Uitrol werkplekken vereenvoudigen met Windows Autopilot

Ongeveer een jaar geleden heeft Microsoft Windows Autopilot geïntroduceerd. Destijds was deze oplossing voor het uitrollen van nieuwe werkplekken nog niet zover ontwikkeld als nu. Het heeft ook nog lange tijd de preview status gehad en eerlijk gezegd werkte het ook niet altijd zoals verwacht. Nu een jaar verder is het een stabiel hulpmiddel die de uitrol van nieuwe werkplekken vereenvoudigt. En het wordt alleen maar beter!

Voordelen

  • Kosten- en tijdsbesparing
  • Betere controle over de uitrol van nieuwe werkplekken
  • Positieve gebruikerservaring
  • BYOD gevoel voor de gebruiker

Wat is eigenlijk Windows Autopilot?

Windows Autopilot is een verzameling van technieken die door de IT-afdeling kunnen worden ingezet om de uitrol van nieuwe werkplekken te vereenvoudigen. Een gebruiker kan een laptop die direct van de fabriek naar de eindgebruiker wordt verstuurd zelf inschrijven (to enroll) in de moderne werkplek management omgeving van Microsoft. Dit is Microsoft Intune en draait volledig in de Cloud. De gebruiker hoeft alleen de laptop uit te pakken, aan te sluiten en in te loggen met zijn/haar e-mailadres en wachtwoord. De stappen voor de gebruiker:

  1. Uitpakken
  2. Inloggen
  3. Kopje koffie
  4. Klaar!

Hoe deden we dat voorheen?

Voorheen bestelde de IT-afdeling een of meerdere nieuwe laptops. Deze werden dan op de IT-afdeling afgeleverd, uitgepakt en er werd een IMAGE op geplaatst. Daarna werd de laptop weer ingepakt en verstuurd naar de nieuwe medewerker.

Voor het maken van het IMAGE werden voorheen vele uren of dagen gespendeerd. Elke keer als er een nieuw model van een laptop uitkwam moest er een nieuwe IMAGE worden gemaakt.

Microsoft geeft eigenlijk aan: Waarom zou je een prima vooraf geïnstalleerde versie van Windows 10 Pro wissen en vervangen door een nieuwe prima versie van Windows 10 Pro?

Hoe werkt het?

Windows Autopilot neemt als basis de Windows 10 Pro die door de OEM is geplaatst en zal deze uitbreiden met de door Microsoft Intune aangeleverde policies, software en instellingen.

De laatste maanden zijn we bij Advantive druk met het helpen van klanten met de uitrol van Windows 10 middels Windows Autopilot. We merken nu echt dat klanten hier blij van worden. En gebruikers ook; zij krijgen op deze manier het Bring Your Own Device-gevoel, en dat met een zakelijk device.

Het maakt gebruik van een hardware hash om te herkennen of je apparaat geregistreerd staat in de Windows Autopilot portal. Bij nieuwe hardware zorgt de leverancier voor het aanleveren van deze informatie. Bij bestaande hardware kun je de informatie zelf verkrijgen middels een PowerShell script. Deze hardware hash kun je vervolgens inlezen in de Windows Autopilot portal en koppelen aan een Autopilot profiel. In een Windows Autopilot profiel kun je een aantal zaken instellen, zoals het wel of niet tonen van de EULA, privacy settings en of de gebruiker die het apparaat uitrolt wel of geen beheerrechten krijgt.

User-Driven Windows Autopilot profiel
User-Driven Windows Autopilot profiel

Bij het bestellen van hardware dien je aan te geven dat deze inclusief Windows Autopilot besteld dient te worden. Om alle nieuwe functionaliteit van Autopilot te gebruiken, is het ook aan te raden om speciaal te vragen naar nieuwe hardware waar al Windows 10 1803 (a.k.a. Windows 10 April 2018 update) voor geïnstalleerd is. In de praktijk merken we dat het echte minimum voor een goede Windows Autopilot ervaring 1709 (a.k.a. Fall Creators Update) is.

Nieuwe functionaliteit?

De oplossing is nog steeds volop in ontwikkeling. In de huidige methode (user-driven) dient de gebruiker nog de taal en de toetsenbord lay-out te kiezen. Deze handelingen kunnen met de nieuwe methode (self-deploying) worden overgeslagen. Deze technieken zijn nu in Preview.

Het groeperen van Windows Autopilot devices is inmiddels al eenvoudiger geworden met Dynamic Groups waarbij het Order ID of Purchase Order ID gebruikt kan worden in de query voor de Dynamic Group.

Self-Deploying Windows Autopilot profiel (Op moment van schrijven in preview)
Self-Deploying Windows Autopilot profiel (Op moment van schrijven in preview)

Wat is dan het nadeel van deze methode?

Ik ben persoonlijk erg enthousiast over de mogelijkheden. Het enige nadeel wat ik kan bedenken is dat je geen persoonlijke attentie in de laptopdoos erbij kunt stoppen, voordat deze naar de nieuwe medewerker gaat. Als je dit wilt, kun je dit uiteraard aan de hardwareleverancier vragen.

Meer weten?

Wil je weten wat de mogelijkheden van Windows Autopilot voor jouw organisatie zijn? Laat het me weten!

Maak een afspraak

 

Meer inspiratie
Vanwege de rijke functionaliteit kiezen steeds meer bedrijven om over te stappen naar Modern SharePoint / SharePoint Online. In deze blog delen we onze aanpak en een stappenplan voor SharePoint migraties.Lees meer ›
Tegenwoordig werken we altijd en overal. Maar hoe zorg je er nu voor dat je beveiliging op orde is? Er zijn diverse toepassingen om de Office 365 beveiliging aanzienlijk te vergroten. We delen vijf tips met je.Lees meer ›
Advantive is al vanaf de introductie van Microsoft Teams enthousiast over de hub voor teamwork. Het is nu al de snelst groeiende business app van Microsoft. Focus ligt de komende tijd op het toevoegen van nieuwe mogelijkheden voor samenwerking, beveiliging en beheer. In deze blog inspireren we je met een aantal nieuwe mogelijkheden.Lees meer ›