10 januari 2019

2019: is jouw ICT-plan toe aan een update?

Het nieuwe jaar is begonnen. Vaak is dit een goed moment om je plannen te herijken. Door de snelle technologische ontwikkelingen is een gedegen ICT-plan een must. Het geeft je in deze snelle wereld de rust en het overzicht om de juiste strategische keuzes te maken. Is jouw ICT-plan nog up-to-date?

Uniek en succesvol zijn

Een goed ICT-plan bevat als basis een heldere missie en strategie. Als bedrijf wil je immers uniek en succesvol zijn. Om dit te bereiken, moet een bedrijf zich onderscheiden. Hoe doe je dat? Waar lukt dat mee? Breng dat onder woorden, veranker het in een plan, en leg het vast in de missie en strategie.

Stel jezelf de vraag

ICT is essentieel voor een uniek en succesvol bedrijf. Het vormt de kern van de missie en strategie. Het is dus belangrijk om het daarin toonaangevend te formuleren. Zowel voor de buitenwereld als voor jezelf. Vraag jezelf af wat je doet. Wie daar wat aan heeft. En – vanzelfsprekend – hoe je dat overbrengt.

… en dan die vraag aan een ander stellen

Voor het bepalen van de strategie, moet je goede vragen stellen om je ICT-plan helder te krijgen. Een goede vraag is immers het halve antwoord. Die andere helft vloeit daaruit voort. Door de juiste vragen te stellen, komt een bedrijf tot een adequate ICT-strategie. Van daaruit is het ICT-plan snel en duidelijk te maken. Bedrijven helpen de goede vragen te stellen… als ICT Architect doe ik niets liever! Zo komen we samen zo tot een effectief ICT-plan voor jouw organisatie.

Wat ik me dan afvraag..

Verschilt natuurlijk per organisatie. Maar er zijn wel wat algemene invalshoeken, zoals:

  • Wat hebben mijn klanten eraan als ze mijn diensten of producten afnemen:
    • hoe kan data mij inzicht geven?
    • in bedrijfsbeslissingen?
  • Om de kwaliteit van mijn diensten en producten te versterken?
  • Hoe profiteren mijn klanten van meerwaarde en kostenbesparing wanneer ik met mijn ICT-omgeving een nieuwe dienst of product creëer?
  • Kan ik producten en diensten sneller, veiliger en beter distribueren door specifieke technieken toe te passen(denk aan PowerApps, Office 365, internet, IoT, kunstmatige intelligentie, moderne werkplek, etc.)
  • Hoe houd ik de regie over mijn eigen data, terwijl binnen het bedrijf ongestructureerd allerlei clouddiensten worden gebruikt?
  • Hoe bewaar ik intellectuele eigendommen en hoe stel ik ze veilig voor de toekomst?

Goede antwoorden

Bij alle goede vragen horen duidelijke antwoorden. Zijn de antwoorden niet duidelijk? Dan zijn de vragen niet goed genoeg. En zoeken we dus verder naar de juiste vragen.

Ken je je plaats?

Naast missie en strategie is het ook belangrijk om te weten wáár je nu staat. Hoe wil je je bestemming bereiken, als je niet weet waar je bent? Dus inventariseren we de huidige ICT-status vóórdat we verder gaan. Dit is een essentieel onderdeel van de strategie en van het ICT-plan. Inventarisatie, missie en strategie vormen vaste onderdelen van het ICT-plan.

Een ICT-plan is als navigatie in de auto

Het kost wel wat, maar het bespaart tijd en geld. Véél! Het ICT-plan biedt niet alleen een missie ( je stip aan de horizon), maar het geeft ook duidelijk aan welke stappen je moet nemen om daar te komen inclusief de benodigde inspanningen, uren en technologie. De toekomst is nooit 100% zeker. De navigatie heeft net zoals je ICT-plan met regelmaat een update nodig. We bieden je hiervoor, indien gewenst, inspiratie, advies en ondersteuning.

 

Meer inspiratie
We delen de highlights van Microsoft Ignite 2019 dag 3. Maak kennis met de nieuwe mogelijkheden van Azure Sentinel, Azure Migrate en Security & Access Management. Lees meer ›
100% in de cloud werken is (nog) niet voor iedere organisatie mogelijk. Met hybrid cloud solutions van Microsoft kun je simpelweg on premises en cloud infrastructuren combineren. Maar wat is het nu precies? Onze collega Erwin Verlinden legt het aan je uit.Lees meer ›
Ben je van plan om naar Microsoft Azure te migreren? Dit stappenplan helpt je bij het aanwakkeren van de passie voor Microsoft Azure binnen je organisatie.Lees meer ›