13 juli 2017

Azure Automation en PowerShell: Azure VM’s automatisch uitzetten

Azure Automation maakt het mogelijk om beheertaken in de cloud te automatiseren. In combinatie met PowerShell kun je zelf scripts maken om kostenefficiënt met je virtuele machines om te gaan. In deze blog laat ik je zien hoe je met Azure Automation en PowerShell scripts je Azure VM’s uit kunt zetten.

Automatiseren van beheerstaken in de Cloud

Elke dag zijn er diverse taken die beheerders uitvoeren en die vaak worden herhaald. Veel van deze taken kunnen worden geautomatiseerd door middel van scripts via PowerShell. In mijn vorige blog ‘PowerShell: automatiseren van beheerstaken in de Cloud’ maak je kennis met de mogelijkheden van PowerShell voor Cloud beheer. Ik geef je voorbeelden van een aantal scripts voor het automatiseren van complexe handelingen.

Azure Automation en PowerShell

PowerShell biedt je niet alleen mooie functionaliteit voor het beheren van de cloud services van Microsoft. In Azure Automation kun je met PowerShell scripts ook bepaalde werkstromen (runbooks) efficiënter laten verlopen. Traditioneel worden runbooks uitgevoerd op een server met een geplande taak (scheduled task) of on-demand als je precies wilt zien wat er gebeurt.

PowerShell Runbooks

In Azure Automation kun je ook PowerShell Runbooks in Microsoft Azure laten draaien. De PowerShell code wordt ingevoerd in een Runbook die in een Automation object zit. We kunnen deze Runbooks handmatig starten of inplannen op een bepaald tijdstip.

Het draaien van scripts in een Azure Runbook heeft wel een andere manier van denken nodig. Je script draait namelijk ‘ergens’ in de Cloud en niet op je Domain Joined Windows Server. Even een logbestand wegschrijven in c:\temp is er niet bij. Ook is het niet mogelijk om ‘even’ gegevens uit de Active Directory te halen. Hier moet je dus rekening mee houden.

Script uitzetten Azure Virtual machine

Microsoft Azure betaal je naar gebruik. In de blog ‘Pay-per-use voor jouw datacenter: klik aan, klik uit’ leg ik uit hoe het betalen naar gebruik principe werkt. Een kostenbesparing realiseer je door goed te kijken welke virtual machines je op welke dagen en/of tijdstippen uit kunt zetten. Dit kun je met PowerShell Runbooks automatiseren.

Hieronder vind je een PowerShell Runbook-scriptvoorbeeld voor het uitzetten van een enkele Azure Virtual Machine in Microsoft Azure. Dit script kun je bijvoorbeeld gebruiken om ervoor te zorgen dat test servers niet dag en nacht draaien zonder dat ze worden gebruikt. Download het script* in een ZIP-bestand hier: Azure Automation en PowerShell: Azure VM’s automatisch uitzetten.

Azure Automation en PowerShell runbook

Azure Automation en PowerShell script

*gebruik op eigen risico

Meer informatie

REACTIES

Nog geen reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Meer inspiratie
Binnen iedere organisatie heeft security hoge prioriteit. Deze blog bevat tips om met behulp van Sharegate de beveiliging van SharePoint te vergroten.Lees meer ›
Het vervangen van fileshare door Office 365 is een logische stap. Maar hoe pak je dit nu aan? Dit stappenplan helpt je op weg.Lees meer ›
Windows Server 2019 is de laatste grote release van het serverplatform die Microsoft heeft uitgebracht. In deze blog delen we enkele nieuwe features.Lees meer ›