9 augustus 2019

Stappenplan intranet: vergroot in 5 stappen het succes van intranet

Het intranet is flink in ontwikkeling. Zo is het allang niet meer alleen de verantwoordelijkheid van de afdeling IT, HR of communicatie. Daarnaast zie je een duidelijke verschuiving van het puur plaatsen van content naar steeds meer interactie met en tussen medewerkers. Toch slagen veel organisaties er nog onvoldoende in om het intranet optimaal te laten gebruiken door hun medewerkers. Onderstaand stappenplan intranet helpt je hierbij.

Stap 1: Bepaal het doel/ de doelen van het intranet in jouw organisatie

Bepaal allereerst wat je met het intranet wilt bereiken. Wil je met het intranet kennis delen en/of borgen, de samenwerking tussen medewerkers vergroten, de productiviteit van de organisatie vergroten en/of wil je met het intranet medewerkers goed ondersteunen? Als je helder hebt wat je doel is/doelen zijn, kun je eenvoudig bepalen of het huidige intranet je hiervoor de juiste mogelijkheden biedt. De conclusie kan ook zijn, dat een nieuwe (standaard) intranetoplossing de organisatie een betere en (financieel) aantrekkelijkere oplossing biedt. Zorg in deze stap voor voldoende steun vanuit het management door het aan te laten sluiten op de missie en visie van de organisatie. Dit helpt je bij de adoptie van het vernieuwde intranet.

Stap 2: Maak het intranet relevant

Maak het intranet relevant klinkt heel logisch, maar in de praktijk is dit niet altijd even makkelijk te realiseren. Want hoe zorg je er nu voor dat het voor iedere medewerker interessant is om het intranet dagelijks te bezoeken? Door medewerkers zelf hun startpagina in te laten richten en te laten bepalen welk nieuws, afdelingen en/of teams zij willen volgen, maakt het intranet al direct relevanter. De medewerkers maken een persoonlijke intranet omgeving precies zoals zij het willen. Goed gebruik van het intranet zorgt er mede voor dat jouw doel/doelen worden behaald. Dit vraagt vaak wel om (extra) ondersteuning en uitleg. Reserveer aan het begin van het traject voldoende budget voor adoptie van het intranet door de organisatie.

Stap 3: Integratie van apps

Apps zijn niet meer weg te denken uit de huidige samenleving. Steeds meer intranetoplossingen maken dan ook gebruik van apps. Het voordeel hiervan is, dat medewerkers zelf kunnen bepalen welke apps zij willen gebruiken. Daarnaast kun je er tegenwoordig voor kiezen om het intranet te integreren met een smartphone app. Hiermee zorg je ervoor dat je medewerkers via push notificatie altijd en overal op de hoogte blijven van het laatste nieuws, projectinformatie, evenementen, et cetera.

Stap 4: Intranet als facilitator voor meer samenwerking

Een optimale samenwerking tussen medewerkers helpt je om jouw organisatie op voorsprong te zetten. Het intranet moet de organisatie en haar medewerkers hierbij helpen en samenwerking faciliteren. Medewerkers kunnen elkaar eenvoudig via het intranet vinden op basis van bijvoorbeeld naam, functie of expertise. Ook helpt het je om informatie eenvoudiger te delen en/of te vinden. Binnen een intranet bieden project- en teamsites een goede basis voor online samenwerking. Een integratie met Yammer maakt je project- en/of teamsite interactief.

Stap 5: Luister naar de medewerkers

De medewerkers bepalen het succes van het intranet. Luister dan ook goed naar hun ervaringen en wensen en pas het intranet hier continu op aan. Hiermee zorg je ervoor, dat het intranet relevant blijft en bezocht blijft worden door de medewerkers. Met voldoende betrokken medewerkers gaat het je lukken om het succes van het intranet binnen jouw organisatie te vergroten.

Direct meer weten?

Advantive ondersteunt bedrijven bij de implementatie, adoptie en beheer van intranetoplossingen. Wil je van jouw intranet een (nog) groter succes maken? Laat het ons weten. We bieden je graag inspiratie en tips.

Meer informatie

Meer inspiratie
Microsoft blijft de mogelijkheden van Microsoft Teams uitbreiden. We hebben een overzicht van de nieuwste mogelijkheden voor je gemaakt.Lees meer ›
Hoe kun je als organisatie voorkomen dat bedrijfsgevoelige informatie per e-mail wordt verstuurd? Data Loss Prevention in Office 365 helpt je je securityniveau te verhogen. Lees meer ›
We delen de highlights van Microsoft Ignite 2019 dag 4. Maak kennis met de nieuwe mogelijkheden van het Power Platform, SharePoint Modern en Teams.Lees meer ›