15 mei 2017

Ransomware voorkomen: hoe pak je dit aan?

Dit weekend werd het gevaar van ransomware meer dan duidelijk. De ransomware-aanval WannaCry verspreidde zich razendsnel over de wereld. Met als gevolg een groot aantal slachtoffers. Het wachten is op een volgende aanval. Maar hoe kun je nu voorkomen dat jouw IT-omgeving wordt besmet?

Update ransomware Wannacry

Vrijdag 12 mei 2017 werd de ransomware Wannacry actief. De ransomware versleutelt bestanden op besmette laptops / pc’s. Er wordt vervolgens losgeld geëist om de versleutelde bestanden weer vrij te geven. Wannacry vormden op twee fronten een bedreiging. Het was niet alleen ransomware; het werd ook via een zogenoemde worm (kwaadaardige software) verspreid. De worm maakte gebruik van een SMB lek in Windows. Dit lek is in maart door Microsoft gedicht met update MS17-010.

Dit weekend kwam Microsoft met een update voor Windows XP en Windows 8; systemen die end of support zijn. De update helpt om verdere verspreiding van de ransomware te voorkomen.

Belangrijkste actie: systemen up-to-date

Ransomware voorkomen start met het up-to-date houden van je systemen. Zorg dat je geen enkele update mist. Daarnaast is het belangrijk om op de laatste versies te werken. Met Windows 10 in combinatie met Office 365 en een aantal security opties, zoals Advanced Threat Protection (ATP) van Microsoft vergroot je direct de veiligheid van je IT.

De kracht van Advanced Threat Protection

Advanced Threat Protection (ATP) is een krachtige, realtime security oplossing. Het helpt je het beveiligingsniveau van e-mail / Outlook aanzienlijk te vergroten. Het biedt bescherming tegen onbeveiligde bijlagen en malafide URL’s. Microsoft breidt continu de security opties van Office 365 uit. Onlangs is ATP uitgebreid met nieuwe security rapporten. Deze rapporten geven je onder andere inzicht in de hoeveelheid verzonden en ontvangen malware.

Bewustwording creëren

Met alleen techniek ben je er simpelweg niet. De factor mens is in alles cruciaal. Maak je medewerkers bewust van de (security) gevaren en help ze om veilig en prettig te werken. Dit helpt je om het gewenste beveiligingsniveau binnen je organisatie te realiseren. Als je bijgepraat wilt worden over security en Office 365, laat het ons weten. We bieden je een gunstig security consult aan.

REACTIES

Nog geen reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Meer inspiratie
Hoe kun je als organisatie voorkomen dat bedrijfsgevoelige informatie per e-mail wordt verstuurd? Data Loss Prevention in Office 365 helpt je je securityniveau te verhogen. Lees meer ›
Slimmer, sneller en veiliger werken. Hoe maak je dit mogelijk? Tijdens ons goed bezochte seminar ‘Mijn moderne werkplek’ kwam dit uitgebreid aan bod. Lees meer ›
Digitale transformatie brengt IT-veranderingen met zich mee. Neveneffect is shadow IT binnen je organisatie. Met IT-trainingen kun je shadow IT beperken.Lees meer ›