Windows Virtual Desktop roadmap Q4 2020 / Q1 2021

Windows Virtual Desktop biedt gebruikers een unieke virtuele Windows 10 werkplek op ieder device. Het is een flexibele en veilige desktopomgeving in de Microsoft cloud. Het faciliteert werken op afstand met o.a. bedrijfsapplicaties, Outlook en Microsoft Teams. De afgelopen maanden kiezen steeds meer organisaties om hun virtuele omgeving in de Microsoft cloud onder te brengen. Microsoft investeert continu in de ontwikkeling van Windows Virtual Desktop. We delen de Windows Virtual Desktop roadmap voor de komende maanden met je.

Microsoft Endpoint Manager

Vanaf dit najaar is het mogelijk om Windows Virtual Desktop VM’s nog beter te beveiligen met Microsoft Endpoint Manager (MEM). Hiermee bied je je gebruikers een veilige virtuele remote werkplekomgeving. Deze functie is algemeen beschikbaar. Vanaf december 2020 komt deze functie ook beschikbaar voor multi-sessies.

Directe verbinding tussen client en sessiehosts

Vanaf november 2020 ondersteunt Windows Virtual Desktop in preview een directe verbinding tussen een client en sessiehost binnen een beheerd netwerk (RDP short path). Dit zorgt voor een nog betrouwbaardere en betere verbinding.

MSIX app attach

Met MSIX-app attach voeg je eenvoudig een applicatie (een MSIX-pakket) toe aan een gebruikerssessie. Door de applicatielaag van het besturingssysteem te scheiden is het makkelijk om een zogenoemde golden virtual machine image te maken. Hierdoor krijg je meer controle op het toekennen van de juiste applicatie naar de juiste gebruiker. Deze functionaliteit komt in november 2020 in preview beschikbaar.

Bescherming tegen screen scraping

Screen scraping is een techniek, waarmee gegevens vanaf een beeldscherm worden uitgelezen en worden gebruikt om over te zetten naar een ander programma. Beheerders van Windows Virtual Desktop kunnen gegevens beschermen tegen (per ongeluk) screen scraping. Deze optie is vanaf 17 december 2020 in public preview beschikbaar.

Migratietool voor niet-ARM naar ARM objecten

Werk je nog met Windows Virtual Desktop classic en wil je de omgeving beheren in de Azure portal? Dan is er een migratie van de niet-ARM naar de ARM objecten noodzakelijk. Vanaf januari 2021 biedt Microsoft hiervoor een tool, waarmee je op een eenvoudige manier deze migratie kunt uitvoeren. Deze tool komt in preview beschikbaar.

Windows Virtual Desktop service metadata in gewenste EU locatie opslaan

Op dit moment kunnen organisaties al zelf kiezen in welke regio zij hun VM’s willen hosten. Vanaf maart 2021 is het ook mogelijk om zelf te bepalen waar je je service metadata wilt opslaan.

Slim gebruik van VM’s

Vanaf december 2020 kunnen beheerders VM’s op rustige momenten uitzetten. Tegelijkertijd kunnen ze er met deze nieuwe functie voor zorgen dat VM’s automatisch opstarten als een gebruiker er verbinding mee probeert te maken. Deze nieuwe functie helpt om op een (kosten)efficiënte manier met VM’s om te gaan. Deze functie komt in preview beschikbaar.

Offload Video met Multi-Media redirection

Binnenkort komt een nieuwe feature in Windows Virtual Desktop beschikbaar, waarbij media door je lokale device wordt gestreamd in plaats van door de WVD session host. Hierdoor wordt de CPU en eventuele GPU van de session host ontlast en blijft de performance voor de gebruiker optimaal. Deze techniek zal bijvoorbeeld een YouTube video in Microsoft Edge niet op de session host decoderen, maar deze taak aan de lokale laptop of desktop aanbieden. Dit geeft een betere gebruikerservaring en minder belasting op je session host.

Direct meer weten?

Wil je meer weten over de Windows Virtual Desktop roadmap en/of wil je graag kennismaken met Windows Virtual Desktop? Laat het ons weten. We geven je graag een demo en maken je wegwijs in de ongekende mogelijkheden van Windows Virtual Desktop.

Meer informatie

Meer inspiratie
In de komende jaren zal onze werkplek er drastisch anders uitzien. Met de opkomst van kunstmatige intelligentie en machine learning zullen steeds meer taken en activiteiten worden geautomatiseerd. Ben jij klaar voor de werkplek van de toekomst?Lees meer ›
Hoe zorg je ervoor dat je prettig en veilig kunt (samen)werken met Microsoft Teams? Advantive heeft 12 tips voor je op een rij gezet.Lees meer ›
Microsoft investeert continu in de ontwikkeling van Windows Virtual Desktop. We delen de WVD roadmap met je.Lees meer ›