30 november 2016

Communicatie 2.0 met Skype in het onderwijs

Studenten en jonge medewerkers hebben hoge verwachtingen van de ICT-infrastructuur, online bereikbaarheid, samenwerking en service van onderwijsinstellingen. Studeren en doceren aan een onderwijsinstelling gebeurt steeds meer hybride: op locatie en online. Hoe organiseer je met Skype communicatie 2.0 in het onderwijs? In deze blog deel ik mijn ervaringen.

Projectmatig werken met Skype in het onderwijs

De begeleiding van studenten is de afgelopen jaren duidelijk vernieuwd. Steeds meer docenten en studenten werken projectmatig aan activiteiten of in teams om (complexe) vraagstukken op te lossen. Docenten en studenten willen tegenwoordig niet meer worden belemmerd door lokalen, panden of geografische grenzen.

Communicatie met studenten is steeds meer onderdeel van het dagelijkse werk. Met Skype kunnen docenten en studenten eenvoudig online een gesprek voeren, documenten delen en presentaties aan elkaar geven. Plaats en tijd is dan geen belemmering meer. Bij (buitenland)stages en projecten maakt het persoonlijke begeleiding mogelijk.

Begeleiding bij ziekte studenten

Docenten willen hun studenten vaak op de beste mogelijke manier ondersteunen, maar dat is niet altijd eenvoudig. Denk maar eens aan begeleiding bij (langdurige) ziekte. Skype biedt dan een welkome oplossing. Studenten die langere tijd niet aanwezig kunnen zijn kunnen zonder extra investeringen of kosten ook thuis de volledige lessen volgen. De interactie tussen studeren en doceren wordt zo stukken beter. Of het nu een chatbericht is, een conference call, een video conference of gewoon een telefoontje.

Inspiratiebron voor innovatieve lessen

Wat ik mooi vind om te zien, dat Skype steeds meer een inspiratiebron voor innovatieve lessen wordt. Het nemen van virtuele trips en gastsprekers uit binnen- en buitenland die zonder fysiek te hoeven reizen op kunnen treden als gastsprekers. Lessen komen steeds meer tot leven. Dit leidt tot vaak innovatieve ideeën en studenten worden veel meer betrokken door deze activiteiten.

Wat kan Skype voor jou betekenen?

Ik ben ervan overtuigd dat Skype het onderwijs zal veranderen! Maar een goede implementatie en adoptie door docenten en studenten zijn wel een vereiste. Wil je weten wat Skype voor jou kan betekenen? Laat het me weten! Je kunt me bereiken via telefoonnummer +31 88 2020520 of stuur een e-mail naar willemjan.van.laarhoven@advantive.nl.

REACTIES

Nog geen reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Meer inspiratie
CEO/CFO fraude is een steeds groter wordend probleem. Wat is CEO/CFO fraude nu precies en hoe kun je het voorkomen? Onze collega Willemjan van Laarhoven geeft je in deze blog een update en tips.Lees meer ›
Op donderdag 18 mei jl. vond het Advantive seminar 'Maak kennis met Microsoft Azure' plaats. Geld besparen met Azure vormde de rode draad van deze bijeenkomst.Lees meer ›
In 2019 stopt de ondersteuning op ISDN. Maak je gebruik van deze diensten? In deze blog lees je meer over VoIP / Skype for Business als alternatief.Lees meer ›