Maak kennis met de mogelijkheden van Windows Server 2019

Windows Server 2019 is de laatste grote release van het serverplatform die Microsoft heeft uitgebracht. In deze blog deel ik enkele nieuwe features en mogelijkheden die Microsoft heeft toegevoegd aan dit besturingssysteem.

Support

Windows Server 2019 valt onder het “long-term servicing channel” ook wel LTSC genoemd. Hierdoor heeft deze versie standaard 5 jaar “mainstream” support en daarnaast nog eens 5 jaar extended support. Dit wil dus zeggen dat voor Windows Server 2019 het mainstream support op 9 januari 2024 stopt en het extended support 5 jaar later op 9 januari 2029.

Windows Server 2019 features

Enkele van de nieuwe/verbeterde features voor Windows Server 2019 zijn onder andere:

 • Windows subsystem for Linux
 • Support for Kubernetes
 • De “windows 10 versie 1809” GUI features
 • Storage Space Direct
 • Storage Migration Service
 • Storage Replica
 • System Insights
 • Improved Windows Defender
 • Windows Admin Center

Hieronder volgt een korte toelichting op bovenstaande features.

Windows subsystem for Linux

Windows subsystem for Linux is al sinds Windows 10 versie 1607 beschikbaar voor werkplekken. Sinds de introductie van Windows Server 2019 is deze feature ook beschikbaar voor de server. Hierdoor is het mogelijk om voor Linux gebruikers om hun scripts naar Windows te brengen en gebruik te blijven maken van onder andere OpenSSH, Curl en Tar.

Support for Kubernetes

Kubernetes is een populaire beheertool om geïsoleerde omgevingen te beheren, uit te rollen en te schalen.

Storage Space Direct

Met Storage Space Direct is het mogelijk om lokaal aangesloten harde schijven te gebruiken in Hyper-V clusters nodes als shared storage tussen de verschillende Hyper-V nodes.

Storage Migration Service

Deze service biedt de mogelijkheid om op een makkelijke manier servers en hun data te migreren zonder dat de applicaties of gebruikers aanpassingen dienen te maken. De Storage Migration Service is gebouwd om de volgende stappen uit te voeren:

 • Inventariseren van meerdere servers en hun data.
 • Het snel migreren van bestanden, shares en beveiligingsinstellingen van de source server.
 • Het optioneel “overnemen” van de identiteit van de bronserver (aka Cutting Over), zodat de gebruikers niets merken van de migratie.
 • Storage Migration Service is volledig te beheren uit het nieuwe Windows Admin Center. (extention).

Storage Replica

Deze feature werd in Windows Server 2016 voor het eerst toegevoegd en heeft nu in Windows Server 2019 nieuwe functionaliteiten gekregen voor hybrid scenario’s. Ook wordt vanaf Windows Server 2019 Windows standaard basaal ondersteund, zodat ook (m)kb bedrijven zich kunnen beveiligingen met Azure IaaS VM als de back-up locatie.

System Insights

System Insights is een nieuwe feature die het mogelijk maakt om vandaag de dag in Windows Server 2019 het systeem te monitoren en voorspellende analyses te doen over disk, CPU en geheugen gebruik. Hierdoor is het mogelijk om proactief incidenten te voorkomen.

Conclusie

Al met al zijn er diverse nieuwe features bijgekomen. Persoonlijk ben ik zelf wel enthousiast over de Storage Migration Service, want deze optie maak een fileserver migratie veel eenvoudiger en gaat bijvoorbeeld slim om met snelkoppelingen, links in documenten en applicaties.

Actie vereist: Windows Server 2008 EOL

Windows Server 2008 is over minder dan 1 jaar end of life. Dit wil dus zeggen dat Microsoft vanaf 14 januari 2020 stopt met de ondersteuning op dit besturingssysteem. Met de komst van Windows Server 2019 is het nu het juiste moment om je te gaan voorbereiden op de toekomst en al je Windows 2008 servers uit te faseren.

Wil je hierover sparren of wil je kijken wat de mogelijkheden zijn voor een migratie? Neem dan contact met mij op.

Maak een afspraak

 

 

Meer inspiratie
In deze update delen we de mogelijkheden van bellen via Microsoft Teams met je. Hiermee biedt Microsoft Teams je een nog completere hub voor teamwork.Lees meer ›
Vanwege de rijke functionaliteit kiezen steeds meer bedrijven om over te stappen naar Modern SharePoint / SharePoint Online. In deze blog delen we onze aanpak en een stappenplan voor SharePoint migraties.Lees meer ›
We werken tijdens de coronacrisis massaal thuis. Hoe bescherm je je organisatie tegen dataroof? Lees meer ›