Van Windows 7 naar Windows 10: waar moet je op letten?

Als je nog Windows 7 gebruikt, ben je niet de enige. Volgens onderzoek* gebruikt ruim 35% van de Windows gebruikers nog Windows 7. Vanaf 2020 stopt de reguliere ondersteuning van Windows 7. Tijd om vooruit te kijken naar Windows 10! Waar moet je op letten?

Potentiële risico’s Windows 7

In 2015 stopte de reguliere ondersteuning van Windows 7 en kondigde Microsoft aan om tot 2020 security fixes uit te blijven brengen. Vanaf 14 januari 2020 stopt de verlengde ondersteuning van Microsoft op Windows 7. Erg? Jazeker, het betekent dat Microsoft stopt met het uitbrengen van security fixes, waardoor Windows 7 erg vatbaar wordt voor cyberaanvallen. Security lekken die ontdekt worden in nieuwere versies van Windows zijn vaak ook van toepassing op Windows 7. Dit betekent dat hackers veel focus gaan leggen op het aanvallen van Windows 7 werkplekken.

Alleen voor zakelijke gebruikers met volume licensing agreements heeft Microsoft aangekondigd tegen betaling nog 3 jaar extra ondersteuning op Windows 7 te bieden. De prijzen hiervoor zijn nog niet bekend. In het verleden was dit vrij kostbaar. Bovendien zal de prijs voor deze ondersteuning ieder jaar verder stijgen.

Wat zijn de opties?

De meest gekozen optie is om over te stappen van Windows 7 naar Windows 10. Vanuit security oogpunt raden we ook zeker aan dit te doen. Het is de veiligste Windows versie die Microsoft ooit heeft gemaakt. Bovendien werkt het bijzonder prettig en snel dankzij de gebruiksvriendelijke interface en integratie met apps. In combinatie met Office 365 en EM+S biedt het je een mooie en toekomstbestendige basis voor de moderne werkplek. Op dit moment gebruikt al meer dan de helft van de Windows gebruikers Windows 10.

Is de overstap naar Windows 10 voor jouw organisatie nog niet mogelijk? Zoals eerder beschreven, heeft Microsoft aangekondigd om bedrijven met een volume licensing agreement ook na 14 januari 2020 Windows 7 te blijven ondersteunen. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden. Dit raden we alleen als je organisatie software heeft die kritiek is voor je bedrijfsvoering en nog niet compatibel is met Windows 10.

Aandachtspunten voor overstap Windows 7 naar Windows 10

Belangrijk is te kijken wat je roadmap wordt voor je desktop. Het is belangrijk de juiste keuzes te maken. Vaak wordt er gekozen vanuit de spullen die je al hebt: Citrix, VDI en oude versies van Office. Soms werk je nog met (vaak) achterhaalde technieken, die niet meer aan de behoefte van de gebruikers voldoen.

Meerjarenplan

Allemaal loslaten; tijd voor een meerjarenplan. Waar wil je heen met je organisatie, waar hebben je gebruikers behoefte aan, oftewel ‘Design with the end in mind’. Pas dan gaan we naar techniek kijken en bepalen we wat het beste bij je organisatie past (en ja dat kan ook Citrix of VDI zijn).

Uitrol in de organisatie

Maak gebruik van de laatste technieken voor de uitrol; lokaal met bijvoorbeeld Microsoft Deployment Toolkit (MDT) of SCCM of samen met een partner die werkplekken vooraf voor de eindgebruiker klaarzet met Windows AutoPilot. Het resultaat is ‘just in time delivery’ voor nieuwe medewerkers, waardoor ze zelf de werkplek thuis kunnen uitrollen met alleen een internetverbinding in plaats van een pallet werkplekken op voorraad hebben. Je kunt hierdoor voorwaarts investeren, waardoor je ICT de innovatie en processen van je bedrijf volgt.

Aandacht voor functionele vragen

Besteed ook voldoende aandacht aan functionele vragen: Hoe ver gaan we de werkplek beveiligen? Moeten ze voldoen aan compliancy regels en mogen gebruikers zelf wel zelf Spotify of iTunes installeren, zodat de werkplek voelt zoals thuis? Of zet je alles dicht? Welke data mag wel/niet buiten de deur komen? Waarom kun je niet in één document met meerdere mensen werken? Hoe rollen we software uit en delen we documenten met medewerkers die buiten de deur zitten? Waarom hebben we nog VPN? Kortom, heel veel vragen die van invloed zijn op de realisatie van een werkplek die past bij de medewerker.

En nu aan de slag!

We ondersteunen je graag met onze kennis en expertise met je mee voor het realiseren van een nieuwe moderne werkplek op basis van o.a. Windows 10. We houden een intake en maken een (business en technisch) plan, waardoor de werkplek volledig aansluit bij de behoeften van jullie gebruikers.

We bouwen vervolgens de oplossing en zorgen ervoor dat je samen met je werkplekleverancier een optimale werkplek realiseert die direct een bijdrage levert aan je business. Vervolgens kunnen we deze werkplekken ook voor je in beheer nemen. Het resultaat is een veilige én toekomstbestendige werkplek.

Direct meer weten?

Wil je meer weten over de overstap van Windows 7 naar Windows 10? Laat het ons weten!

Meer informatie

* Statcounter, januari 2019

Meer inspiratie
Door de digitale transformatie, maar bijvoorbeeld ook door onze nieuwe manier van werken en wet- en regelgeving, wordt (informatie)beveiliging steeds belangrijker voor organisaties. In deze blog geven we je inzicht in de belangrijkste Microsoft security & compliance opties.Lees meer ›
Tegenwoordig werken we altijd en overal. Maar hoe zorg je er nu voor dat je beveiliging op orde is? Er zijn diverse toepassingen om de Office 365 beveiliging aanzienlijk te vergroten. We delen vijf tips met je.Lees meer ›
Hoe kun je als organisatie voorkomen dat bedrijfsgevoelige informatie per e-mail wordt verstuurd? Data Loss Prevention in Office 365 helpt je je securityniveau te verhogen. Lees meer ›