10 vragen over updaten en patchen voor een veilige werkplek

Oktober is cybersecurity maand, het perfecte moment om stil te staan bij het belang van updaten en patchen. Cyberaanvallen worden steeds geavanceerder, en hackers maken vaak misbruik van kwetsbaarheden in software en besturingssystemen. Regelmatige updates en patches zijn essentieel om deze zwakke plekken te dichten en je IT-omgeving te beveiligen.

We spraken met onze collega Wesley van den Heuvel, Techlead Microsoft Security bij Advantive, om het belang van updaten en patchen verder toe te lichten. Wesley beantwoordt hieronder 10 veelgestelde vragen over dit onderwerp en deelt zijn kennis over de risico’s, trends en hoe automatisering kan helpen om je organisatie veiliger te maken.

1. Waarom zijn updates en patchen zo belangrijk?

“Updates en patches dichten kwetsbaarheden in software en besturingsystemen die door aanvallers kunnen worden misbruikt. Ze beschermen je systemen tegen cyberaanvallen en zorgen ervoor dat je software en besturingsystemen optimaal blijft presteren. Daarnaast reduceer je de kans op problemen zoals datalekken, downtime en verlies van data.”

2. Wat is het risico van niet regelmatig patchen?

“Als je niet regelmatig patcht, blijven je systemen kwetsbaar voor cyberaanvallen. Aanvallers kunnen zwakke plekken in software en besturingssystemen misbruiken om toegang te krijgen tot gevoelige gegevens of bedrijfskritieke informatie, zoals vertrouwelijke klantgegevens of intellectueel eigendom (de zogenoemde kroonjuwelen). Dit kan de bedrijfscontinuïteit verstoren, boetes opleveren, reputatieschade veroorzaken of zelfs leiden tot stilstand van bedrijfsprocessen.”

3. Hoe past patchmanagement binnen een zero trust-beleid?

“In een zero trust-beleid wordt geen enkele entiteit, of het nu een gebruiker, apparaat of applicatie is, automatisch vertrouwd. Het omvat een holistische benadering van beveiliging waarbij elke toegangspoging wordt gevalideerd, ongeacht waar deze vandaan komt. Patchmanagement speelt een cruciale rol binnen dit beleid. Het zorgt ervoor dat alle systemen en applicaties continu worden bijgewerkt om kwetsbaarheden te dichten en te voorkomen en dat apparaten non-compliant worden. Dit helpt om potentiële bedreigingen te minimaliseren en de algehele beveiligingsstatus van jouw ICT-omgeving te versterken.”

4. Welke trends zien we in patchmanagement?

“Patchmanagement evolueert naar meer automatisering, waardoor organisaties beter kunnen focussen op risico’s. Een belangrijke ontwikkeling hierin is Continuous Threat Exposure Management (CTEM), zoals geïmplementeerd in Microsoft Security Exposure Management. Dit biedt een geïntegreerde aanpak voor het continu monitoren van kwetsbaarheden en het proactief reageren op dreigingen. In tegenstelling tot traditioneel vulnerability management, richt CTEM zich op het voorkomen van toekomstige risico’s. Tegelijkertijd onderstreept de stopzetting van de ontwikkeling van WSUS de overgang naar cloud-oplossingen zoals Microsoft Intune, Windows Autopatch en Azure Update Manager, passend binnen deze moderne aanpak.”

5. Waarom is automatiseren van patchmanagement belangrijk?

“Handmatig patchen kost tijd en vergroot de kans op fouten. Door het proces te automatiseren, kunnen organisaties updates sneller en efficiënter uitvoeren. Dit zorgt ervoor dat systemen altijd up-to-date en veilig zijn, zonder dat er handmatige acties nodig zijn. Bovendien geeft het beheerorganisaties meer tijd om zich te richten op andere kwetsbaarheden en risico’s of overige werkzaamheden.”

6. Hoe helpen updates en patchen om te voldoen aan wet- en regelgeving?

“Er zijn verschillende wetten en normen, zoals de Cyberbeveiligingswet (NIS2), BIO en NEN 7510, die bedrijven verplichten om hun systemen up-to-date te houden. Regelmatig patchen helpt organisaties om te voldoen aan deze eisen en voorkomt dat ze worden blootgesteld aan boetes en juridische gevolgen.”

7. Hoe kan ik patchen in een hybride werkplek effectief beheren?

“In een hybride werkomgeving, waarbij medewerkers zowel thuis als op kantoor werken, is het belangrijk om centraal beheer in te richten voor al je apparaten. Zo kun je vanaf één platform updates afdwingen en controleren of alle apparaten voldoen aan de laatste beveiligingsstandaarden, ongeacht waar medewerkers zich bevinden.”

8. Wat zijn zero-day aanvallen en hoe helpt patchen hiertegen?

“Een zero-day aanval maakt gebruik van kwetsbaarheden in software of besturingssystemen die nog niet eerder bekend waren. Deze aanvallen kunnen schadelijk zijn, omdat er soms nog geen beveiligingsupdate beschikbaar is. Zodra een patch beschikbaar komt, moet deze zo snel mogelijk worden geïnstalleerd om het risico op een zero-day exploit te minimaliseren. De CVSS-score helpt om te bepalen hoe ernstig een kwetsbaarheid is, door te kijken naar hoe de aanval werkt en hoe moeilijk deze uit te voeren is. De Microsoft Exploitability Index voegt hieraan toe hoe waarschijnlijk het is dat een kwetsbaarheid daadwerkelijk wordt misbruikt. Dit maakt het makkelijker voor organisaties om te beslissen welke updates het snelst moeten worden uitgevoerd om hun systemen en kroonjuwelen te beschermen.”

9. Wat is de rol van security awareness bij patchmanagement?

“Technologie alleen is niet genoeg om je organisatie te beschermen. Medewerkers moeten zich bewust zijn van het belang van updates en veilig gedrag vertonen. Door security awareness trainingen te geven, help je hen het patchbeleid actief te ondersteunen en risico’s te verminderen.”

10. Hoe kan Advantive helpen met patchmanagement?

“We ondersteunen organisaties met het opzetten van geautomatiseerde oplossingen om patchen efficiënter te maken. We zorgen ervoor dat je systemen voldoen aan de laatste beveiligingsstandaarden en wetgeving. Samen kijken we hoe we jouw update- en patchproces kunnen optimaliseren, zodat je werkplek altijd veilig is.”

Direct meer weten?

Wil je meer weten over hoe je jouw update- en patchmanagement kunt verbeteren of automatiseren? Neem dan contact met ons op! We helpen je graag om jouw werkplek veiliger en efficiënter te maken, zodat je voldoet aan beveiligingseisen en wetgeving.

Wat doen we nog meer?

Cloud datacenter

Modern datacenter

Een datacenter in Microsoft Azure biedt je maximale flexibiliteit, schaalbaarheid en veiligheid.

Managed services

onze oplossingen

Maak kennis met de managed services van Advantive voor de Microsoft omgeving van jouw organisatie.

Moderne werkplek

Online vergaderen met Microsoft Teams

De moderne werkplek faciliteert prettig en veilig (samen)werken vanuit huis, op kantoor en onderweg.