Tips voor het beheren en beveiligen van mobiele computers

Steeds meer organisaties kiezen voor de inzet van mobiele computers, zoals barcodescanners en enterprise mobile computers. Deze devices ondersteunen mobiel werken en maken processen in onder andere de industrie, retail en zorg efficiënter. Mobiel werken brengt wel nieuwe uitdagingen met zich mee. Want hoe beheer je deze devices en hoe beveilig je de bedrijfs- en patiëntgegevens? In dit interview vertelt onze collega Antoon Bouw je meer over dit onderwerp.

Wat is een mobiele computer?

“Er zijn verschillende type mobiele computers. Barcodescanners, handscanners, enterprise mobile computers en tablets zijn hier slechts aan een aantal voorbeelden van. Op deze devices installeer je relatief eenvoudig de applicaties die je nodig hebt om je werk goed te kunnen doen en/of om bepaalde handelingen te ondersteunen. Mobiele computers ondersteunen mobiel en papierloos werken. Medewerkers hebben altijd en overal toegang tot de benodigde apps en informatie. Gegevens worden in realtime verwerkt. Het is niet meer nodig om formulieren in te vullen. Het bespaart tijd en er worden minder fouten gemaakt. Het zorgt voor efficiënte en klantgerichte processen.”

Waarvoor worden barcodescanners en enterprise mobile computers gebruikt?

“Barcodescanners en enterprise mobile computers worden in diverse sectoren voor de meeste uiteenlopende toepassingen gebruikt. We kennen natuurlijk de barcodescanner, die we in de supermarkt gebruiken voor het zelf scannen van boodschappen. Maar barcodescanners worden voor nog meer toepassingen gebruikt. Bijvoorbeeld voor het picken van orders in een magazijn, voor patiëntenidentificatie via een ID-bandje in het ziekenhuis en voor het beheren en volgen van voorraad. Enterprise mobile computers worden steeds meer gebruikt in de gezondheidszorg. Het maakt het werk in de zorg flexibeler, efficiënter en veiliger. Het wordt o.a. toegepast voor het inzien en registreren van patiëntgegevens en voor het ontvangen van alarmeringen van patiënten.”

Waarom is een goede inrichting van een mobiele computer belangrijk?

“Een mobiele computer bevat diverse apps en functies voor het vereenvoudigen van handelingen, processen en werkzaamheden van gebruikers. Het is belangrijk om vooraf goed te bepalen hoe de mobiele computer de gebruiker de gewenste ondersteuning kan bieden. Een goede inrichting helpt de gebruikers om op een prettige en efficiënte manier te werken en/of handelingen uit te voeren. Hiervoor kun je ‘Managed Home Screen’ gebruiken. Je bepaalt welke apps zichtbaar moeten zijn voor de gebruiker en welke ‘onzichtbaar’ op de achtergrond mogen draaien. Ook stel je vooraf in of gebruikers apps wel of niet zelf mogen installeren. Per applicatie stel je vervolgens in wat gebruikers wel of niet mogen. Ook kun je je bedrijfslogo op het startscherm toevoegen. Een mobiele computer vraagt ook technisch om een goede inrichting. Het is bijvoorbeeld bij het gebruik in de zorg belangrijk dat de accu niet uitvalt. Door gebruik te maken van een mobiele computer met twee accu’s en deze op de juiste manier te configureren, zorg je ervoor dat het device altijd werkt en er geen kritische alarmeringen worden gemist. Vaak is er nog wel gebruikersondersteuning via een training of (online) uitleg gewenst.”

Hoe beheer en beveilig je een mobiele computer?

“Een mobiele computer beheer en beveilig je nagenoeg op dezelfde manier als een smartphone. Met een mobiele device management (MDM) oplossing, zoals Microsoft Intune, zijn mobiele computers eenvoudig op afstand te beheren, te beveiligen en te voorzien van nieuwe apps en updates. Daarnaast worden er security baselines en geavanceerde security instellingen toegepast om bedrijfs- en patiëntgegevens optimaal te beveiligen. Mocht een mobiele computer niet goed werken, dan kun je op afstand support bieden en het probleem oplossen. Bij diefstal of verlies kan een mobiele computer op afstand worden vergrendeld en gegevens worden gewist.”

Heb je nog een tip voor organisaties die met mobiele computers gaan werken?

“Hanteer het zero touch principe bij het configureren van de mobiele computers. Dit houdt in dat er vrijwel geen gebruikersinteractie nodig is om met de mobiele computers te gaan werken. Daarnaast is het belangrijk om de gebruikers direct vanaf de start bij de introductie van mobiele computers te betrekken. Zij moeten er immers mee gaan werken.”

Auteur

Antoon Bouw
Consultant Microsoft Solutions

Antoon.Bouw@advantive.nl
 +31 88 2020520
 +31 6 151187323

Meer inspiratie
Met de komst van de nieuwe Microsoft Azure B-serie virtual machines kun je eenvoudig kosten besparen / Azure optimaliseren. We delen in deze blog onze ervaringen met je.Lees meer ›
In 2019 stopt de ondersteuning op ISDN. Maak je gebruik van deze diensten? In deze blog lees je meer over VoIP / Skype for Business als alternatief.Lees meer ›
SharePoint Online is een belangrijk onderdeel van Office 365. In deze blog nemen we je mee in de voordelen van Modern SharePoint.Lees meer ›