29 september 2017

Microsoft Ignite 2017: highlights dag 4

Van 25 t/m 29 september 2017 vindt Microsoft Ignite in Orlando (Florida) plaats. MS Ignite is een wereldwijd evenement voor Microsoft Partners waar alles draait om nieuwe Microsoft ontwikkelingen. Dit jaar is Advantive ook aanwezig op het event. Via blogs deelt onze collega Willemjan van Laarhoven iedere dag de highlights met je.

Dag 4 Microsoft Ignite 2017

Deze dag bood een iets afwisselender programma. We hebben diverse stands op de beursvloer bezocht en enkele technische sessies bijgewoond. We hebben deze dag mooie, nieuwe solutions gezien. Hieronder vind je een samenvatting van onze vierde dag op MS Ignite.

Project Honolulu

Vandaag kwamen we bij de Microsoft stand waar project Honolulu werd gepresenteerd. Het product is vlak voor MS Ignite gelanceerd. Het is een grafische management tool voor het (live) monitoren van Windows versie 1709 en ook voor de iets oudere versies.

De praktijk is wel dat beheerders nog steeds gebruikmaken van GUI tools voor server monitoring en troubleshooting. Denk hierbij aan event viewer, performance monitor, et cetera.

Voor scripting en automation is er natuurlijk PowerShell en voor grafische monitoring zijn er cloud oplossingen, zoals Operations Management Suite (OMS). Alleen bieden deze oplossingen onvoldoende functionaliteit voor dagelijks beheer. De ‘project Honolulu’ tool geeft inzicht zonder op de individuele machines in te loggen.

Project Honolulu

Het is echt een live tool en er wordt geen data bijgehouden/bewaard, zoals in OMS/SCOM. Maar het is zeker de moeite waard om als IT-beheerder eens goed naar deze nieuwe oplossing te kijken.

Microsoft Teams behind the Scenes – Q&A

In de ochtend hebben we een sessie gehad over “Microsoft Teams Behind the Scenes”. De (te) kleine zaal was helemaal vol, dus er is vanuit de community meer dan voldoende aandacht voor dit onderwerp. Tijdens de presentatie kwamen inzicht in user adoptie, het gebruik van Microsoft Teams en de manier waarop het Microsoft Teams engineering team hun eigen product inzet aan bod.

Toch wel een belangrijke vraag is: wat gaan we met Microsoft Teams doen? Het doel van Microsoft is om alle meetings, zoals stand-ups (als deze online zijn), designs, product reviews, team meetings en meer allemaal in teams te laten plaatsvinden.

1-op-1-communicatieplatform

Doel is om een 1-op-1-communicatieplatform te worden waar alle data wordt verzameld voor mensen die in een team (groep) werken. Microsoft integreert hierbij verschillende producten in het Microsoft Teams platform. Denk hierbij aan Skype chat historie, SharePoint documenten, OneNote integratie en meer.

Microsoft Teams integratie met Skype

Microsoft Teams en Skype

Tijdens de sessie werd de samenwerking met het Skype platform nogmaals benadrukt met de volgende statements:

 • Microsoft blijft ook in de toekomst Skype gebruiken.
 • Microsoft Teams is inmiddels klaar voor Skype integratie.
 • Er komen snel nieuwe verbeteringen aan.
 • Microsoft gaat klanten helpen om de integratie van Skype en Microsoft Teams beter te begeleiden.

Ook op het beheerdersniveau gaan er op korte termijn verbeteringsslagen plaatsvinden wat betreft compliance, management en beheer.

Dat het product nog volop in ontwikkeling is, bleek wel uit de vragen uit de zaal en ook uit de aankomende product updates. De volgende zaken kun je binnenkort verwachten:

 • Integratie met SharePoint bestanden.
 • Integratie met Skype voor uitnodigingen met audioconferentie via de web clients (voor anoniem inbellen).
 • Gast Toegang voor Android en iOS.
 • Toekennen van Microsoft Teams aan een regio in verband met compliance; hiervoor is een aanpassing van de architectuur nodig. Dit kan nog even duren.
 • Retentie en archivering van sites.
 • Controle in meetings, bijvoorbeeld het uitzetten van de microfoon tijdens de meeting.

Ook hier werd het belang van UserVoice aangegeven, waarin klanten/leveranciers nieuwe aanvragen kunnen doen voor nieuwe of verbeterde functionaliteit.

Adoptie en Microsoft Teams

Belangrijk is dat de adoptie en het gebruik van Microsoft Teams vanaf het begin goed wordt opgepakt, zodat het ook goed binnen de organisatie landt. Vooral de integratie met de mobile client helpt mee in de adoptie van Microsoft Teams.

Ook werd duidelijk dat het product nog volop in ontwikkeling is en er nog zeker punten zijn waar veel verbeteringen te halen zijn.

Video’s en artificial intelligence

Eén van de grote thema’s tijdens deze conferentie is toch zeker wel artificial intelligence (AI). De sessie over Microsoft Stream (video’s) en AI hebben we bezocht op aanraden van een spreker die ook erg onder de indruk was van dit verhaal.

Microsoft Stream

Microsoft Stream is een videoservice waar gebruikers binnen de organisatie video’s kunnen uploaden, kijken en delen op een veilige manier (soort YouTube voor bedrijven). Je kunt bijvoorbeeld opnames, meetings, presentaties en trainingssessies binnen je organisatie delen.

Alleen houdt het daar niet op: na het uploaden van het videobestand in Microsoft Azure kun je onder andere onderstaande zaken uitvoeren:

 • Auto transcript: omzetten van audio in tekst.
 • Vertaling: vertalen van de tekst in 80 verschillende talen.
 • Gezichtsherkenning: herkennen welke personen er op de video geweest zijn.
 • Gezichtsdetectie: nakijken wanneer ieder gezicht in de video voorkomt.
 • Weergave van tijdstippen van sprekers: weten wie wanneer gesproken heeft in de video.
 • Scene detectie: detecteren wanneer een scene verandert gebaseerd op visuele analyses.
Video Stream

We kregen een live demo te zien en het was werkelijk (zoals de Amerikanen het zeggen) “mind blowing”!

Niet alleen video, maar ook audio herkenning komen hierin voor. Denk hierbij aan het detecteren van de gemoedstoestand van mensen (vrolijk, neutraal, teleurgesteld of boos ) in zowel video als audio. Live gezichtsherkenning, herkenning van objecten, bijvoorbeeld nummerplaten, auto’s (type/merk) en nog veel meer. Deze zaken zijn ook mogelijk met video’s, maar ook met live streams.

Lees ook:

REACTIES

Nog geen reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Meer inspiratie
Windows Autopilot is een stabiel hulpmiddel die de uitrol van nieuwe werkplekken vereenvoudigt. Advantive deelt de mogelijkheden en voordelen met je.Lees meer ›
In deze blog wordt uitgelegd hoe je doorzoekbare PDF's in Office 365 en SharePoint maakt met Aquaforest Searchlight software.Lees meer ›
Wij vinden het belangrijk, dat je als organisatie kiest voor de licentievorm die bij je past. Met de Microsoft cloud licentie checklist kun je dit zelf bepalen.Lees meer ›