Microsoft Ignite 2019: highlights dag 1

Van 4 t/m 8 november 2019 vindt Microsoft Ignite in Orlando (Florida) plaats. MS Ignite is een wereldwijd evenement voor Microsoft Partners waar alles draait om nieuwe Microsoft ontwikkelingen. Komende week vinden er maar liefst 1975 sessies en live demo’s plaats. Ook deelt Microsoft haar inzichten en roadmaps met haar partners.

Ook dit jaar is Advantive aanwezig op het event. Via blogs deelt onze collega Willemjan van Laarhoven de highlights met je.

Dag 1 Microsoft Ignite 2019

Vanaf een zonnig Orlando een update van onze avonturen bij Microsoft Ignite 2019. Hieronder deel ik een aantal hoogtepunten van de eerste dag.

Vision Keynote – Satya Nadella

Vanaf zeven uur ’s ochtends hebben we in de rij gestaan om een plaats in de zaal voor de Vision Keynote te bemachtigen. En het was gelukt en het was meer dan de moeite waard. In twee uur tijd heeft Satya Nadella, CEO van Microsoft, ons kennis laten maken met nieuwe toepassingen op het gebied van Microsoft Azure, Power Platform, Microsoft 365, Security en Microsoft Edge. We delen de higlights van deze keynote met je.

Azure Arc

Azure Arc is een start van een nieuw tijdperk van hybride computing. De ICT-omgevingen van organisaties worden steeds complexer. Met Azure Arc kun je je eigen servers (on premises, edge en multi-cloud) nog beter beheren en beveiligen. Met Azure Arc verbind je je eigen datacenter/infrastructuur aan Microsoft Azure en heb je toegang tot alle Azure services. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig vanuit de Azure Marketplace een SQL database installeren en uitrollen in je eigen (on premises) datacenter. Daarnaast geeft het je bijvoorbeeld reminders als het tijd is om te patchen. Dit kun je vervolgens volledig vanuit Azure Arc automatiseren. Ook krijg je een waarschuwing als de CPU van een applicatie zijn limiet bijna heeft bereikt. Het is dan eenvoudig uit te schalen door een instance aan de applicatie toe te voegen. Daarnaast biedt Azure Arc je uitgebreide security mogelijkheden voor je datacenter inclusief uniforme controle, compliance en het toepassen van security beleidsregels.

Azure Arc voor het beheer van Windows- en Linux-servers op elke infrastructuur is beschikbaar als preview vanaf 4 november 2019. Azure Arc voor het beheer van Kubernetes-clusters is beschikbaar in preview.

Maak uitgebreid kennis met Azure Arc: https://azure.microsoft.com/en-us/services/azure-arc/

Azure Synapse Analytics

Azure Synapse Analytics is een nieuwe analytics service zonder limieten. Het brengt enterprise data warehousing en Big Data analytics samen in 1 ervaring. Dankzij een volledig nieuwe architectuur biedt het ongekende mogelijkheden voor data analyse, business intelligence en machine learning. Het geeft je de vrijheid om data te queryen / bevragen conform je eigen wens gebruikmakend van schaalbare, serverloze on-demand of provisioned resources.

Maak uitgebreid kennis met Azure Synapse Analytics: https://azure.microsoft.com/en-us/services/synapse-analytics/

Microsoft Endpoint Manager

Microsoft Endpoint Manager, de combinatie van Intune en Configuration Manager functionaliteit en data, plus nieuwe intelligente acties, biedt bedrijven een moderne end-to-end beheeroplossing voor devices via een centrale console. Het gaat het beheer en de beveiliging van devices verbeteren en vereenvoudigen. De komende maanden wordt Microsoft EndPoint Manager uitgerold.

Door de SCCM en Intune omgeving samen te voegen en te managen, vindt er een betere beleving plaats voor de eindgebruiker en de IT-beheerder. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de volgende uitgangspunten:

 • Cloud intelligentie als uitgangspunt voor de werkplek
 • Betere security
 • Betere prioritering voor beheerders
 • Verbetering van de eindgebruikers ervaring
 • Ondersteunen van IT om impact te maken

In één van onze volgende blogs zullen we hier dieper op ingaan.

