10 oktober 2016

Terugblik Microsoft Worldwide Partner Conference 2016

Van 10 t/m 14 juli 2016 vond het Microsoft Worldwide Partner Conference 2016 (WPC 2016) in Toronto (Canada) plaats. De conferentie is nog nooit zo goed bezocht geweest en is dit jaar zelfs uitverkocht. WPC 2016 is dit jaar door 20.000 partners bezocht. Nederland was met 447 partners en 82 Microsoft-medewerkers aanwezig. Ook Advantive was er dit jaar weer bij.

Microsoft Worldwide Partner Conference 2016

Het thema van 2016 was: ‘Your Path to Opportunity’. Digitale transformatie vormde de rode draad van het WPC 2016 programma. In vier dagen tijd zijn we als Microsoft partners geïnformeerd over de laatste trends en ontwikkelingen. Inspirerende keynotes, updates en interessante klantverhalen volgden elkaar in rap tempo op. Met name de heldere visie, product roadmaps, de tomeloze energie en aandacht voor de maatschappij hebben mij aangenaam verrast. Graag deel ik mijn highlights met u.

Keynote Satya Nadella

De keynote van Microsoft CEO Satya Nadella was de eerste grote keynote op WPC 2016. In een uur tijd deelde hij op de eerste dag van WPC 2016 een bevlogen verhaal over de plannen van Microsoft. Zoals verwacht zal de komende jaren de focus van Microsoft liggen op een verdere integratie van Office 365, Dynamics 365 en Microsoft Azure. Het brede portfolio van Microsoft, waaronder Office 365, Windows 10, Dynamics 365 en Azure, speelde een belangrijke rol in zijn verhaal.

Satya gaf in zijn keynote aan “Every company will be a tech company.” Een heldere visie, die duidelijk terug te zien is in de digitale transformatie die Microsoft komend jaar wil verwezenlijken. Deze transformatie is gebaseerd op vier pijlers: betrokken zijn bij klanten, het ‘empoweren’ van medewerkers, het optimaliseren van dagelijkse werkzaamheden en het transformeren van producten. Dit gaan we komend jaar terug zien in verrassend nieuwe toepassingen van Microsoft producten en updates van bestaande Microsoft producten.

De complete keynote van Satya Nadella plus de overige keynotes kunt u terugkijken via: https://partner.microsoft.com/it-IT/wpc/wpc-2016-vision-keynotes

Innovatie

Op dag 2 van WPC 2016 ging Microsoft meer in hoe organisaties de digitale transformatie ook daadwerkelijk kunnen verwezenlijken en hoe Microsoft en haar partners organisaties gaan helpen bij: ‘Build the intelligent cloud platform’, ‘Reinvent productivity & business processes’ en ‘create more personal computing’. De Cloud en innovatie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit werd deze dag tijdens de keynotes uitgebreid gepresenteerd.

Scott Guthrie, Executive Vice President of Cloud and Enterprise Group, gaf ons tijdens zijn keynote ‘Journey to the Cloud’ een update over waar Microsoft staat op het gebied van het bouwen van een intelligente Cloud en hoe dit organisaties kan helpen om nog succesvoller te zijn.

Vervolgens gaf Kirk Koenigsbauer, Corporate Vice President, Office, een presentatie over ‘Reinventing Productivity for the Digital Workplace.’ Digitale trends veranderen de manier waarop mensen werken. Zo zijn we in 20 jaar tijd 4 maal zoveel op afstand (remote) gaan werken. Informatie is ruim beschikbaar en in de afgelopen twee jaar is 90% van onze data gegenereerd. Samenwerking, Mobiliteit, Intelligentie en Beveiliging zijn de vier succesfactoren om de digitale transformatie te verwezenlijkheden. Office 365 ondersteunt ons hierbij. Inmiddels wordt Office 365 door meer dan 70 miljoen mensen wereldwijd gebruikt. Klanten zijn enthousiast over Office 365, omdat het een gestandaardiseerde oplossing voor security, telefonie, samenwerking en analytics is en dit alles samen in één bundel wordt aangeboden.

Security

Vervolgens stond Security op het programma. De keynote ‘Security in a mobile-first, cloud-first world’ van Ann Johnson, Vice President, Enterprise Cybersecurity Group, was inspirerend en benadrukte duidelijk de noodzaak van IT security. Zij gaf aan dat het doel van Microsoft is om iedere persoon en ieder bedrijf op deze planeet te ‘empoweren’ om meer te kunnen bereiken. Microsoft wil ons verzekeren van security, zodat we onze digitale transformatie kunnen realiseren. Een uitgebreid security platform helpt ons om onze IT-omgeving te beveiligen.

