28 september 2017

Microsoft Ignite 2017: highlights dag 3

Van 25 t/m 29 september 2017 vindt Microsoft Ignite in Orlando (Florida) plaats. MS Ignite is een wereldwijd evenement voor Microsoft Partners waar alles draait om nieuwe Microsoft ontwikkelingen. Dit jaar is Advantive ook aanwezig op het event. Via blogs deelt onze collega Willemjan van Laarhoven iedere dag de highlights met je.

Dag 3 Microsoft Ignite 2017

Deze dag hebben we enkele deepdive technische sessies afgewisseld met een aantal minder technische sessies. Hieronder vind je een samenvatting van deze dag.

1. Quantum computing

Op de eerste dag van Microsoft Ignite 2017 heeft Satya Nadella, CEO van Microsoft, de visie van Microsoft op quantum computing gedeeld. In deze blog wil ik er nog even aandacht aanbesteden, want dit gaat een volgende stap in computing worden.

Computer van de toekomst

Volgens Satya Nadella komt de quantum computer snel dichtbij, maar zijn er nog een aantal doorbraken nodig. Een wiskundige, twee natuurkundigen en een computerwetenschapper hebben tijdens de sessie  de mogelijkheden van quantum computers uitgelegd. Ze hadden er allemaal moeite mee om het goed uit te leggen, maar onderstaand toch een samenvatting.

Qubit

Wiskundigen werken aan een zogeheten ‘topologische qubit’, dat voor een gewone computer een ‘bit’ is. De qubits worden ontwikkeld door elektronen onder extreem lage temperaar te brengen (zie onderstaande afbeelding).

Vervolgens moet de supergeleiderindustrie reeksen van betrouwbare en stabiele qubits kunnen maken. Tot slot moeten computerwetenschappers er software voor kunnen gaan schrijven. Hiervoor heeft Microsoft een nieuwe programmeertaal ontwikkeld.

Bij Microsoft werken wiskundigen, natuurkundigen en computerwetenschappers samen om een schaalbare quantum computer te ontwikkelen. Dat gebeurt op ‘Station Q’, in de universiteit van Santa Barbara in Californië.

Foutloze spraakherkenning

Nadella verwacht met quantum computing foutloze spraakherkenning te kunnen realiseren inclusief werkelijk begrip van wat er wordt gezegd. Hij voorziet ook doorbraken in de gezondheidszorg dankzij deze technologie van de toekomst, bijvoorbeeld in de strijd tegen het hiv-virus.

Die versnelling zal volgens Nadella de wet van Moore’s (verdubbeling van computerkracht iedere twee jaar) een vage herinnering maken.

Microsoft Ignite 2017 quantum computing
Deze hydrogen isotope dilution refrigerator koelt de quantum computer tot 3 duizendste graad boven het absolute 0-punt. De quantum bits (qubits) die Microsoft ontwikkeld zijn enorm krachtig. Dit betekent dat de machines heet worden en dus veel met “noice” te maken krijgen waardoor de informatie wordt vernietigd. Deze foto is het interieur van de koudste plaats op aarde.

2. Introductie Office 2019

Microsoft heeft de nieuwe versie van Office aangekondigd: Office 2019. De nieuwe release zal bestaan uit nieuwe versies van Word, Excel, Outlook en PowerPoint en uit de serversoftware van Exchange, Skype for Business en SharePoint.

Deze nieuwe versie van Office gaat (in tegenstelling tot de huidige versie) continu mee met de laatste updates; er komen dus geen nieuwe softwareversies meer uit, alleen build updates.

De upgrade van deze pakketten is nodig om on-premises gebruikers dezelfde look en feel te laten behouden zoals de Office 365 gebruikers.

Vooruitziend op deze updates worden de volgende onderdelen in het Skype for Business platform alvast voorzien van nieuwe namen:

  • Cloud PBX wordt Microsoft Phone System
  • PSTN Conferencing wordt Audio Conferencing
  • PSTN calling wordt Calling Plan
  • PSTN Consumption wordt Communications Credits
  • PSTN Consumption only offer wordt Audio Conferinng Pay-per-minute

3. Microsoft Azure

Op de derde dag van MS Ignite 2017 hebben we een aantal Azure sessies bijgewoond. Microsoft is van mening dat de cloud toegankelijk moet worden voor ieder bedrijf en voor iedere organisatie. Het moet organisatie helpen in de digitale transformatie.

Distaster recovery

Met maar liefst 725 sessies over Microsoft Azure heb ik op dag 3 besloten sessies over backup en disaster recovery bij te wonen. De focus van de sessies lag met name op het delen van praktijkervaringen. Er zijn weinig nieuwe features aangekondigd.

In de sessie ‘Optime Azure for disaster recovery’ werden verschillende manieren van disaster recovery besproken en hoe je slimme keuzes kunt maken om het juiste beschermingsniveau voor verschillende workloads te kunnen bieden. Belangrijke eigenschappen van DRaaS, Disaster Recovery as a Service:

  • Laat kritische workloads repliceren van je on-premises datacenter naar het Azure datacenter. Gebruik het Azure Datacenter dus als uitwijklocatie.
  • Gebruik deze techniek om workloads naar Azure te migreren of te repliceren.
  • Draai rapporten en analyses op kopieën van productie workloads zonder de operatie hiermee te belasten.
  • Repliceer workloads naar Azure voor DevTest doeleinden. Test met kopieën van live data en integreer deze vervolgens naadloos in je productie omgeving.
Microsoft Ignite 2017 disaster recovery
Bron: Microsoft

Wij hebben bij diverse projecten al ervaring met het migreren van on-premises workloads naar het Azure datacenter met behulp van de DRaaS oplossing. De kunst is om een juiste balans tussen veiligheid, beheersbaarheid en kosten te kunnen maken. Het was voor mij een bevestiging, dat we hierin als Advantive al de juiste keuzes maken.

Lees ook:

REACTIES

Nog geen reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Meer inspiratie
In deze Advantive blog lees je hoe je met Azure Automation en PowerShell Runbook-scripts je Azure VM’s uitzet. Resultaat is kostenbesparingen realiseren.Lees meer ›
Met de ransomware-aanval WannaCry wordt het gevaar van ransomware meer dan duidelijk. Hoe kun je nu voorkomen dat jouw IT-omgeving wordt besmet?Lees meer ›
Wat zijn laatste Microsoft trends en ontwikkelingen? Blog met highlights van het Microsoft Worldwide Partner Conference 2016: digitale transformatie, innovatie en security. Lees meer ›