Risicomanagement in projecten: hoe pak je dit aan?

Risicomanagement is een integraal onderdeel van projectmanagement. Een goede risicoanalyse bij aanvang van het project draagt direct bij aan het succes van het project. Maar hoe pak je dit aan en hoe houd je de risico’s beheersbaar? In deze blog maak je kennis met de mogelijkheden van WorkPoint voor risicomanagement.

Stappenplan risicoanalyse

In ieder project kan er iets misgaan. De uitdaging is om in het beginstadium van een project eventuele risico’s inzichtelijk te maken en de gevolgen ervan te minimaliseren.

Risicomanagement start met een risicoanalyse. Het maken van een risicoanalyse vraagt om een systematische aanpak. Het doel is om de projectgroep in een vroeg stadium inzicht te geven in risico’s, risicobeoordelingen, beheersmaatregelen en (noodzakelijke) acties.

Het stappenplan voor risicoanalyses ziet er als volgt uit:

 1. Identificeren van risico’s.
 2. Voor ieder risico aangeven wat de kans hiervan is dat het risico zich ook voordoet.
 3. Voor ieder risico aangeven wat de consequentie van het risico is.
 4. Overzicht maken van de kansen en consequenties.
 5. Vaststellen van de grootste risico’s.
 6. Benoemen van risicobeheersmaatregelen.
 7. Actielijst vaststellen op basis van risicobeheersmaatregelen.
 8. Actielijst uitvoeren, monitoren en rapporteren.
 9. Risicoanalyse tijdens het project evalueren en eventueel bijsturen.

Risicomanagement en WorkPoint

WorkPoint is een add-on voor Microsoft 365. Het biedt onder andere uitgebreide ondersteuning voor risicomanagement. De volledige risicoanalyse kun je vanuit 1 centrale werkomgeving uitvoeren en inzichtelijk maken. WorkPoint biedt een matrixtool voor risicoanalyses. In één overzicht weet je precies welke risico’s bij je projecten horen en wat de impact hiervan is op het budget en de planning. Je kunt al in een vroeg stadium risicobeheersmaategelen uitvoeren om budgetoverschrijding en projectuitloop te voorkomen.

De risicomanagementoplossing werkt op basis van standaarden en formules. Op deze manier worden risico’s door de verschillende projectgroepleden op dezelfde manier beoordeeld.

Het biedt geavanceerde ondersteuning voor risicomanagement voor cross-organisatorische activiteiten, afdelingen en projecten. Op een gestructureerde manier heeft het projectteam inzicht in:

 • Alle risico’s, bedreigingen en kansen.
 • De interne en externe consequenties.
 • De uit te voeren risicobeoordelingen.
 • De te nemen risicobeheersmaatregelen.
 • De actielijst voor risicobeheersmaatregelen.
 • Toegewezen taken.
Risicomanagement WorkPoint
Risk Matrix Tool

Direct meer weten?

Wil je weten hoe WorkPoint je kan ondersteunen op het gebied van risicomanagement? Laat het ons weten! We laten je graag kennismaken met de mogelijkheden.

Meer informatie

 

 

Meer inspiratie
Deze maand vond het Nintex ProcessFest 2020 online plaats. Verschillende Nintex sprekers gaven updates en demo’s. We delen de highlights met je.Lees meer ›
Met de komst van de nieuwe Microsoft Azure B-serie virtual machines kun je eenvoudig kosten besparen / Azure optimaliseren. We delen in deze blog onze ervaringen met je.Lees meer ›
Helaas worden bedrijven steeds meer geconfronteerd met cybercrime. Wachtwoordaanvallen (password spraying attacks) zijn hier een voorbeeld van. Wat is het precies en hoe bescherm je je organisatie tegen deze bedreiging van buitenaf? Onze collega Stefan Peters legt het je in deze blog uit.Lees meer ›