Wat is er nieuw in Microsoft 365? – oktober 2020 update

Microsoft 365 is een platform dat continu innoveert en verder uitbreidt. Afgelopen maand vond Microsoft Ignite 2020 plaats. Er zijn mooie nieuwe updates voor Microsoft 365 gedeeld. We delen in deze blog de Microsoft 365 highlights met je.

SharePoint Syntex

SharePoint Syntex is de eerste oplossing, die Microsoft introduceert op basis van Project Cortex. Op Microsoft Ignite 2019 hebben we al kennis kunnen maken met Project Cortex.

SharePoint Syntex biedt organisaties uitgebreide mogelijkheden. Via kunstmatige intelligentie worden SharePoint documenten gelezen en verrijkt met metadata en taxonomie. Hierbij krijg je informatie sneller en eenvoudiger gevonden. Daarnaast kunnen met behulp van kunstmatige intelligentie labels voor extra beveiliging en retentiebeleid aan documenten worden toegevoegd.

SharePoint Syntex is nauw geïntegreerd met Microsoft Search, Power Automate en Microsoft Information Protection. Het helpt je om de beveiliging en compliance van SharePoint documenten verder te verbeteren en processen te stroomlijnen. SharePoint Syntex is vanaf 1 oktober 2020 beschikbaar voor Microsoft 365 gebruikers.

SharePoint Syntex

Meer SharePoint nieuws

Natuurlijk heeft Microsoft nog meer updates voor SharePoint Online aangekondigd. De meeste updates dragen bij aan een betere nieuwsvoorziening.

Send to
Op een nieuwspagina kunnen contenteigenaren nieuwsberichten direct delen via e-mail, Yammer of Microsoft Teams. Als je het bericht deelt op Yammer, wordt er een bericht opgesteld. Aan dit bericht kun je bijvoorbeeld ook een poll koppelen.

Boost
Met deze functionaliteit kun je tijdelijke een aankondiging of nieuwsbericht “promoten” op een nieuwsfeed van jouw intranet, in nieuws webparts, in e-mailoverzichten of in de nieuwe Nieuws tab in Microsoft Edge.

Home site app
Met deze app voor Microsoft Teams plaats je jouw SharePoint intranet binnen de Microsoft teams omgeving.

Templates
We hebben het in de Microsoft 365 mei 2020 update gehad over het Lookbook. Vanuit het Lookbook kun je eenvoudig templates uitrollen naar je SharePoint omgeving. Microsoft heeft het nu voor beheerders van een SharePoint site nog eenvoudiger gemaakt om een aantal templates direct aan te bieden binnen SharePoint. Deze templates kunnen worden uitgerold na het aanmaken van een nieuwe site of over een al bestaande site.

SharePoint app bar
Met deze nieuwe bar, die aan de linkerkant in SharePoint wordt geplaatst, krijgt het globale menu een nieuwe plek. Ook kun je straks via dit menu direct jouw vaak bezochte of favoriete sites benaderen, jouw recentste bestanden openen en een overzicht van al het nieuws op SharePoint raadplegen.

SharePoint app bar

Microsoft Productivity Score

Voor iedere organisatie is er in een half jaar tijd veel veranderd. Veel medewerkers werken structureel vanuit huis. Samenwerken vindt veelal online plaats. Microsoft Productivity Score laat je zien hoe medewerkers binnen jouw organisatie samenwerken en informatie delen. Ook geeft het inzicht in endpoint analytics en network connectiviteit. Op basis van deze inzichten kun je jouw medewerkers helpen om effectiever, prettiger én veiliger samen te werken.

Productivity Score is nu in preview beschikbaar.

Microsoft Productivity Score

Compliance Manager

Tijdens Microsoft Ignite 2020 is er een nieuwe versie van Compliance Manager geïntroduceerd. De huidige Compliance Manager is verrijkt met de Compliance Score uit het Microsoft 365 compliance center. Het biedt organisaties ruim 150 assessments, waarmee je kunt kijken in welke mate je voldoet aan (industrie)standaarden en wet- en regelgeving. Ook maakt het verbeterpunten inzichtelijk. Compliance Manager vertaalt complexe wet- en regelgeving in (verbeter)acties voor jouw Microsoft 365 omgeving. Dit helpt je om aan de voor jouw organisatie geldende regels te voldoen.

De basisfunctionaliteit is beschikbaar voor E3 licenties. Je hebt een E5 licentie nodig om van de meeste functionaliteit gebruik te kunnen maken en is met losse licenties verder uit te breiden.

Compliance Manager

Microsoft Lists

Tijdens Microsoft Ignite 2020 is er ook veel aandacht besteed aan Microsoft Lists. We hebben in onze Microsoft Teams september 2020 ons enthousiasme al over deze nieuwe informatie tracking app gedeeld. Het is een mooie en welkome uitbreiding op Microsoft 365 en Microsoft Teams. Het ondersteunt je o.a. bij het organiseren van evenementen, het bijhouden van issues, de planning en de voorraad.

Microsoft Lists helpt je op een eenvoudige manier lijsten en taken te organiseren. Het is relatief simpel (mede dankzij de standaard templates) om met Microsoft Lists van start te gaan. Microsoft Lists kan zowel online als offline worden gebruikt.

Als je werkt met Microsft Lists kan er een flinke lijst ontstaan en kan er soms iets misgaan. Gelukkig kent Microsoft Lists ook een undo / redo knop.

Zoals we gewend zijn vanuit de volledige Office suite, kun je ook in Microsoft Lists personen via @mention een notificatie sturen. Dit bevordert de onderlinge samenwerking en efficiency.

Microsoft Lists @mention

Project Oakdale

Project Oakdale biedt developers een low-code/no-code oplossing voor Microsoft Teams. Het maakt gebruik van het Power Platform (Power Apps en Power Virtual Agents). Met Project Oakdale kun je op een laagdrempelige manier in Microsoft Teams apps, flows en chatbots te ontwikkelen. Je hebt er geen aparte licenties voor nodig (onderdeel van Microsoft Teams). Project Oakdale is gebouwd bovenop de Common Data Service (CDS). In CDS kun je de door Project Oakdale gebruikte data veilig opslaan en beheren.

Project Oakdale

Book of news

Er is tijdens Microsoft Ignite 2020 nog veel meer nieuws over onder andere Microsoft Azure, business applicaties, security en Windows aangekondigd. Het Book of News bevat een uitgebreide samenvatting. Ook kun je de sessies van Microsoft Ignite 2020 rustig terug kijken via: https://myignite.microsoft.com/home.

Direct meer weten?

Wil je meer weten over de nieuwe mogelijkheden van Microsoft Teams? Laat het me weten. Je kunt me bereiken per e-mail daniel.giessenburg@advantive.nl of /via telefoonnummer +31 6 15545675.

Meer inspiratie
Met enkele aanpassingen van de standaard ingebouwde security opties in Office 365 kun je een betere beveiligingsgraad realiseren. Lees meer ›
Getroffen worden door ransomware is een van de meest ingrijpende security aanvallen voor een bedrijf. In deze blog leggen we je uit wat ransomware is, hoe je je organisatie kunt beschermen en hoe je de risico's van een aanval kunt verminderen.Lees meer ›
Is de fileserver nog wel geschikt voor de toekomstige werkplek en nieuwe generatie medewerkers? In deze blog vertel ik over de transitie van fileserver naar Office 365 en de mogelijkheden die dit met zich meebrengt.Lees meer ›