10 Tips voor interactieve lessen met Microsoft Teams

Microsoft Teams biedt docenten, studenten en onderwijsondersteunend personeel één platform voor hybride onderwijs en online (samen)werken. Microsoft Teams breidt de mogelijkheden voor het onderwijs continu uit, waardoor het nog leuker en makkelijker wordt om online les te geven en te volgen. We delen 10 handige tips voor interactieve lessen met je.

Goede voorbereiding is een must

Hybride onderwijs vraagt om een goede voorbereiding. Het combineren van fysiek en online lesgeven vraagt om heldere spelregels en een slimme inzet van Microsoft Teams.

Een goede inrichting van Microsoft Teams helpt je om fijn en prettig hybride les te geven. Dit begint bij een goede instelling van de rechten. Microsoft Teams beheerders kunnen standaardrollen, zoals ‘organisator’ voor docenten en ‘deelnemer’ voor studenten instellen. 

Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat studenten de les niet meer kunnen verstoren door bijvoorbeeld de docenten te dempen/muten, schermen te delen of medestudenten uit de les te verwijderen.

Tips voor interactieve lessen

Steeds meer docenten weten fysiek en online lesgeven met elkaar te combineren. Groot voordeel is dat leerlingen/studenten die de les fysiek niet kunnen volgen, vanuit huis de les kunnen volgen. Daarnaast biedt Microsoft Teams voor het onderwijs handige opties voor hybride onderwijs. We delen 10 onmisbare tips voor interactieve lessen met je:

  1. Vragen stellen: Leerlingen kunnen gebruikmaken van de handopsteek functionaliteit voor het stellen van vragen.
  2. Opdrachten: Microsoft Teams biedt docenten functionaliteit om opdrachten (eventueel met aanvullende instructies, informatiebronnen en inlevermoment) te maken, toe te kennen aan een klas of individuele studenten en vervolgens te beoordelen / cijfer te geven.
  3. Breakout rooms: Een handige functionaliteit om studenten in groepjes aan een opdracht samen te laten werken of een instructie aan kleinere groepjes studenten te geven.
  4. Kanalen: maak het studenten makkelijk om de juiste informatie te vinden en maak voor ieder vak een kanaal aan.
  5. Polls: Het is heel eenvoudig om met Microsoft Forms een poll voor Microsoft Teams te maken. Een poll kun je tijdens je les gebruiken om te kijken of studenten de stof begrijpen, om te polsen hoe ze de online les hebben ervaren of om ‘te stemmen’ over bijvoorbeeld de invulling van een volgende online les.
  6. Deelnemerslijst: Je ziet precies welke studenten aan je online les deelnemen.
  7. 1-op-1-chat met een docent: het is voor docenten om 1-op-1-chats met studenten in te plannen. Dit zorgt ervoor dat docenten niet continu bereikbaar hoeven te zijn.
  8. Leesvoortgang: Een handig hulpprogramma in Microsoft Teams om de leesvaardigheid van leerlingen/studenten verder te verbeteren.
  9. Parent connection: Chatfunctie voor ouders om docenten vragen te stellen.
  10. Education insights: Handig hulpmiddel om de betrokkenheid van leerlingen/studenten te monitoren en verder te verbeteren.

Studenten voorbereiden op de toekomst

De coronacrisis heeft de manier van lesgeven in korte tijd veranderd. Microsoft Teams biedt je uitgebreide ondersteuning voor het geven van hybride lessen. Een groot pluspunt is dat je je studenten direct voorbereid op de toekomst. Zij beschikken na het afronden van hun opleiding over ruime ervaring met het werken met Microsoft Teams en de verschillende Office apps. Dit zet ze op voorsprong als ze de arbeidsmarkt betreden of aan hun vervolgstudie beginnen. 

Meer weten over Microsoft Teams en interactieve lessen?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Microsoft Teams voor het onderwijs? Wil je weten hoe je hybride onderwijs op een slimme en veilige manier faciliteert? Laat het ons weten. We delen graag onze ervaringen en tips met je.

Wat doen we nog meer?

Cloud datacenter

Modern datacenter

Een datacenter in Microsoft Azure biedt je maximale flexibiliteit, schaalbaarheid en veiligheid.

Managed services

onze oplossingen

Maak kennis met de managed services van Advantive voor de Microsoft omgeving van jouw organisatie.

Moderne werkplek

Online vergaderen met Microsoft Teams

De moderne werkplek faciliteert prettig en veilig (samen)werken vanuit huis, op kantoor en onderweg.