15 mei 2017

Ransomware voorkomen: hoe pak je dit aan?

Dit weekend werd het gevaar van ransomware meer dan duidelijk. De ransomware-aanval WannaCry verspreidde zich razendsnel over de wereld. Met als gevolg een groot aantal slachtoffers. Het wachten is op een volgende aanval. Maar hoe kun je nu voorkomen dat jouw IT-omgeving wordt besmet?

Update ransomware Wannacry

Vrijdag 12 mei 2017 werd de ransomware Wannacry actief. De ransomware versleutelt bestanden op besmette laptops / pc’s. Er wordt vervolgens losgeld geëist om de versleutelde bestanden weer vrij te geven. Wannacry vormden op twee fronten een bedreiging. Het was niet alleen ransomware; het werd ook via een zogenoemde worm (kwaadaardige software) verspreid. De worm maakte gebruik van een SMB lek in Windows. Dit lek is in maart door Microsoft gedicht met update MS17-010.

Dit weekend kwam Microsoft met een update voor Windows XP en Windows 8; systemen die end of support zijn. De update helpt om verdere verspreiding van de ransomware te voorkomen.

Belangrijkste actie: systemen up-to-date

Ransomware voorkomen start met het up-to-date houden van je systemen. Zorg dat je geen enkele update mist. Daarnaast is het belangrijk om op de laatste versies te werken. Met Windows 10 in combinatie met Office 365 en een aantal security opties, zoals Advanced Threat Protection (ATP) van Microsoft vergroot je direct de veiligheid van je IT.

De kracht van Advanced Threat Protection

Advanced Threat Protection (ATP) is een krachtige, realtime security oplossing. Het helpt je het beveiligingsniveau van e-mail / Outlook aanzienlijk te vergroten. Het biedt bescherming tegen onbeveiligde bijlagen en malafide URL’s. Microsoft breidt continu de security opties van Office 365 uit. Onlangs is ATP uitgebreid met nieuwe security rapporten. Deze rapporten geven je onder andere inzicht in de hoeveelheid verzonden en ontvangen malware.

Bewustwording creëren

Met alleen techniek ben je er simpelweg niet. De factor mens is in alles cruciaal. Maak je medewerkers bewust van de (security) gevaren en help ze om veilig en prettig te werken. Dit helpt je om het gewenste beveiligingsniveau binnen je organisatie te realiseren. Als je bijgepraat wilt worden over security en Office 365, laat het ons weten. We bieden je een gunstig security consult aan.

REACTIES

Nog geen reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Meer inspiratie
De verlengde ondersteuning van SQL Server 2008 en 2008 R2 loopt op 9 juli 2019 af. Dit betekent dat Microsoft na deze datum geen reguliere beveiligingsupdates meer uitbrengt. Het blijven gebruiken van deze versie brengt dan veiligheidsrisico’s met zich mee. Dit is het moment om een migratie- of upgrade plan te maken!Lees meer ›
Tegenwoordig werken we altijd en overal. Maar hoe zorg je er nu voor dat je beveiliging op orde is? Er zijn diverse toepassingen om de Office 365 beveiliging aanzienlijk te vergroten. We delen vijf tips met je.Lees meer ›
Windows Autopilot is een stabiel hulpmiddel die de uitrol van nieuwe werkplekken vereenvoudigt. Advantive deelt de mogelijkheden en voordelen met je.Lees meer ›