Met name de Security binnen Office 365 is uitgebreid aan bod gekomen. Er werd ingegaan op hoe om te gaan met de security van documenten en van de verschillende programma’s en apps die medewerkers zelf installeren en gebruiken. Ook het afweren van DDoS-aanvallen, e-mailencryptie en het beschermen van gegevens kwamen aan bod. Ook werd aangekondigd, dat Windows Hello (security door bijvoorbeeld gezichtsherkenning) een grotere plaats binnen de security stack van Microsoft krijgt.

Facebook loves Office 365

Tim Campos, de CIO van Facebook, sprak tijdens WPC 2016 over de inzet van Office 365 door Facebook. Hij gaf aan dat hij gekozen heeft voor de aanschaf van Microsoft Office 365 voor de Facebook-medewerkers, omdat Microsoft weer cool is geworden. Hij was erg te spreken over de samenwerkingsmogelijkheden en de kunstmatige intelligence die Office 365 biedt. Het meest belangrijke voor Facebook is de snelheid en focus waarmee Microsoft continu Office 365 verbetert. Hij zei hierover: “Microsoft has gotten its mojo back.”

Vierde industriële revolutie

Dag 3 kende ook weer een groot aantal goede keynotes. De keynote van Microsoft president en chief legal officer Brad Smith President sprong er vandaag uit. Hij gaf aan in zijn keynote aan waar Microsoft heen wil met de Cloud. Dit noemde hij de vierde industriële revolutie. Physical (robot,drones, 3d printing), Biological (Gen therapy, diagnostics), Digital (Internet of Things, Blockchain, Disruptive Business models) zijn de zaken die de komende 5-10 jaar een enorme vlucht gaan nemen en ons leven echt gaan veranderen.

De Cloud moet veilig zijn, maar ook goed. Hij vertelde dat het internet regels en goede wetten nodig heeft en dat Microsoft daar graag aan meewerkt. Ook vertelde hij dat Microsoft 3 rechtszaken heeft aangespannen tegen de Amerikaanse regering, omdat ze het niet eens zijn met wat de regering wil op het gebied van veiligheid en privacy.

MVO-beleid Microsoft

Het vervolg van zijn verhaal was voor mij persoonlijk erg indrukwekkend. De afgelopen jaren heb ik me actief beziggehouden met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Wat eerst voor veel organisaties ‘een-ver-van-mijn-bed-show’ was, is de laatste 5 jaar echt veranderd. Als je dan ziet wat Microsoft op dat gebied allemaal al doet en nog wil gaan doen, is dat geweldig om te zien. Hiermee onderscheidt Microsoft zich echt van de andere grote bedrijven. Microsoft vindt het belangrijk zijn datacenters continu duurzamer te maken. Op dit moment draait 44% van de datacenters op duurzame stroom. In 2018 moet dit 50% zijn en het doel is om dit percentage continu te laten toenemen.

Maar de MVO-aanpak van Microsoft gaat verder. Veel aandacht gaat uit naar educatie en hoe de Microsoft technologie bijvoorbeeld kinderen met dyslexie echt kan helpen om beter te leren lezen en wat het effect daar van kan zijn, is heel mooi om te zien. Ook kan Microsoft met big data en machine learning identificeren welke studenten of groep studenten extra aandacht nodig hebben, omdat ze een verhoogd risico hebben om voortijdig de schoolbanken te verlaten. Een mooie quote van Brad vond ik “Diversity is a strentgh” binnen een bedrijf of een samenleving.

Uw digitale transformatie

Microsoft Worldwide Partner Conference 2016 laat ons zien dat de Microsoft-technologie ons op allerlei vlakken weer verder gaat brengen. De digitale transformatie gaat sneller dan we een aantal jaren geleden hadden kunnen verwachten. De verandering is noodzakelijk om innovatie te kunnen ondersteunen. Het geeft ons de ruimte om meer aandacht aan klanten, medewerkers en partners te besteden. En dit ziet u weer terug in toenemende productiviteit en tevredenheid. Misschien bent u al gestart of bent u van plan om met uw organisatie een digitale transformatie te verwezenlijken. Advantive wijst u op de mogelijke kansen en valkuilen en helpt u de juiste keuzes te maken.

REACTIES

Nog geen reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Meer inspiratie
ISDN gaat verdwijnen. Voor een gefaseerde overgang naar VoIP / Skype for Business gebruiken we vaak AudioCodes. In deze blog beantwoorden we vijf vragen over AudioCodes.Lees meer ›
Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om (volledig) in de cloud te werken. Lees in deze blog hoe je je applicaties cloud ready maakt.Lees meer ›
Ben je van plan om naar Microsoft Azure te migreren? Dit stappenplan helpt je bij het aanwakkeren van de passie voor Microsoft Azure binnen je organisatie.Lees meer ›