14 voordelen van Modern SharePoint vs Classic SharePoint

SharePoint Online is een belangrijk onderdeel van Microsoft 365. Het biedt een stevig fundament voor Microsoft Teams, intranetten, documentmanagement- en contentmanagementsystemen. Met de komst van Modern SharePoint is het gebruikersgemak flink verbeterd. In deze blog neem ik je mee in de mogelijkheden van Modern SharePoint.

Modern SharePoint versus Classic SharePoint

Microsoft heeft in 2001 Microsoft SharePoint (classic variant) geïntroduceerd. Het biedt al ruim 20 jaar een groot deel van het bedrijfsleven een krachtig samenwerkingsplatform.

Met de introductie van Moderne SharePoint heeft Microsoft een SharePoint een grote upgrade gegeven. Deze upgrade is gebaseerd op een volledig vernieuwde architectuur. We hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rij gezet:

 1. Responsive: de weergegeven informatie schaalt automatisch mee naar de schermafmeting van ieder device (laptop, tablet of smartphone). Bovendien heb je vanaf ieder device toegang tot alle functionaliteit.
 2. Look & feel: Het uiterlijk ziet er modern, fris en gebruiksvriendelijk uit. Ook kun je eenvoudig je eigen huisstijl (kleuren en logo) toepassen.
 3. Verbeterde architectuur: betere performance, sneller en lazy load (het tonen van web parts op het moment van scrollen).
 4. Intuïtief in gebruik: Het biedt je een moderne ervaring en stelt je in staat om eenvoudig en snel een goed uitziende intranetpagina of samenwerkomgeving met de gewenste look & feel zelf door de redacteur te bouwen. Vanwege de gebruiksvriendelijke functionaliteit en moderne look & feel werken medewerkers prettig en snel met Modern SharePoint. Het kent dan ook een hoge adoptiegraad.
 5. Hub sites: Modern SharePoint stelt je in staat om van een communication site of een team site een hub site te maken. Dit is het hoogste niveau van een verzameling sites en biedt je een uniforme topnavigatie. Hiermee vereenvoudig je de navigatie voor medewerkers en orden je de site op basis van bijvoorbeeld projecten, afdelingen of regio’s.
 6. Sociale interactie: Modern SharePoint biedt uitgebreide mogelijkheden voor sociale interactie, zoals opmerkingen plaatsen met @mentions.
 7. Statistieken: Inzicht in unieke bezoekers, totaal aantal bezoekers en siteverkeer.
 8. Uitgebreide integratiemogelijkheden: Modern SharePoint is uiteraard naadloos geïntegreerd met Microsoft 365 en biedt integratie met diverse apps. Dit wordt continu uitgebreid.
 9. Mobiele app: De mobiele app is een grote plus voor Modern SharePoint. Je hebt altijd en overal vanaf je smartphone toegang tot je SharePoint omgeving. Het is ook mogelijk om notificaties in te stellen.
 10. Office 365 groups support: Via Office 365 Groups kun je eenvoudig toegangsrechten toe kennen aan medewerkers voor specifieke (onderdelen van) sites en teams.
 11. Procesautomatisering: Volledige integratie met het Microsoft Power platform om processen verder te automatiseren. Vanuit de moderne experience kunnen medewerkers (met hulp van ICT-collega’s) op een relatief eenvoudige manier hun werkprocessen met het Microsoft Power Platform automatiseren.
 12. Microsoft Viva: Modern SharePoint is een belangrijk onderdeel van het employee experience platform Microsoft Viva
 13. Ontwikkelsnelheid: Microsoft breidt Modern SharePoint maandelijks uit met nieuwe features.
 14. Ongekende mogelijkheden: Met een actieve online community kun je je Modern SharePoint omgeving eenvoudig uitbreiden met custom webparts via GitHub.

Wil je de overstap maken van Classic naar Modern?

De overstap van Classic naar Modern vraagt om een goede voorbereiding. Je stapt niet zomaar ‘even’ over. Het vraagt om een nieuwe inrichting van SharePoint. 

Maar dit is wel een mooie kans om een toekomstbestendig en gebruiksvriendelijk samenwerkingsplatform te realiseren, die volledig aansluit bij de huidige wensen en eisen van de medewerkers binnen je organisatie. Modern SharePoint ondersteunt je medewerkers om altijd, overal en plaatsonafhankelijk te kunnen (samen)werken. Het sluit volledig aan op onze nieuwe manier van hybride werken. 

Mogen we je inspireren? We laten je graag kennismaken maken met mogelijkheden voor jouw organisaties, medewerkers en manier van (samen)werken. We denken proactief met je mee en delen onze best practices. 

Wat doen we nog meer?

Cloud datacenter

Modern datacenter

Een datacenter in Microsoft Azure biedt je maximale flexibiliteit, schaalbaarheid en veiligheid.

Managed services

onze oplossingen

Maak kennis met de managed services van Advantive voor de Microsoft omgeving van jouw organisatie.

Moderne werkplek

Online vergaderen met Microsoft Teams

De moderne werkplek faciliteert prettig en veilig (samen)werken vanuit huis, op kantoor en onderweg.