Bewezen aanpak Lotus Notes naar Office 365 migratie

De laatste maanden hebben we een aantal Lotus Notes naar Office 365 mailmigraties succesvol afgerond. Het terugbrengen van kosten, inspelen op de wensen van gebruikers, de uitgebreide integratiemogelijkheden van Office 365 en verdere digitalisering van een organisatie zijn vaak genoemde redenen voor de overstap naar Office 365. In deze blog delen we onze best practices met je.

Business case

Ieder Lotus Notes naar Office 365 mailmigratietraject starten we met het maken van een business case. We brengen de huidige functionaliteit van Lotus Notes en de toekomstige wensen voor Office 365 in kaart. Vragen die hierbij aan bod komen zijn o.a.:

 1. Welke functionaliteiten worden er nu gebruikt in Lotus Notes?
 2. Wat zijn de wensen voor Office 365?
 3. Hoe gaan we de servers inrichten?
 4. Welk type authenticatie is gewenst?
 5. Kiezen we wel of niet voor hybrid Exchange?
 6. Welke functionaliteiten zetten we wel of juist niet aan in Office 365?
 7. Wat is het kennisniveau van medewerkers?
 8. Welke adoptiestrategie past het beste bij de medewerkers?
 9. Wat is het gewenste security niveau?
 10. Hoe gaan we om met governance en rechten?

Op basis van deze analyse maken we de architectuur, het migratie- en het adoptieplan voor de Office 365 mailomgeving. We kiezen ervoor om medewerkers tijdig bij de Office 365 mailmigratie te betrekken. Dit verhoogt het draagvlak en biedt de organisatie een vliegende start met Office 365.

Lotus Notes naar Office 365 migratie

Onze migratie-aanpak onderscheidt zich door korte doorlooptijden, een flexibele en pragmatische aanpak en het actief betrekken van de medewerkers bij de migratie. Dankzij de specialistische kennis en ervaring van onze consultants kunnen we mailmigraties in een relatief korte tijd succesvol afronden.

We kiezen voor een delta-migratie, waarbij we al gefaseerd gedurende een bepaalde tijd content migreren. Meestal migreren we in een weekend de laatst gewijzigde bestanden. Op deze manier heeft de mailmigratie minimale impact op de gebruikers. Bij een Lotus Notes naar Office 365 mailmigratie doorlopen we de volgende stappen:

 1. Starten met voorbereidingen
 2. Migratieplatform inrichten
 3. Infrastructuur / Office 365 inrichten
 4. Lotus Notes omgeving controleren
 5. Proefmigratie draaien
 6. Migratie-aanpak aanscherpen op basis van proefmigratie
 7. Delta-migratie met finale migratie in een weekend
 8. Nazorg
 9. Adoptie en training
 10. Beheer

Adoptie Office 365

Het succes van een Lotus Notes naar Office 365 mailmigratie staat en valt bij de adoptie van gebruikers. Office 365 biedt je medewerkers de gewenste ondersteuning om altijd en overal te kunnen (samen)werken. Via inspiratiesessies, trainingen en workshops delen onze consultants tips & tricks op prettig, veilig en vooral ook efficiënt met Office 365 te kunnen werken.

Beheer Office 365

Het beheer van Office 365 vraagt om specifieke kennis. Het is belangrijk dat je medewerkers een prettige gebruikerservaring hebben. Bovendien breidt Microsoft mogelijkheden van Office 365. Onze collega’s van managed services volgen de ontwikkelingen op de voet en vertalen deze in pragmatisch advies voor jouw organisatie. Zo zorgen we ervoor dat je medewerkers altijd overal prettig en veilig kunnen (samen)werken.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe we jouw organisatie succesvol van Lotus Notes naar Office 365 kunnen migreren? Laat het ons weten!

Maak een afspraak

Meer inspiratie
Microsoft Teams biedt uitgebreide functionaliteit voor online (samen)werken. Wel is het belangrijk om ook aan Microsoft Teams security aandacht te besteden.Lees meer ›
Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Hoe maakt u als onderwijsinstelling nu slimme keuzes? In deze blog aandachtspunten voor IT-innovatie.Lees meer ›
De corona-tijd biedt je organisatie naast (extreme) uitdagingen ook nieuwe inzichten. Eén ding is duidelijk, er gaat voor iedere organisatie van alles veranderen. Jouw ICT-strategie wordt belangrijker dan ooit tevoren. Hoe ga jij jouw organisatie met ICT een nieuwe boost geven?Lees meer ›