27 september 2017

Microsoft Ignite 2017: highlights dag 2

Van 25 t/m 29 september 2017 vindt Microsoft Ignite in Orlando (Florida) plaats. MS Ignite is een wereldwijd evenement voor Microsoft Partners waar alles draait om nieuwe Microsoft ontwikkelingen. Dit jaar is Advantive ook aanwezig op het event. Via blogs deelt onze collega Willemjan van Laarhoven iedere dag de highlights met je.

Dag 2 Microsoft Ignite 2017

Op dag 1 hebben we een aantal goede sessies bijgewoond en de boots van diverse leveranciers bezocht en veel gezien en geleerd. In mijn blog ‘Microsoft Ignite 2017: highlights dag 1’ vind je een samenvatting van de eerste dag.

Op de tweede dag van Microsoft Ignite 2017 stonden ook weer veel sessies gepland. De tweede dag kende veel deepdive technische sessies. Hieronder geef ik je een korte samenvatting van onze tweede dag op Microsoft Ignite 2017.

1. Windows Autopilot

Windows Autopilot is sinds enkele maanden op de markt en brengt technologieën samen. Hierdoor kunnen Windows 10 devices op een efficiënte manier worden uitgerold zonder dat medewerkers hiervoor fysiek aanwezig te hoeven zijn op kantoor. Het idee hierbij is dat nieuwe devices naar de medewerker worden verstuurd. Voor de uitrol van de werkplek is alleen een internetverbinding nodig. Hierdoor is het mogelijk om een werkplek op iedere locatie en op ieder moment uit te rollen. Bijvoorbeeld tijdens een bezoek van een medewerker aan Starbucks. Je hebt immers alleen het device en een internetverbinding nodig!

Device Management

Vooraf wordt door de beheerder van het apparaat de hardware hash geïmporteerd in de Azure Active Directory (Azure AD)/Store for Business, waarbij Windows automatisch herkent dat het apparaat een managed device is.

Sinds vandaag is het ook mogelijk om devices via de Microsoft Intune portal te managen. Verdere installatie en configuratie van het OS, het uitrollen van software en het configureren van policies worden daarna automatisch gedaan. Het enige wat de medewerker hiervoor nodig heeft is een internetverbinding.

Directe device registratie

Nieuw is dat OEM partners Lenovo, Panasonic, Toshiba, Fujitsu, HP en Microsoft op korte termijn bij een nieuwe bestelling de apparaten automatisch kunnen registreren. Devices hoeven hierdoor niet meer langs de IT-afdeling van een bedrijf, maar kunnen direct naar de medewerker worden verstuurd.

In het verleden was registratie alleen mogelijk via Azure AD, waardoor er een aantal beperkingen was ten opzichte van de AD registratie. Vandaag is bekendgemaakt dat dit vanaf nu ook hybride mogelijk is (registratie in Azure AD alsook in de AD).

Automatische herinstallatie

In de komende maanden (vanaf de Windows 10 Fall creators update 1709) is het mogelijk om een Automatic Redeployment (een herinstallatie van de PC) te doen. De beheerder doet een CRTL Windows R, vult zijn credentials in (kunnen alleen administrators), het device resets, de Intune software wordt geconfigureerd en alle software inclusief Windows wordt opnieuw uitgerold.

Plug & Forget update

Ook komt er binnen nu en 12 maanden nog een update uit die Plug & Forget heet. Hierdoor kunnen devices vanaf de leverancier geïnstalleerd worden zonder in te loggen. Het device herkent de bedrijfsregistratie en configureert deze. Er zijn geen handelingen meer nodig.

Tenant lockdown

Ook introduceert Microsoft op korte termijn de tenant lockdown. Gestolen devices worden geregistreerd. Als het gestolen devices verbonden is met het internet worden nieuwe(her) installaties en updates niet meer op het devices uitgerold.

 2. OneDrive

Microsoft Onedrive bestaat dit jaar 10 jaar (voorheen SkyDrive, Windows Live SkyDrive, Windows Live Folders en OneDrive) en wordt ingezet voor:

 • Delen en vinden van ieder bestand op ieder device.
 • Samenwerken met iedereen binnen en buiten je organisatie.
 • Beveiligen van je gegevens met Enterprise grade security en compliancy.

