Bewezen aanpak Lotus Notes naar Office 365 migratie

De laatste maanden hebben we een aantal Lotus Notes naar Office 365 mailmigraties succesvol afgerond. Het terugbrengen van kosten, inspelen op de wensen van gebruikers, de uitgebreide integratiemogelijkheden van Office 365 en verdere digitalisering van een organisatie zijn vaak genoemde redenen voor de overstap naar Office 365. In deze blog delen we onze best practices met je.

Business case

Ieder Lotus Notes naar Office 365 mailmigratietraject starten we met het maken van een business case. We brengen de huidige functionaliteit van Lotus Notes en de toekomstige wensen voor Office 365 in kaart. Vragen die hierbij aan bod komen zijn o.a.:

 1. Welke functionaliteiten worden er nu gebruikt in Lotus Notes?
 2. Wat zijn de wensen voor Office 365?
 3. Hoe gaan we de servers inrichten?
 4. Welk type authenticatie is gewenst?
 5. Kiezen we wel of niet voor hybrid Exchange?
 6. Welke functionaliteiten zetten we wel of juist niet aan in Office 365?
 7. Wat is het kennisniveau van medewerkers?
 8. Welke adoptiestrategie past het beste bij de medewerkers?
 9. Wat is het gewenste security niveau?
 10. Hoe gaan we om met governance en rechten?

Op basis van deze analyse maken we de architectuur, het migratie- en het adoptieplan voor de Office 365 mailomgeving. We kiezen ervoor om medewerkers tijdig bij de Office 365 mailmigratie te betrekken. Dit verhoogt het draagvlak en biedt de organisatie een vliegende start met Office 365.

Lotus Notes naar Office 365 migratie

Onze migratie-aanpak onderscheidt zich door korte doorlooptijden, een flexibele en pragmatische aanpak en het actief betrekken van de medewerkers bij de migratie. Dankzij de specialistische kennis en ervaring van onze consultants kunnen we mailmigraties in een relatief korte tijd succesvol afronden.

We kiezen voor een delta-migratie, waarbij we al gefaseerd gedurende een bepaalde tijd content migreren. Meestal migreren we in een weekend de laatst gewijzigde bestanden. Op deze manier heeft de mailmigratie minimale impact op de gebruikers. Bij een Lotus Notes naar Office 365 mailmigratie doorlopen we de volgende stappen:

 1. Starten met voorbereidingen
 2. Migratieplatform inrichten
 3. Infrastructuur / Office 365 inrichten
 4. Lotus Notes omgeving controleren
 5. Proefmigratie draaien
 6. Migratie-aanpak aanscherpen op basis van proefmigratie
 7. Delta-migratie met finale migratie in een weekend
 8. Nazorg
 9. Adoptie en training
 10. Beheer

Adoptie Office 365

Het succes van een Lotus Notes naar Office 365 mailmigratie staat en valt bij de adoptie van gebruikers. Office 365 biedt je medewerkers de gewenste ondersteuning om altijd en overal te kunnen (samen)werken. Via inspiratiesessies, trainingen en workshops delen onze consultants tips & tricks op prettig, veilig en vooral ook efficiënt met Office 365 te kunnen werken.

Beheer Office 365

Het beheer van Office 365 vraagt om specifieke kennis. Het is belangrijk dat je medewerkers een prettige gebruikerservaring hebben. Bovendien breidt Microsoft mogelijkheden van Office 365. Onze collega’s van managed services volgen de ontwikkelingen op de voet en vertalen deze in pragmatisch advies voor jouw organisatie. Zo zorgen we ervoor dat je medewerkers altijd overal prettig en veilig kunnen (samen)werken.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe we jouw organisatie succesvol van Lotus Notes naar Office 365 kunnen migreren? Laat het ons weten!

Maak een afspraak

Meer inspiratie
Helaas worden bedrijven steeds meer geconfronteerd met cybercrime. Wachtwoordaanvallen (password spraying attacks) zijn hier een voorbeeld van. Wat is het precies en hoe bescherm je je organisatie tegen deze bedreiging van buitenaf? Onze collega Stefan Peters legt het je in deze blog uit.Lees meer ›
Het intranet is flink in ontwikkeling. Hoe zorg je ervoor dat je collega's het intranet echt gaan gebruiken? Dit stappenplan geeft je 5 tips voor een succesvol(ler) intranet.Lees meer ›
De wereldwijde standaardwet voor de bescherming van privacy vraagt om goede beveiligingsmaatregelen. Ook van je Office 365 omgeving. Maar hoe kun je hier nu slim mee omgaan? In deze blog laten we je zien dat security verder reikt dan alleen de AVG. AVG en Office 365 Advantive begeleidt bedrijven in de transitie naar de Cloud. […]Lees meer ›