Wat is er nieuw in Microsoft 365? – juni 2020 update

Microsoft 365 is een platform dat continu innoveert en verder uitbreidt. Het is vrijwel onmogelijk om alle updates bij te houden. Wat is er nieuw in Microsoft 365? Daarmee gaan wij je helpen. We hebben Microsoft Build 2020 (19-20 mei 2020) voor je gevolgd en delen de belangrijkste highlights met je.

Templates in Microsoft Teams

Bij het creëren van een nieuw Team in Microsoft Teams is het binnenkort mogelijk om te kiezen uit diverse aanpasbare sjablonen. Hierbij kun je denken aan branchespecifieke sjablonen en sjablonen voor bijvoorbeeld crisismanagement en event management. Deze sjablonen worden geleverd met vooraf gedefinieerde kanalen, apps en richtlijnen. Ook is het mogelijk voor beheerders om nieuwe sjablonen samen te stellen en van bestaande Teams een template te maken, zodat je standaardisatie en het gebruik van best practices binnen Microsoft Teams kunt toepassen. Templates in Teams worden de komende maanden uitgerold en zullen automatisch verschijnen.

Andere nieuwe mogelijkheden in Microsoft Teams

 • Het eenvoudig maken en toevoegen van chatbots
 • Het eenvoudig toevoegen van apps gemaakt met Power Apps
 • Het inplannen van afspraken met mensen binnen en buiten je organisatie met Bookings Apps
 • De functionaliteit van Shifts apps is uitgebreid en biedt meer integratiemogelijkheden
 • Bar met knoppen wordt verplaatst naar boven het videoscherm en blijft zichtbaar
 • Het videoscherm is te verplaatsen naar een eigen window
 • Toevoegen bedrijfslogo en URL’s met meer info bij uitnodiging voor Teams meeting
 • Vanuit Power BI is het mogelijk om met 1 druk op de knop rapporten in Microsoft Teams te delen

Microsoft Shifts en geleidelijke terugkeer naar kantoor

De coronacrisis heeft er mede voor gezorgd dat organisaties anders zijn gaan kijken naar thuiswerken en het werken / benutten van werkruimte op kantoor. Door het gebruik van moderne technologie, zoals Microsoft Teams, is het mogelijk dat een groot gedeelte van het personeel voorlopig vanuit thuis blijft werken. We zien nu dat er binnen steeds meer organisaties mensen geleidelijk en in kleinere groepen terugkeren naar kantoor. Hoe pak je dit met beleid aan en hoe houd je het overzicht? Microsoft Shifts biedt je hiervoor de gewenste functionaliteit. Hierbij kun je denken aan:

 • Office managers kunnen beschikbare werkplekken op basis van locatie of verdieping met medewerkers delen. Deze werkplekken kunnen vervolgens worden gereserveerd (direct of na goedkeuring office manager).
 • Office managers kunnen afdelingshoofden beschikbare werkplekken laten beheren voor hun afdeling of team.
 • Office managers kunnen activiteitenlijsten delen met medewerkers die dag op kantoor werken.
 • Medewerkers kunnen eenvoudig hun gereserveerde werkplek ruilen als ze die dag toch niet naar kantoor kunnen komen.
 • Medewerkers staan via de app in direct contact met de office manager om incidenten te melden.
 • Office managers kunnen eenvoudig per afdeling of locatie met medewerkers communiceren.

Microsoft Shifts werkt op Teams mobiele app, desktop en web. Uitgebreide informatie over de mogelijkheden en toepassingen vind je in de Microsoft blog: Return to work – Office space distancing.

