14 november 2016

Pay-per-use voor jouw datacenter: klik aan, klik uit

Niemand denkt meer na over het aan- en uitzetten van een lamp. Je drukt op de knop, de lamp gaat branden en in de meterkast gaat een meter draaien. De kilowatt uurtjes lopen rustig op, totdat je het licht weer uit doet. Pay-per-use noemen we dat. Je betaalt alleen stroom voor de tijd dat de lamp aan staat. En dat vinden we logisch … toch? Maar geldt dit ook voor je datacenter?

Klik aan, klik uit!

Heb je even meer licht nodig, dan draai je de 40 Watt gloeilamp eruit, je schroeft er een 100 Watt gloeilamp in en klik aan. Nu loopt de kilowatt uur meter wat sneller en betaal je ook meer. Totdat je besluit, dat iets minder licht ook voldoende is. Klik uit, 100 Watt eruit draaien, 40 Watt er weer in draaien en klik aan!

Datacenter: de kosten lopen altijd door

Maar hoe eenvoudig het klik aan, klik uit-principe voor je lampen werkt; zo werkt het niet in je datacenter. Daar staan stapels servers, storage servers, switches en andere componenten. Bijna zeker staan deze 24×7 te draaien. Je eigen datacenter is natuurlijk virtueel, VMWare, Hyper-V of iets dergelijks. Hierop staan tientallen tot honderden virtuele servers te draaien. Of de virtuele server nu aan of uit staat, de kosten lopen door. Je betaalt voor de opslag, de licentie, de fysieke servers, de switches en overige componenten. Je hebt te maken met (onverwachte) investerings- en afschrijvingskosten.

Microsoft Azure: pay-per-use

Het kan ook anders. Want misschien vind je het logisch om ook voor je datacenter pay-per-use te betalen? Microsoft Azure maakt dit voor je mogelijk. Door je virtuele servers naar Microsoft Azure te verhuizen, kun je ook voor je servers aan de slag met het klik aan, klik uit-principe. En staat een virtuele server uit, dan gaat de teller ook uit. Je betaalt je virtuele server per minuut.* Meer of minder servercapaciteit is ook mogelijk, zet de server uit, maak hem groter of kleiner en klik aan.

Tijdklok voor Microsoft Azure

Als je op vakantie bent, heb je voor je verlichting een tijdklok, die programmeer je zodat alleen wanneer je het wilt de lampen branden. Dit geeft een fijn en veilig gevoel. Dit kan ook in Microsoft Azure. Heb je een aantal servers die alleen tijdens kantooruren nodig zijn, dan laat je deze alleen tijdens kantooruren draaien. Als servers 5 dagen per week, 10 uur per dag draaien in plaats van 24×7 dan betaal je ongeveer 30% van de kosten per maand. Je weet precies waar je aan toe bent. En dat gewoon met een tijdklok in Microsoft Azure!

*  geldt alleen voor de compute kosten; storage en andere zaken worden vaak per maand afgerekend.

REACTIES

Nog geen reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Meer inspiratie
Windows Server 2019 is de laatste grote release van het serverplatform die Microsoft heeft uitgebracht. In deze blog delen we enkele nieuwe features.Lees meer ›
Het vervangen van fileshare door Office 365 is een logische stap. Maar hoe pak je dit nu aan? Dit stappenplan helpt je op weg.Lees meer ›
De laatste maanden hebben we een aantal Lotus Notes naar Office 365 mailmigraties succesvol afgerond. In deze blog delen we onze best practices met je.Lees meer ›