Hoe maak je een image voor Windows Virtual Desktop met Microsoft Deployment Toolkit?

Onze collega Stefan Peters heeft maandag 7 december jl. voor de Dutch Windows Virtual Desktop User Group een presentatie gegeven. In een half uur tijd heeft hij laten zien hoe je met Microsoft Deployment Toolkit (MDT) een image voor Windows Virtual Desktop maakt. Stefan deelt de highlights met je.

Windows Virtual Desktop in de praktijk

Advantive is vanaf de introductie van Windows Virtual Desktop in 2019 enthousiast over deze oplossing. Het biedt een mooi alternatief voor (complexe) Citrix en VDI-vraagstukken.

Met name de integratie met Microsoft 365, brede applicatie-ondersteuning, de performance en de optimale beveiliging zijn belangrijke pluspunten. Bovendien is Windows Virtual Desktop significant lager geprijsd ten opzichte van de traditionele virtuele oplossingen.

We zien dat steeds meer organisaties de overstap naar Windows Virtual Desktop maken. Het faciliteert werken op afstand en biedt gebruikers een veilige en virtuele Windows 10 werkplek op ieder device.

Wat is een Windows Virtual Desktop image?

Een Windows Virtual Desktop image is een virtuele harddisk met daarop een besturingssysteem (bijvoorbeeld Windows 10 multi-session) en de applicaties die de gebruikers nodig hebben. Een WVD Image gebruik je als basis voor je omgeving. Hiermee kun je 1 of meerdere WVD-servers uitrollen in Microsoft Azure, waarop je gebruikers kunnen inloggen.

Hoe maak je een Windows Virtual Desktop image?

Een Windows Virtual Desktop Image kun je op verschillende manieren maken. Mijn manier is om een image te maken met Microsoft Deployment Toolkit (MDT). Kies de manier die het beste bij je past, besteed het uit aan een specialist doe het samen met je ICT-partner.

Waarom Microsoft Deployment Toolkit?

Microsoft Deployment Toolkit (MDT) is een grafische toolkit met uitgebreide mogelijkheden voor het maken van images. De toolkit is eenvoudig in het gebruiken er is minimale scripting kennis voor nodig. In feite ‘bak’ je ieder keer een clean image. MDT is een gratis tool van Microsoft voor het maken van images.

Stappenplan

Een WVD-image is in zeven stappen gemaakt:

 1. Installeer en configureer MDT op een geschikte server in Microsoft Azure.
 2. Kies een besturingssysteem (Bijvoorbeeld Windows 10 multi-session).
 3. Maak een lijst met applicaties en verzamel alle installatie bestanden inclusief de parameters hoe deze automatisch te installeren.
 4. Download en converteer de basis image van Windows 10 multi-session uit Azure.
 5. Maak een task sequence om het besturingssysteem uit te rollen.
 6. Upload het gemaakte image naar Microsoft Azure en rol een WVD HostPool uit.
 7. Test de image uitvoerig alvorens deze in productie te brengen.

Tips & tricks

Het bovenstaande stappenplan helpt je om op een gecontroleerde manier een WVD-image te maken. Toch zijn er nog een aantal aandachtspunten, die ik graag met je deel:

 • Maak gebruik van versienummers van je image. Dit kan al gewoon de datum en tijdstip van het bouwen van de image zijn. Zelf gebruik ik hier een PowerShell script voor om een versienummer aan de image toe te voegen.
 • Houd rekening met een volledige build tijd. Afhankelijk van de snelheid van je MDT-server kan dit oplopen tot enkele uren.
 • Maak steeds kleine wijzigingen, test eerst een OS deployment. Voeg daarna één voor één applicaties toe.
 • Houd rekening met MDT task sequence problemen.
 • De size van de VHD is belangrijk. Kies in Hyper-V direct de size die je ook in productie wilt brengen. Achteraf groter maken, lijkt lastiger dan gedacht.

Direct meer weten?

Wil je meer weten over het maken van een WVD-image en/of over Windows Virtual Desktop in het algemeen? Laat het me weten. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met je.

Meer informatie

 

Meer inspiratie
100% in de cloud werken is (nog) niet voor iedere organisatie mogelijk. Met hybrid cloud solutions van Microsoft kun je simpelweg on premises en cloud infrastructuren combineren. Maar wat is het nu precies? Onze collega Erwin Verlinden legt het aan je uit.Lees meer ›
Microsoft Teams blijft continu in ontwikkeling. We hebben de belangrijkste updates voor het eerste kwartaal van 2020 voor je op een rij gezet.Lees meer ›
In deze blog laten we je zien hoe je Microsoft 365 slim kunt inzetten voor projectmanagement en hoe je in enkele seconden een project kunt starten.Lees meer ›