14 augustus 2019

Stappenplan Microsoft Azure: passie de drijvende kracht achter cloud

611Veel organisaties bereiden zich voor op een (toekomstige) overgang naar de cloud. Het spreekt voor zich, dat dit een goede voorbereiding vereist. Maar het succes staat of valt met passie. Een dergelijk traject is complex en je moet je in alle facetten die erbij komen kijken verdiepen. Denk hierbij aan licenties, technisch juiste oplossingen, compliance met wet- en regelgeving en bevlogenheid in de eigen organisatie. Je organisatie kan nog zo sterk zijn op technisch vlak; als de passie en de wil/ noodzaak om te veranderen ontbreekt, dan wordt het een lastige opgave. Onderstaand stappenplan helpt je bij het aanwakkeren van de passie voor Microsoft Azure in je organisatie.

Stap 1: Samenstellen winning team

Je bent van plan om met je huidige ICT-omgeving naar de Microsoft cloud te verhuizen. Dit is voor veel organisaties een grote en complexe migratie. Binnen je organisatie is het belangrijk om een winning team samen te stellen. Uiteraard mag een afvaardiging van de ICT-afdeling in dit team niet ontbreken, maar vergeet ook niet om een of meerdere applicatiebeheerders en een medewerker communicatie aan de projectgroep toe te voegen. Benoem een goede projectleider met brede kennis en met passie voor Microsoft en aanverwante zaken. Heb je die niet in huis? Dan is het verstandig om tijdelijk een goede projectmanager in te huren, want hiermee staat of valt het succes van het Microsoft Azure project.

Stap 2: Business case

Een goede business case staat vaak aan de basis om binnen een organisatie groen licht voor een project te krijgen. Het maken van de business case voor Microsoft Azure vraagt veel voorbereiding; het is vaak appels met peren vergelijken. Het is belangrijk om te kijken waar je nu als organisatie op ICT-gebied staat er waar je precies naartoe wilt. Ook moeten de belangrijke uitgangspunten voor je organisatie in de business case worden verwerkt. Hierbij kun je denken aan betalen per minuut versus afschrijven per jaar, gewenste performance en uitwijk. En hoe neem je nieuwe technologie, beveiliging en innovaties mee in je business case?

Stap 3: Selectie ICT-partner

Voor de overgang naar Microsoft Azure heb je een goede en betrouwbare ICT-partner nodig, die je organisatie kan ondersteunen. Kijk goed of de ICT-partner bij je organisatie past. Maak duidelijke afspraken over de projectaanpak, doorlooptijd, rolverdeling, adoptie, migratie, beheer, support en prijs. Een volwaardig partnership tussen je organisatie en de ICT-partner met heldere afspraken zorgt voor passie en bevlogenheid in het hele projectteam. En dat zorgt niet alleen voor een succesvolle migratie naar Microsoft Azure, maar ook voor veel werkplezier binnen je team.

Stap 4: Adoptie Microsoft Azure door de organisatie

De business case is goedgekeurd, het projectteam en je ICT-partner bereiden de migratie voor en dan is het tijd om met de adoptie aan de slag te gaan. Van alleen een vervanging van een mailserver door Exchange online hoeven je collega’s niets te merken. De inzet van bijvoorbeeld SharePoint Online of Microsoft Teams binnen Office 365 vragen om een goede interne communicatie en adoptieaanpak. Door de toevoeging van de medewerker communicatie aan je projectteam is het relatief eenvoudig om je organisatie op de best passende manier te informeren. Ook is het goed om ‘zendtijd’ te vragen om te kunnen vertellen/ presenteren over wat de implementatie en uitrol van Microsoft Azure voor je organisatie betekent.

Stap 5: Vier successen

De migratie naar Microsoft Azure is een prachtig project en afhankelijk van je aanpak kun je diverse successen vieren. Doe dit ook! Dit wordt immers vaak vergeten. Deel de successen met je organisatie en je ICT-partner(s) en bedank de betrokken medewerkers voor hun (extra) inzet en passie!

Meer informatie

Meer inspiratie
Werkt je organisatie nog met SharePoint 2010 workflows? Dan is het tijd om actie te ondernemen!Lees meer ›
Ben je van plan om naar Microsoft Azure te migreren? Dit stappenplan helpt je bij het aanwakkeren van de passie voor Microsoft Azure binnen je organisatie.Lees meer ›
Microsoft Teams bestaat deze maand 3 jaar! In deze blog delen we de nieuwe mogelijkheden met je.Lees meer ›