6 februari 2017

Hybride IT-beheer in de Cloud: stappenplan voor het onderwijs

IT en onderwijs zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Digitale transformatie, IT-innovatie en nieuwe vormen van leren en doceren vragen steeds meer flexibiliteit van je IT-omgeving. Hoe ga je als onderwijsinstelling slim om met het beheer van je on-premises en cloud omgeving? Dit stappenplan biedt je inspiratie voor hybride IT-beheer in de Cloud voor het onderwijs.

Stap 1: Maak de omgeving inzichtelijk

Om te begrijpen wat de meerwaarde van Microsoft Azure / de Cloud binnen je omgeving kan zijn, is het belangrijk om een goed inzicht te hebben in de bestaande omgeving:

 • Hoe ziet je huidige IT-omgeving eruit?
 • Wat zijn op dit moment je IT-uitdagingen?
 • Hoe is het beheer geregeld in tijd en geld?
 • Hoe ga je op dit moment om met piekbelasting tijdens inschrijving- en examenperiodes?
 • Wanneer wordt er geen gebruikgemaakt van bepaalde systemen (denk aan test en acceptatie)?

Op basis van dit inzicht kun je bepalen wat de benodigde stappen met de bijbehorende prioriteiten zijn.

Stap 2: Definieer criteria en maak een plan

Het succes van je migratie naar de hybride Cloud wordt mede bepaald door je migratieplan. Zet de juiste prioriteiten in je migratieplan, gebaseerd op factoren die vanuit de business komen. Mijn advies is om te starten met de minder complexe projecten. Vervolgens start je met de complexere zaken. Zorg voor een goede planning. Een doel is namelijk een droom met een deadline!

Stap 3: Architectuur

De meeste organisaties gaan met een hybride Cloud migratie een compleet nieuwe greenfield omgeving in. Maak hier gebruik van en stel vooraf architectuur vast voor:

 • Netwerk
 • Identiteit
 • Beveiliging

Stap 4: Beveiliging

Gegevens van docenten, studenten en medewerkers moeten simpelweg altijd en overal veilig zijn. Benader beveiliging binnen je hybride Cloud gedisciplineerd en op reguliere basis. Security, governance en compliance zijn core binnen je omgeving en deze moeten veilig zijn én veilig blijven.

Stap 5: Besparen met Microsoft Azure

Met Microst Azure kun je geld besparen door het kiezen van de juiste producten en opties. Denk aan slim licenties inkopen, vooraf betalen, op- en afschalen en het uitzetten van machines. Er zijn besparingen mogelijk tot wel 60% ten opzichte van traditionele datacenters. Hierbij is wel kennis kunde en vaardigheid nodig van ervaren en gedreven consultants.

Ben jij klaar voor de eerste stap?

Samen met jou maken we continu de juiste afweging tussen mogelijkheden en kosten. Wij maken Hybride IT-beheer in de Cloud voor jouw onderwijsinstellingen praktisch en succesvol. Het resultaat is:

 • Grip op je hybride IT-omgeving
 • Kostenbesparingen
 • Ruimte om IT-innovaties met je IT-team te realiseren
 • Gefaseerd migreren naar Microsoft Azure
 • Gevoelige data blijft on-premises

Meer informatie

Meer inspiratie
Met de komst van de nieuwe Microsoft Azure B-serie virtual machines kun je eenvoudig kosten besparen / Azure optimaliseren. We delen in deze blog onze ervaringen met je.Lees meer ›
Verschillende Office 365 versies binnen 1 tenant beïnvloeden gebruikerservaring en beheer. Wat betekent dit voor jouw organisatie?Lees meer ›
Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om (volledig) in de cloud te werken. Lees in deze blog hoe je je applicaties cloud ready maakt.Lees meer ›