Microsoft Teams voor het onderwijs: nieuwe mogelijkheden voor online lesgeven

Door de coronacrisis kiezen er steeds meer onderwijsinstellingen voor om met Microsoft Teams onderwijs op afstand te realiseren. Door de toename van het gebruik ziet Microsoft ook het aantal wensen voor nieuwe functionaliteit toenemen. En hier wordt gelukkig naar geluisterd. In deze blog laten we je kennismaken met de nieuwe mogelijkheden.

Raise your hands Microsoft Teams
Online hand opsteken in Microsoft Teams

Nieuwe mogelijkheden voor online lesgeven met Microsoft Teams

  1. Start meeting: voor docenten wordt het mogelijk om een meeting te starten; studenten kunnen dan niet voor de docent de online lesruimte betreden.
  2. End meeting: voor docenten wordt het mogelijk om met 1 druk op de knop een online les te beëindigen.
  3. Aangepaste achtergrond: het is mogelijk om je achtergrond tijdens een videovergadering aan te passen.
  4. Hand opsteken: leerlingen kunnen gebruikmaken van een ‘handopsteekknopje’ om vragen te stellen.
  5. Deelnemerslijst: leerkrachten kunnen voortaan precies zien we er aan een online les heeft deelgenomen en op welk moment de online les heeft betreden en verlaten.
  6. 3×3 video ondersteuning: het is voortaan mogelijk om negen deelnemers aan een online les in het scherm te zien (in plaats van vier). Je ziet automatisch de 9 deelnemers die als laatste hebben gesproken. En de bedoeling is dat dit in de toekomst verder wordt uitgebreid!
  7. 1-op-1-chat met een docent: het wordt mogelijk voor docenten om 1-op-1-chats met studenten in te plannen. Dit zorgt ervoor dat docenten niet continu bereikbaar hoeven te zijn.
  8. Toekennen van standaardrollen: het wordt voor Microsoft Teams beheerders mogelijk om standaardrollen, zoals ‘organisator’ voor docent en ‘deelnemer’ voor student toe te kennen. Dankzij deze functionaliteit is het niet meer nodig om dit iedere keer handmatig voor een overleg / online les in te plannen. Hierdoor kunnen alleen organisatoren deelnemers dempen of verwijderen.

Bovenstaande functies zijn of worden op korte termijn uitgerold.

Microsoft Teams en security

Helaas zien we sinds de coronacrisis de cybercriminaliteit toenemen. Het is dan ook belangrijk om Microsoft Teams goed in te richten en de beveiliging te blijven monitoren. Lees hier meer over in onze blog Microsoft Teams: van goede inrichting naar succesvol en veilig samenwerken.

Meest gestelde vraag uit het onderwijs over Microsoft Teams

De afgelopen weken hebben onze collega’s veel vragen van docenten over het gebruik van Microsoft Teams mogen ontvangen. De meest gestelde vraag was: Hoe zorg ik ervoor dat is niet door studenten tijdens een online les wordt gedempt of uit een online verwijderd?

Op deze vraag, maar ook op andere vragen, geven we je antwoord in onze blog FAQ Microsoft Teams.

Direct meer weten?

Wil je meer weten over Microsoft Teams voor het onderwijs? Of heb je hulp nodig bij de inrichting, beveiliging en/of training van docenten? Laat het ons weten! Onze Microsoft Teams consultants bieden je graag de gewenste ondersteuning.

Meer informatie

 

Meer inspiratie
Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om (volledig) in de cloud te werken. Lees in deze blog hoe je je applicaties cloud ready maakt.Lees meer ›
Met enkele aanpassingen van de standaard ingebouwde security opties in Office 365 kun je een betere beveiligingsgraad realiseren. Lees meer ›
Steeds meer onderwijsinstellingen kiezen voor Microsoft Teams om onderwijs op afstand te realiseren. We laten je kennismaken met de nieuwe mogelijkheden.Lees meer ›