Microsoft Teams voor het onderwijs: nieuwe mogelijkheden voor online lesgeven

Door de coronacrisis kiezen er steeds meer onderwijsinstellingen voor om met Microsoft Teams onderwijs op afstand te realiseren. Door de toename van het gebruik ziet Microsoft ook het aantal wensen voor nieuwe functionaliteit toenemen. En hier wordt gelukkig naar geluisterd. In deze blog laten we je kennismaken met de nieuwe mogelijkheden.

Raise your hands Microsoft Teams
Online hand opsteken in Microsoft Teams

Nieuwe mogelijkheden voor online lesgeven met Microsoft Teams

  1. Start meeting: voor docenten wordt het mogelijk om een meeting te starten; studenten kunnen dan niet voor de docent de online lesruimte betreden.
  2. End meeting: voor docenten wordt het mogelijk om met 1 druk op de knop een online les te beëindigen.
  3. Aangepaste achtergrond: het is mogelijk om je achtergrond tijdens een videovergadering aan te passen.
  4. Hand opsteken: leerlingen kunnen gebruikmaken van een ‘handopsteekknopje’ om vragen te stellen.
  5. Deelnemerslijst: leerkrachten kunnen voortaan precies zien we er aan een online les heeft deelgenomen en op welk moment de online les heeft betreden en verlaten.
  6. 3×3 video ondersteuning: het is voortaan mogelijk om negen deelnemers aan een online les in het scherm te zien (in plaats van vier). Je ziet automatisch de 9 deelnemers die als laatste hebben gesproken. En de bedoeling is dat dit in de toekomst verder wordt uitgebreid!
  7. 1-op-1-chat met een docent: het wordt mogelijk voor docenten om 1-op-1-chats met studenten in te plannen. Dit zorgt ervoor dat docenten niet continu bereikbaar hoeven te zijn.
  8. Toekennen van standaardrollen: het wordt voor Microsoft Teams beheerders mogelijk om standaardrollen, zoals ‘organisator’ voor docent en ‘deelnemer’ voor student toe te kennen. Dankzij deze functionaliteit is het niet meer nodig om dit iedere keer handmatig voor een overleg / online les in te plannen. Hierdoor kunnen alleen organisatoren deelnemers dempen of verwijderen.

Bovenstaande functies zijn of worden op korte termijn uitgerold.

Microsoft Teams en security

Helaas zien we sinds de coronacrisis de cybercriminaliteit toenemen. Het is dan ook belangrijk om Microsoft Teams goed in te richten en de beveiliging te blijven monitoren. Lees hier meer over in onze blog Microsoft Teams: van goede inrichting naar succesvol en veilig samenwerken.

Meest gestelde vraag uit het onderwijs over Microsoft Teams

De afgelopen weken hebben onze collega’s veel vragen van docenten over het gebruik van Microsoft Teams mogen ontvangen. De meest gestelde vraag was: Hoe zorg ik ervoor dat is niet door studenten tijdens een online les wordt gedempt of uit een online verwijderd?

Op deze vraag, maar ook op andere vragen, geven we je antwoord in onze blog FAQ Microsoft Teams.

Direct meer weten?

Wil je meer weten over Microsoft Teams voor het onderwijs? Of heb je hulp nodig bij de inrichting, beveiliging en/of training van docenten? Laat het ons weten! Onze Microsoft Teams consultants bieden je graag de gewenste ondersteuning.

Meer informatie

 

Meer inspiratie
Hoe waarborg je als organisatie de security en hoe ga je om met security uitdagingen? In deze blog delen we tips voor veilig thuiswerken.Lees meer ›
Wil je weten of je IT-omgeving AVG compliant is? Of wil je weten waar je organisatie nu staat op security gebied en wat je eventueel nog moet regelen? Laat het ons weten. We helpen je om op een pragmatische manier de regels na te leven.Lees meer ›
Digitale transformatie brengt IT-veranderingen met zich mee. Neveneffect is shadow IT binnen je organisatie. Met IT-trainingen kun je shadow IT beperken.Lees meer ›