14 voordelen van Modern SharePoint vs Classic SharePoint

SharePoint Online is een belangrijk onderdeel van Office 365. Het biedt een stevig fundament voor Microsoft Teams, intranetten, documentmanagement- en contentmanagementsystemen. Met de komst van Modern SharePoint is het gebruikersgemak flink verbeterd. In deze blog neem ik je mee in de mogelijkheden van Modern SharePoint.

Modern SharePoint versus Classic SharePoint

Microsoft heeft in 2001 Microsoft SharePoint (classic variant) geïntroduceerd. Het biedt al bijna 20 jaar een groot deel van het bedrijfsleven een krachtig samenwerkingsplatform.

Vorig jaar heeft Microsoft besloten SharePoint een grote upgrade te geven met Modern SharePoint als resultaat. Deze upgrade is gebaseerd op een volledig vernieuwde architectuur. We hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rij gezet:

 1. Responsive: de weergegeven informatie schaalt automatisch mee naar de schermafmeting van ieder device (laptop, tablet of smartphone). Bovendien heb je vanaf ieder device toegang tot alle functionaliteit.
 2. Look & feel: Het uiterlijk ziet er modern, fris en gebruiksvriendelijk uit. Ook kun je eenvoudig je eigen huisstijl (kleuren en logo) toepassen.
 3. Verbeterde architectuur: betere performance, sneller en lazy load (het tonen van web parts op het moment van scrollen).
 4. Intuïtief in gebruik: Het biedt je een moderne ervaring en stelt je in staat om eenvoudig en snel een goed uitziende intranetpagina of samenwerkomgeving met de gewenste look & feel zelf door de redacteur te bouwen.
 5. Hub sites: Modern SharePoint stelt je in staat om van een communication site of een team site een hub site te maken. Dit is het hoogste niveau van een verzameling sites en biedt je een uniforme topnavigatie. Hiermee vereenvoudig je de navigatie voor gebruikers en orden je de site op basis van bijvoorbeeld projecten, afdelingen of regio’s.
 6. Sociale interactie: Modern SharePoint biedt uitgebreide mogelijkheden voor sociale interactie, zoals opmerkingen plaatsen met @mentions.
 7. Statistieken: Inzicht in unieke bezoekers, totaal aantal bezoekers en siteverkeer.
 8. Uitgebreide integratiemogelijkheden: Modern SharePoint is uiteraard naadloos geïntegreerd met Office 365 en biedt integratie met diverse apps. Dit wordt continu uitgebreid.
 9. Mobiele app: De mobiele app is een grote plus voor Modern SharePoint. Je hebt altijd en overal vanaf je smartphone toegang tot je SharePoint omgeving. Het is ook mogelijk om notificaties in te stellen.
 10. Office 365 groups support: Via Office 365 Groups kun je eenvoudig toegangsrechten toe kennen aan gebruikers voor specifieke (onderdelen van) sites en teams.
 11. Procesautomatisering: Volledige integratie met Microsoft Flow en Nintex om processen verder te automatiseren. Vanuit de moderne experience kun je zelf als gebruiker op een relatief eenvoudige manier je werkprocessen met Microsoft Flow automatiseren.
 12. Adoptiegraad: Vanwege de gebruiksvriendelijke functionaliteit en moderne look & feel werken gebruikers prettig en snel met Modern SharePoint. Het kent dan ook een hoge adoptiegraad.
 13. Ontwikkelsnelheid: Microsoft breidt Modern SharePoint maandelijks uit met nieuwe features.
 14. Ongekende mogelijkheden: Met een actieve online community kun je je Modern SharePoint omgeving eenvoudig uitbreiden met custom webparts via GitHub.

Wil je de overstap maken van Classic naar Modern?

De overstap van Classic naar Modern vraagt om een goede voorbereiding. Je stapt niet zomaar ‘even’ over. Het vraagt om een nieuwe inrichting van SharePoint. Maar dit is wel een mooie kans om een toekomstbestendig en gebruiksvriendelijk samenwerkingsplatform te realiseren, die volledig aansluit bij de huidige wensen en eisen van je gebruikers. Hierbij bieden we je uiteraard ondersteuning. We denken proactief met je mee en delen onze best practices. Mogen we je inspireren?

Meer informatie

Meer inspiratie
Hoe zorg je ervoor dat iedere medewerker het maximale haalt uit Microsoft Teams? In deze blog delen we tips & tricks voor online adoptie met je.Lees meer ›
Wat kost Microsoft Flow? In deze blog leggen we je kort uit wat Microsoft Flow is en geven we je inzicht in de kosten en Microsoft Flow licenties.Lees meer ›
De corona-tijd biedt je organisatie naast (extreme) uitdagingen ook nieuwe inzichten. Eén ding is duidelijk, er gaat voor iedere organisatie van alles veranderen. Jouw ICT-strategie wordt belangrijker dan ooit tevoren. Hoe ga jij jouw organisatie met ICT een nieuwe boost geven?Lees meer ›