Power Platform

De verwachting is dat er in 2023 529 miljoen nieuwe business apps zijn ontwikkeld. Dat is meer dan we in de afgelopen 40 jaar hebben ontwikkeld. Op dit moment maken 2,5 miljoen developers gebruik van het Power Platform. Voor het Power Platform zijn er twee nieuwe aankondigingen gedaan:

 1. Microsoft Power Automate: volledig gerobotiseerde procesautomatisering (voorheen Microsoft Flow)
 2. Microsoft Power Virtual agents: een low-code/no-code bot-building oplossing

De demo van beide features zag er veelbelovend uit! Het wordt bijvoorbeeld relatief eenvoudig om een slimme chatbot (virtual agent) aan je website toe te voegen, waaraan bezoekers vragen kunnen stellen én afspraken kunnen plannen. Deze kun je vervolgens aan een bestaande applicatie koppelen, waardoor afspraken en gespreksnotities in deze applicatie worden geplaatst met behulp van Microsoft Power Automate.

Microsoft Power Automate is in public preview beschikbaar. Microsoft Power Virtual Agents is vanaf 1 december 2019 algemeen beschikbaar.

Project Cortex

Project Cortex biedt organisaties een eigen kenniscentrum (Knowledge Center). Het helpt medewerkers met behulp van kunstmatige intelligentie snel informatie te vinden door hover-links te tonen / woorden op te laten lichten in Microsoft oplossingen, zoals Office apps, Outlook en Teams. Als je met je muis op de hover-link klikt, wordt er op een kaart extra informatie getoond. Als je vervolgens doorklikt op deze kaart, kom je in het Knowledge Center en heb je inzicht in de experts en documenten op het desbetreffende gebied.

Project Cortex is nu beschikbaar in private preview en zal medio 2020 algemeen beschikbaar worden.

Project Cortex
Project Cortex

Microsoft Teams

De Vision Keynote was natuurlijk al een spektakel, maar er waren meer mooie aankondigingen op de eerste dag van Ignite. Microsoft Teams wordt de komende tijd weer uitgebreid met een groot aantal nieuwe features, zoals nieuwe integratiemogelijkheden met Outlook, Yammer, To-Do, Planner, Power Platform en Microsoft Project. De veilige privékanalen gaan er nu toch echt komen. Daar zaten we al even op te wachten. Daarnaast zijn multi-window chats en overleggen aangekondigd. Ook wordt er een nieuw onderdeel voor taken toegevoegd aan Microsoft Teams.

Maak kennis met de nieuwe features: https://techcommunity.microsoft.com/t5/Microsoft-Teams-Blog/What-s-New-in-Microsoft-Teams-Ignite-2019/ba-p/937025

Microsoft Security voor je complete omgeving

De moderne werkplek wordt steeds meer aangeboden als een meerwaarde voor je bedrijf/instelling. Van de jongere generatie onder de 35 jaar maakt 45% een beslissing om ergens te gaan werken op basis van de innovatiekracht en technologieën die het bedrijf gebruikt.

Ignite 2019 Security

Dit betekent dat er een andere benadering moet zijn van de werkplek; hele simpele zaken zoals de gemiddelde startup tijd van een werkplek (is gemiddeld 3 minuten); dit werkt a-productief. Met het op de juiste manier inrichten van de werkplek moet een startup tijd van <15 seconden mogelijk zijn. Security is hierbij key.

Dit betekent aan de security kant dat er zaken aan de backend anders ingeregeld moeten worden. Hierbij worden de volgende speerpunten benoemd:

 • Cloud intelligentie als uitgangspunt voor de werkplek
 • Betere security
 • Betere prioritering voor beheerders
 • Verbetering van de eindgebruikers ervaring

Cloud intelligentie als uitgangspunt voor de werkplek

Aan de basis van modern management en security staat het gebruik van cloud intelligentie. Het combineert de kennis en kunde die Microsoft opdoet via meer dan 900 miljoen Windows 10 geïnstalleerde pc’s, mac’s, iOS en Android devices die worden gemanaged door Intune en SCCM. Ook vinden er bij Microsoft elke maand ruim 600 biljoen authenticaties plaats. Microsoft maakt gebruik van deze data om:

 • te leren van deze data.
 • inzicht te maken en hierbij aanbevelingen te doen.
 • IT helpen om de benodigde acties uit te zetten om de omgeving te optimaliseren.

