3 Microsoft Security updates op Microsoft Ignite 2023

Afgelopen maand vond Microsoft Ignite 2023 plaats. Ons security team heeft het evenement uitgebreid gevolgd. Onze collega Wesley van den Heuvel deelt de 3 belangrijkste security updates met je.

Unified Security Operations platform met Microsoft Sentinel en Defender XDR

Deze aankondiging is volgens ons de grootste security aankondiging van Microsoft Ignite 2023. Het zal de werkwijze van security professionals in positieve zin enorm veranderen. De huidige, afzonderlijke portalen van Defender XDR, Defender for Cloud en Microsoft Sentinel worden geïntegreerd in één uniforme portal. Ook wordt Security Copilot, een AI-gestuurde security oplossing, als een belangrijk onderdeel aan dit platform toegevoegd. Dit biedt een complete set van tools voor een efficiëntere aanpak van preventie, detectie, onderzoek en respons op dreigingen. 

De combinatie van SIEM, XDR en Threat Intelligence met AI leidt tot een steeds meer geautomatiseerd Security Operations Center (SOC), dat op maat gemaakte security adviezen biedt en professionals in staat stelt organisaties en hun volledige ICT-omgevingen nog beter én automatisch te beschermen. Het platform is momenteel in preview beschikbaar.

Unified Security Operations Platform

Entra Internet Access & Private Access

We hebben al kennis kunnen maken met Entra Internet Access & Private Access in preview. Deze oplossingen zijn door Microsoft ontwikkeld om de toenemende cybersecurity risico’s in onze digitale wereld te minimaliseren.

Microsoft Entra Internet Access, onderdeel van de Microsoft Global Secure Access Service, is een uitgebreide oplossing die organisaties helpt bij het beveiligen van hun internettoegang en het gebruik van cloudapplicaties, inclusief SaaS-toepassingen en Microsoft 365 diensten. Als een Secure Web Gateway (SWG) biedt het bescherming tegen online dreigingen door internetverkeer te filteren en te controleren. Dit helpt onveilige of ongewenste websites en content te blokkeren, terwijl veilige en toegestane bronnen toegankelijk blijven.

Met Microsoft Entra Private Access, een Zero Trust Access (ZTNA)-oplossing met een focus op identiteitsbeheer, kunnen organisaties nu de Zero Trust-beveiligingsaanpak toepassen op de netwerklaag. Een ontwikkeling waar we erg enthousiast over zijn. Deze oplossing biedt een alternatief voor traditionele VPN-oplossingen, die vaak tijdrovend en kostbaar zijn om te beheren en te beveiligen. Microsoft Entra Private Acces ondersteunt specifieke protocollen en stelt organisaties in staat om, indien nodig, veilig te werken met legacy applicaties on-premises. Microsoft heeft de Quick access wizard ontwikkeld om de migratie van legacy VPN naar deze nieuwe oplossing te vereenvoudigen. Maak je nog gebruik van VPN-oplossingen? Dan raden wij aan om de overstap naar Microsoft Entra Private Access te overwegen voor de implementatie van het Zero Trust-principe in je gehele ICT-infrastructuur, inclusief het netwerk.

Op Microsoft Ignite 2023 zijn nieuwe features voor Microsoft Entra aangekondigd:

  • Microsoft Entra + Security Copilot: Deze AI-toevoeging automatiseert taken, helpt sneller problemen oplossen, ontwerpt workflows en interpreteert complexe policies.
  • Security Service Edge: Beveiligt de toegang tot apps en resources voor gebruikers en apparaten, rekening houdend met identiteit, apparaat, applicatie en netwerkomstandighede
  • Uitbreiding van Microsoft Entra Internet Access: Nieuwe mogelijkheden zoals contextbewuste webcontentfiltering, universele conditional access, compliant network check en source IP restoration.
  • Uitbreiding Microsoft Entra Private Access: Biedt Zero Trust netwerktoegang voor elke privé-app of resource.
  • Automatisch uitrollen van Microsoft Entra Conditional Access-beleid: Introduceert 3 policies om multifactor authenticatie (MFA) af te dwingen voor scenario’s met hoge veiligheidsrisico’s.
  • Uitgebreidere integratiemogelijkheden: Nieuwe integraties voor Microsoft Defender for Cloud en ServiceNow voor verbeterd permissiebeheer en sterkere Zero Trust-beveiliging.

Microsoft Intune Enterprise App Management

Dit is een nieuwe security oplossing, gericht op het efficiënter en sneller patchen en up-to-date houden van applicaties, wat de kwetsbaarheid van systemen aanzienlijk vermindert. Deze add-on is geen standaardonderdeel van de Intune-licentie en kost 2 euro per gebruiker per maand. We zijn ervan overtuigd dat deze investering zich snel terugbetaalt, aangezien het niet meer nodig is om de meest gangbare apps handmatig te packagen, een proces dat normaal gesproken veel tijd en moeite kost.

Microsoft Intune Enterprise App Management

Direct meer weten?

Ben je geïnteresseerd in meer informatie over deze nieuwe security mogelijkheden, of wil je advies over het verbeteren van de beveiliging van jouw Microsoft-omgeving? Laat het ons weten. Ons security team helpt je graag verder.

Wat doen we nog meer?

Cloud datacenter

Modern datacenter

Een datacenter in Microsoft Azure biedt je maximale flexibiliteit, schaalbaarheid en veiligheid.

Managed services

onze oplossingen

Maak kennis met de managed services van Advantive voor de Microsoft omgeving van jouw organisatie.

Moderne werkplek

Online vergaderen met Microsoft Teams

De moderne werkplek faciliteert prettig en veilig (samen)werken vanuit huis, op kantoor en onderweg.