23 september 2019

Azure kosten verlagen met nieuwe Microsoft Azure B-Serie VM’s

Microsoft breidt de functionaliteit van Microsoft Azure continu uit. Met de komst van de Microsoft Azure B serie virtual machines kun je eenvoudig Azure kosten besparen. Dit maakt het mogelijk om je Microsoft Azure omgeving verder te optimaliseren. In deze blog deel ik mijn ervaringen met B-serie VM’s met je.

Microsoft Azure B-serie

Microsoft heeft de virtual machine-serie uitgebreid met een B-serie. B staat voor burstable. Deze servers kosten een fractie van de Av2 series en gebruiken gedeelde processorkracht uit het datacenter. Deze VM serie onderscheidt zich van de andere series door de aanwezige intelligentie in de VM zelf.

Toepasbaarheid

De Microsoft Azure B-serie VM’s is met name geschikt voor kleine workloads, waarbij niet continu volle CPU kracht noodzakelijk is. Je kunt de B-serie VM’s gebruiken voor kleine webservers, testservers of voor het uitvoeren van niet tijdgevoelige geautomatiseerde taken en scripts.

Hieronder leg ik je uit hoe het precies werkt.

Microsoft Azure B-serie in de praktijk

Onlangs heb ik voor een klant een Microsft Azure optimalisatie uitgevoerd. Om de 2 maanden neem ik de hele omgeving eens door en breng ik waar mogelijk verbeteringen aan.

Azure size aanpassing

Eén van de optimalisaties die ik deze keer heb uitgevoerd, is een Azure size aanpassing op een virtuele machine. Bij deze specifieke klant draait een zogenoemde SCRIPT server. Deze op Windows Server 2016 gebaseerde Virtuele Machine voert de hele dag door taken uit. Veelal PowerShell scripts en andere geplande taken die bepaalde handelingen in deze omgeving automatiseren.

Laag CPU verbruik

Deze server heeft een laag CPU verbruik. Daarom staat deze nu in de A2v2 serie. Dat zijn entry level servers en geven voldoende performance voor de taken die moeten worden uitgevoerd. Deze taken zijn ook niet performancegevoelig. Of het script er nu 1 minuut of 2 minuten over doet, daar merkt niemand iets van.

Ik heb nu gekozen voor een B-serie met gelijke cores en geheugen, namelijk de B2s. Ruim voldoende voor mijn SCRIPT server waar alleen maar wat geplande taken op draaien. Er zijn op dit moment negen type Microsoft Azure B-Serie VM’s beschikbaar varërend van:

  • 1 t/m 20 VCPU.
  • 1 GB t/m 80 GB RAM.
  • 4 GB t/m 160 GB tijdelijke opslag.

Credits sparen

Deze B2s geeft bij normaal gebruik 40% van de CPU performance, maar kan bursten naar 200% van de CPU performance. Als de server geen zware taken uit te voeren heeft en de CPU niet zwaarder belast wordt dan de baseline van in mijn voorbeeld (40%), dan worden er zogenoemde credits gespaard op een soort bankrekening.

Als er genoeg credits zijn gespaard, kan deze server indien er meer CPU kracht gevraagd wordt, bursten tot 200% totdat de credits weer op zijn. Elke type in de B-serie heeft ook een maximum aantal credits die gespaard kunnen worden. Deze credits zijn inzichtelijk in het Metrics tab van een Virtuele Machine.

Microsoft Azure B-serie bankrekening
Microsoft Azure B-serie ‘bankrekening’

Jouw Microsoft Azure omgeving optimaliseren

Heb je ook een Microsoft Azure omgeving en wil je deze verder optimaliseren? Slimmer inzetten van Azure sizes, up/down scaling, aan/uit zetten op gezette tijden? We maken de mogelijkheden graag voor je inzichtelijk.

Meer informatie

Meer inspiratie
In deze update delen we de mogelijkheden van bellen via Microsoft Teams met je. Hiermee biedt Microsoft Teams je een nog completere hub voor teamwork.Lees meer ›
CEO/CFO fraude is een steeds groter wordend probleem. Wat is CEO/CFO fraude nu precies en hoe kun je het voorkomen? Onze collega Willemjan van Laarhoven geeft je in deze blog een update en tips.Lees meer ›
SharePoint Online is een belangrijk onderdeel van Office 365. In deze blog nemen we je mee in de voordelen van Modern SharePoint.Lees meer ›