Betere security

Microsoft gaat uit van de zero trust policy. Hierbij staat aan de basis; nooit vertrouwen en altijd controleren. Enkele quick wins werden hierbij genoemd:

 • Het grootste gevaar is het achterhalen van wachtwoorden en gebruikersnamen. Door gebruik te maken van MFA wordt het risico op het hacken van gebruikers en de omgeving met 99,9% teruggebracht.
 • Maar ook het terugbrengen van het aantal beheerders (of eventueel minder rechten geven via RBAC).
 • Het bewaken van de data, zoals het alleen mogen opslaan van data op de bedrijfsomgeving (OneDrive en SharePoint), biedt snel meer mogelijkheden om diefstal (ook van interne medewerkers) tegen te gaan.
 • Ook het beheren van end devices is belangrijk. Hierbij wordt er bij BYOD steeds meer gebruikgemaakt van MAM (Mobile Application Management), waarbij alleen de bedrijfsapps beheerd worden in plaats van de hele telefoon. Hierbij heeft het bedrijf/instelling wel controle over de bedrijfsdata, maar niet over de privédata van de eindgebruiker.

Betere prioritering voor beheerders

Vandaag werd het nieuwe Microsoft 365 admin center gelanceerd, waarbij nieuwe aanbevelingen komen op basis van kunstmatige intelligentie (AI). Hierbij worden organisaties en beheerders geholpen om potentiële risico’s te herkennen en actie op te nemen op basis van de kennis en kunde van Microsoft. Denk hierbij aan zaken als Microsoft Information Protection, Advanced Threat Protection, Self-Service Password Reset en het inrichten van de omgeving, zodat het voldoet aan de AVG wetgeving.

De security en compliance aanbevelingen worden op maat aangeboden op basis van Microsoft Graph. Hierbij worden de top aanbevelingen geprioriteerd voor je organisatie met toegevoegd de voorstellen welke wijzigingen waar door te voeren.

 Verbetering van de eindgebruikerservaring

Uiteindelijk draait het allemaal om de eindgebruiker. Om de werkplek verder te optimaliseren zijn er 2 nieuwe features gelanceerd om de performance optimaal te krijgen.

 1. Startup performance – Een gemiddelde startup tijd van een werkplek is 3 minuten wat behoorlijk is. In het Microsoft Endpoint Manager Admin Center wordt via Intune en SCCM data verzameld en geanalyseerd om de werkplek stabieler en sneller te laten werken. Hierbij worden processen gemonitord en komen er verbetervoorstellen over hoe een werkplek sneller te maken. Welke zaken kunnen uit of anders ingezet worden, zodat de werkplek optimaal presteert.
 2. Policy Analytics – Ook group policies kunnen averechts werken op de performance van de werkplek. Met de nieuwe “Devices – Policy Analytics” (nu in preview) wordt er gekeken welke policies actief/niet meer actief zijn en niet goed werken. Ook wordt er een optimalisatieslag voorgesteld om dit zoveel mogelijk te verbeteren.

Als deze beide zaken optimaal ingericht zijn, moet een startup tijd van <15 seconden mogelijk zijn.

Lees meer:

Meer informatie

 

Meer inspiratie
Microsoft blijft de mogelijkheden van Microsoft Teams uitbreiden. We hebben een overzicht van de nieuwste mogelijkheden voor je gemaakt.Lees meer ›
In deze blog laten we je zien hoe je Microsoft 365 slim kunt inzetten voor projectmanagement en hoe je in enkele seconden een project kunt starten.Lees meer ›
Het beschermen van je gegevens is voor iedere organisatie van cruciaal belang. Het Office 365 Security & Compliance Center biedt beheerders een set aan mogelijkheden om Office 365 data te beveiligen.Lees meer ›