Onedrive heeft in 2017 jaar een enorme groei doorgemaakt met:

 • 34.000.000 nieuwe gebruikers
 • 40.000.000 nieuwe bestanden
 • 30.000.000 nieuwe mobiele app downloads

Door alle inspanningen staat Microsoft OneDrive bovenaan in het Gartner Quadrant.

Komende maanden komen er nieuwe features aan die de adoptie van OneDrive door gebruikers zeker gaat helpen. Hierbij wordt veel gebruikgemaakt van UserVoice, waarbij klanten/partners verbeteringen kunnen voorstellen. Van de 100 nieuwe features komen er 43 van UserVoice.

Microsoft OneDrive wordt uitgebreid met:

 1. Files on demand: integratie van offline bestanden in de verkenner, waarbij een link wordt geboden zonder synchronisatie. Vooral het synchroniseren van alle bestanden (wat voorheen niet anders kon) leverde wel eens problemen op (bijvoorbeeld in VDI omgevingen of vppr grote OneDrive sites/drives).
 2. Multi-Geo: per gebruiker kiezen in welk datacenter/regio de gegevens worden opgeslagen (dit was per tenant).
 3. Service Level Encryptie: encryptie op de bestanden, in het datacenter, op de computer en ook onderweg.
 4. Auto Configuratie van de OneDrive Client: automatische configuratie van de client bij uitrol met bijvoorbeeld Autopilot (dit wordt gedaan met Azure Active Directory Authentication Libraries).
 5. Delen van bestanden inzien: gebruikers kunnen in de console beter, sneller en makkelijker zien met wie zij hun bestanden delen en wie met hen bestanden deelt. Dit was in het verleden slecht terug te vinden.
 6. Delen vanuit de verkenner: delen van bestanden vanuit de verkenner (was nog niet mogelijk).
 7. Bij het delen van bestanden krijgt de ontvangende partij een notificatie/pop-up in je desktop.
 8. File integratie om in preview te zien in de verkenner (mini tiles). Ook van 3rd party bestanden, zoals bijvoorbeeld PDF met 260 nieuwe bestandstypen.
 9. ZIP integratie: in het verleden moesten alle bestanden uitgepakt worden, voordat ze geopend konden worden. Nu hoeft dit niet meer en kan er vanuit de ZIP file bestanden worden geopend.
 10. Restore Self service: gebruikers kunnen zelf bestanden tot 30 dagen terug restoren.

3. Toekomstige ontwikkelingen voor dataopslag

Ook krijgen we deze dag nog een kijkje in de toekomst. Samen met twee universiteiten is Microsoft aan het onderzoeken wat de mogelijkheden/alternatieven zijn voor de huidige dataopslag. Hiervoor lopen twee projecten:

1. Project silica

Samen met de University van Southampton is Microsoft onderzoek aan het doen om data op te slaan met nano-gestructureerd glas. Een glazen disk ter grootte van een euro kan nu al 360 terabytes data opslaan.Deze manier van opslaan is een erg veilige en stabiele manier van data opslaan. Deze data kan tot ruim 13 miljoen jaar bewaard worden met temperaturen tot 190°C.

2. DNA Storage

Ook kijkt Microsoft samen met de University of Washington naar het opslaan van data in DNA. DNA is wanneer het donker, droog en koud wordt bewaard erg lang houdbaar (denk aan de DNA van mammoeten van 60.000 jaar geleden). Dit type storage is meer compact dan de huidige oplossingen. Berekend is dat 1 gram DNA ongeveer 215 petabytes (215 miljoen gigabytes) kan bevatten.

Lees ook:

 

REACTIES

Nog geen reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Meer inspiratie
Hoe zorg je ervoor dat je prettig en veilig kunt (samen)werken met Microsoft Teams? Advantive heeft 9 tips voor je op een rij gezet.Lees meer ›
Hoe kun je als organisatie voorkomen dat bedrijfsgevoelige informatie per e-mail wordt verstuurd? Data Loss Prevention in Office 365 helpt je je securityniveau te verhogen. Lees meer ›
Advantive is al vanaf de introductie van Microsoft Teams enthousiast over de hub voor teamwork. Het is nu al de snelst groeiende business app van Microsoft. Focus ligt de komende tijd op het toevoegen van nieuwe mogelijkheden voor samenwerking, beveiliging en beheer. In deze blog inspireren we je met een aantal nieuwe mogelijkheden.Lees meer ›