Microsoft Shifts

Microsoft Lists

Microsoft Lists is een nieuwe en uitgebreide planningtool in Microsoft Teams. De app wordt onderdeel van Microsoft Teams, SharePoint en Outlook. Het biedt gebruikers meer mogelijkheden dan de To Do-app om informatie bij te houden en je werkzaamheden te ordenen. Microsoft Lists werkt met slimme lijsten, zodat jij (en je team) op de hoogte blijft van wat op dat moment het belangrijkste is. Hierbij kun je denken aan het tracken van informatie, het bijhouden van problemen, rapporteren van statussen, de planning en het beheren van FAQ’s, voorraad en bezittingen. Met behulp van klant-en-klare sjablonen kun je Microsoft Lists snel gebruiken zowel via de mobiele app als in Microsoft Teams, SharePoint en Outlook. Je voegt eenvoudig contacten/teamleden, gebeurtenissen en checklisten toe. Ook kun je ervoor kiezen om teamleden van (planning)aanpassingen via e-mail op de hoogte te houden. De verwachting is dat Microsoft Lists deze zomer beschikbaar komt.

Fluid Framework (preview)

Microsoft heeft tijdens Microsoft Build 2020 een preview van Fluid Framework laten zien. In dit open source framework kun je bijvoorbeeld grafieken, lijsten of tabellen maken en delen. Je kunt het een beetje vergelijken met een content management systeem, maar dan volledig realtime en interactief. Het maakt gebruik van verschillende onderdelen van Office apps, zoals agenda’s, polls, tabellen, grafieken en lijsten. Deze onderdelen kun je vervolgens met meerdere personen bewerken en delen. Bewerk je bijvoorbeeld een grafiek in het Fluid Framework, dan wordt deze grafiek automatisch bijgewerkt in de apps waarmee je werkt. Denk hierbij aan Excel, Outlook en Microsoft Teams. Ontwikkelaars krijgen de mogelijkheid om Fluid in hun eigen oplossingen te integreren. De preview komt in eerste instantie beschikbaar voor gebruikers van Office.com.

Project Cortex

Project Cortex is tijdens Ignite 2019 aangekondigd en zal deze zomer algemeen beschikbaar worden (voorlopig alleen nog in het Engels). Dankzij Cortex beschikken organisaties over een eigen kennisnetwerk. Het maakt het mogelijk om met behulp van kunstmatige intelligentie en Microsoft Graph snel informatie te vinden in Microsoft 365. Het helpt je medewerkers om hun kennis te delen en de aanwezige kennis binnen je organisatie beter te benutten.

De kracht zit in het zichtbaar maken van informatie door hover-links te tonen / woorden op te laten lichten in Microsoft oplossingen, zoals Office apps, Outlook en Teams. Als je met je muis op de hover-link klikt, wordt er op een kaartje informatie getoond. Als je vervolgens doorklikt, kom je in het kennisnetwerk.

Project Cortex verzamelt iedere dag nieuwe informatie die is gemaakt en gedeeld in Microsoft 365. Met behulp van kunstmatige intelligentie wordt deze vervolgens getagd en gegroepeerd en op een SharePoint pagina getoond (het kennisnetwerk) inclusief links naar experts binnen je organisatie of video’s met aanvullende informatie. Dankzij ingebouwde security mogelijkheden kun je je kennis ook goed beschermen.

Microsoft Learn TV (preview)

Microsoft Learn TV biedt vele (live) video’s, waarin experts uitleg geven hoe je oplossingen met behulp van Microsoft technologie kunt bouwen. Daarnaast blijf je via Microsoft Learn TV op de hoogte van de laatste aankondigingen, features en oplossingen. Het lijkt erop dat dit het nieuwe Channel9 gaat worden!

Meer informatie

Meer inspiratie
Microsoft Teams biedt uitgebreide mogelijkheden voor online vergaderen: 1 op 1, met je team of met een aantal (externe) projectgroepleden. Het is zelfs mogelijk om een live event / webinar voor maximaal 10.000 deelnemers op te zetten. In deze blog delen we een stappenplan voor online vergaderen met Microsoft Teams met je.Lees meer ›
Het vervangen van fileshare door Microsoft 365/Office 365 is een logische stap. Maar hoe pak je dit nu aan? Dit stappenplan helpt je op weg.Lees meer ›
Vanwege de rijke functionaliteit kiezen steeds meer bedrijven om over te stappen naar Modern SharePoint / SharePoint Online. In deze blog delen we onze aanpak en een stappenplan voor SharePoint migraties.Lees meer ›