10 oktober 2016

Stappenplan Microsoft Azure: passie de drijvende kracht achter Cloud

Veel organisaties bereiden zich op dit moment voor op een (toekomstige) overgang naar de Cloud. Het spreekt voor zich, dat dit een goede voorbereiding vereist. Maar het succes staat of valt met passie. Een dergelijk traject is complex en u moet zich in alle facetten die erbij komen kijken verdiepen. Denk hierbij aan licenties, technisch juiste oplossingen, compliance met wet- en regelgeving en bevlogenheid in de eigen organisatie. Uw organisatie kan nog zo sterk zijn op technisch vlak; als de passie en de wil/ noodzaak om te veranderen ontbreekt, dan wordt het een lastige opgave. Onderstaand stappenplan helpt u bij het aanwakkeren van de passie voor Microsoft Azure in uw organisatie.

Stap 1: Samenstellen winning team

U bent van plan om met uw huidige IT-omgeving naar de Cloud te verhuizen. Dit is voor veel organisaties een vrij nieuwe en grote migratie. Binnen uw organisatie is het belangrijk om een winning team samen te stellen. Uiteraard mag een afvaardiging van de IT-afdeling in dit team niet ontbreken, maar vergeet ook niet om een of meerdere applicatiebeheerders en een medewerker communicatie aan de projectgroep toe te voegen. Benoem een goede projectleider met brede kennis en met passie voor Microsoft en aanverwante zaken. Heeft u die niet in huis? Dan is het verstandig om tijdelijk een goede projectmanager in te huren, want hiermee staat of valt het succes van uw Microsoft Azure project.

Stap 2: Business case

Een goede business case staat vaak aan de basis om binnen een organisatie groen licht voor een project te krijgen. Het maken van de business case voor Microsoft Azure vraagt veel voorbereiding; het is vaak appels met peren vergelijken. Het is belangrijk om te kijken waar u nu als organisatie op IT-gebied staat er waar u precies naartoe wilt. Ook moeten de belangrijke uitgangspunten voor uw organisatie in de businesscase worden verwerkt. Hierbij kunt u denken aan betalen per minuut versus afschrijven per jaar, gewenste performance en uitwijk. En hoe neemt u nieuwe technieken, beveiliging en innovaties mee in uw business case?

Stap 3: Selectie IT-partner

Voor de overgang naar Microsoft Azure heeft u een goede en betrouwbare IT-partner nodig, die uw organisatie kan ondersteunen. Kijk goed of de IT-partner bij uw organisatie past. Maak duidelijke afspraken over de projectaanpak, doorlooptijd, rolverdeling, adoptie, migratie, beheer, support en prijs. Een volwaardig partnership tussen uw organisatie en uw IT-partner met heldere afspraken zorgt voor passie en bevlogenheid in het hele projectteam. En dat zorgt niet alleen voor een succesvolle migratie naar Microsoft Azure, maar ook voor veel werkplezier binnen uw team.

Stap 4: Adoptie Microsoft Azure door de organisatie

De businesscase is goedgekeurd, het projectteam en uw IT-partner bereiden de migratie voor en dan is het tijd om met de adoptie aan de slag te gaan. Van alleen een vervanging van een mailserver door Exchange online hoeven uw collega’s niets te merken. De inzet van bijvoorbeeld Yammer, SharePoint of Skype for Business binnen Office 365 vragen om een goede interne communicatie en adoptieaanpak. Door de toevoeging van de medewerker communicatie aan uw projectteam is het relatief eenvoudig om uw organisatie op de best passende manier te informeren. Ook is het goed om ‘zendtijd’ te vragen om te kunnen vertellen/ presenteren over wat de implementatie en uitrol van Microsoft Azure voor uw organisatie betekent.

Stap 5: Vier successen

De migratie naar Microsoft Azure is een prachtig project en afhankelijk van uw aanpak kunt u diverse successen vieren. Doe dit ook! Dit wordt immers vaak vergeten. Deel de successen met uw organisatie en uw IT-partner(s) en bedank de betrokken medewerkers voor hun (extra) inzet en passie!

REACTIES

Nog geen reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Meer inspiratie
Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om (volledig) in de cloud te werken. Lees in deze blog hoe je je applicaties cloud ready maakt.Lees meer ›
Het vervangen van fileshare door Office 365 is een logische stap. Maar hoe pak je dit nu aan? Dit stappenplan helpt je op weg.Lees meer ›
Is de fileserver nog wel geschikt voor de toekomstige werkplek en nieuwe generatie medewerkers? In deze blog vertel ik over de transitie van fileserver naar Office 365 en de mogelijkheden die dit met zich meebrengt.Lees meer ›