31 januari 2019

Microsoft Flow: grip op kosten en licenties

Microsoft Flow is een online dienst van Microsoft, waarmee je geautomatiseerde workflows tussen je favoriete services en apps kunt maken voor het verzamelen van gegevens, ontvangen van meldingen en synchroniseren van bestanden. Een mooie toepassing, die breed inzetbaar is. Ik krijg vaak de vraag: Wat kost Microsoft Flow? In deze blog geef ik je inzicht in de kosten en Microsoft Flow licenties.

Wat kost het?

In het kort als je binnen Office 365 blijft kost het niets; het zit in je Office 365 abonnement. Wil je connecties maken met andere clouddiensten en lokale bronnen dan zijn er drie licentiemodellen / abonnementen om uit te kiezen.

Gratis abonnement – Flow Free

Ideaal als je een notificatie wilt ontvangen wanneer er bijvoorbeeld een nieuw document is geplaatst in een SharePoint bibliotheek. Of wanneer er over een bepaald onderwerp is getwitterd kun je automatisch een item laten toevoegen aan een lijst in SharePoint. Maar let op! In het gratis model mag je per gebruiker maximaal 750 keer per maand een flow starten. Daarnaast wordt er elke 15 minuten gecontroleerd of een flow moet starten. Wil je je flows sneller laten starten, dan zal je een ander licentiemodel moeten kiezen.

Je hebt in het gratis model niet de mogelijkheid om flows te delen met collega’s. Daarom kun je dit model het beste beschouwen als een persoonlijke tool die jouw dagelijks werk uit handen kan nemen.

Flow-abonnement Plan 1

Dit model geeft je de mogelijkheid om Microsoft Flow met externe databronnen te verbinden. Of het nu bronnen zijn in de cloud of lokale data, dat maakt niet uit. Je hebt de keuze uit een aantal line of business connectoren of je kunt zelf connectoren ontwikkelen die de verbinding leggen. In dit model kun je de flows die je hebt gemaakt ook delen met je team zodat zij ook de mogelijkheid hebben om flows te starten en te beheren (zij hebben dan ook de vereiste licentie nodig). De maximale flow frequentie is 3 minuten wat betekent dat jouw flow elke 3 minuten kan worden gestart.

Flow-abonnement Plan 2

In dit model worden er naast alle opties uit model 1 ook managementonderdelen toegevoegd. Deze onderdelen geven je de mogelijkheid om het gebruik van flow over het gehele bedrijf in kaart te brengen: hoeveel flows hebben we en hoe vaak worden ze uitgevoerd? Maar ook kunnen omgevingen worden gecreëerd om flows beschikbaar te stellen voor een groep gebruikers. En middels beleidsinstellingen kan het gebruik van connecties en flows door de gebruikers worden bepaald. De maximale flow frequentie n dit plan is 1 minuut.

Op het moment van het schrijven van dit blog zijn de prijzen voor Plan 1 en Plan 2 respectievelijk $5,00 en $15,00 per gebruiker/per maand.

Tip!

Wil je weten wat de status is van de Flow dienst? Kijk dan op deze pagina. Via deze pagina krijg je inzicht in onder andere de huidige status van de Microsoft Flow service, eventuele onderbrekingen, best practices en tips.

Vragen?

Heb je nog vragen over de kosten en/of licentiemodellen van Microsoft Flow? Of wil je meer weten over de mogelijkheden van Microsoft Flow voor jouw organisatie? Laat het me weten!

Meer inspiratie
Door de digitale transformatie, maar bijvoorbeeld ook door onze nieuwe manier van werken en wet- en regelgeving, wordt (informatie)beveiliging steeds belangrijker voor organisaties. In deze blog geven we je inzicht in de belangrijkste Microsoft security & compliance opties.Lees meer ›
Door de coronacrisis is er voor organisaties veel veranderd. Deze veranderingen hebben mede gezorgd voor versnelde digitalisering. Hoe pas je verandermanagement in coronatijd toe? We delen onze tips.Lees meer ›
Met enkele aanpassingen van de standaard ingebouwde security opties in Office 365 kun je een betere beveiligingsgraad realiseren. Lees meer ›