Wat is er nieuw in Microsoft 365? – zomer 2019 update (deel 2)

Microsoft 365 is een platform dat continu innoveert en verder uitbreidt. Het is vrijwel onmogelijk om alle updates bij te houden. Wat is er nieuw in Microsoft 365? Daarmee gaan wij je helpen. We delen op regelmatige basis de belangrijkste highlights in een Microsoft 365 update met je. Deze zomer hebben we veel Microsoft 365 nieuws voor je verzameld. We hebben er dan ook twee updates van gemaakt. In deze update maak je kennis met nieuwe security en SharePoint mogelijkheden. In de eerste update maak je kennis met diverse nieuwe Microsoft 365 features.

Compliance Manager

Compliance Manager helpt je bij het beschermen van gevoelige gegevens in de Microsoft cloud. Het helpt je organisatie bij het voldoen aan onder andere de AVG en ISO27001. Met Compliance Manager maak en voer je risico assessments uit binnen je organisatie. Tevens kun je je eigen compliance controles op basis van eigen beleid en lokale wetgeving toevoegen.

Compliance manager

Compliance manager

Versleutelen van e-mailberichten

Met het versleutelen van e-mailberichten zorg je ervoor dat e-mail alleen door de beoogde ontvanger kan worden gelezen. Met deze functie kun je gecodeerde e-mailberichten binnen en buiten je organisatie versturen. Het werkt onder andere met Outlook.com, Yahoo! en Gmail. Met Office 365 Advanced Message Encryption kunnen beheerders versleutelde e-mailberichten laten verlopen, intrekken of beëindigen. Als een e-mailbericht is verlopen of ingetrokken, dan krijgt de ontvanger hiervan een melding als hij/zij het bericht probeert te openen.

Security Policy Advisor

Het beveiligen van Office 365 gebruikers wordt steeds belangrijker. Met Security Policy Advisor wordt het eenvoudiger op beveiligingsrichtlijnen te beheren. Het geeft op maat beleidsadvies, waarbij op basis van rijke data-analyses wordt getoond wat de impact van het advies op het gebruik van Office features zal zijn. Dit helpt je om weloverwogen keuzes te maken. Security Policy Advisor is beschikbaar in preview voor Office 365 ProPlus (Engels).

Azure AD password protection

Azure AD password protection helpt je organisatie bij het beschermen tegen wachtwoordaanvallen (password spraying attacks). Deze functie kan eenvoudig worden geconfigureerd in de Azure AD portal. Het voorkomt het gebruik van zwakke wachtwoorden. De oplossing is nu algemeen beschikbaar (voorheen in preview) en kan worden toegepast in zowel cloud als hybride omgevingen. Ons advies is naast deze mooie toepassing ook Multi-factor Authenticatie te activeren.

Microsoft 365 security center

Het Microsoft 365 security center is het nieuwe centrum voor het beheer en de monitoring van de beveiliging van Microsoft identiteiten, data, devices, apps en infrastructuur. Via dit dashboard kun je de uitgebreide beveiligingsmogelijkheden van Microsoft 365 beheren:

 • Bekijk de beveiligingstrends en houd de beveiliging van je Microsoft 365 omgeving up-to-date met behulp van rapportages over eventuele bedreigingen.
 • Verbeter de beveiliging van Microsoft 365 met behulp van de volledige vernieuwde Microsoft Secure Score.
 • Zoek naar inbraakpogingen die van invloed zijn op je e-mail, data, devices en identiteiten.

Turbocharging Microsoft 365

Microsoft heeft tijdens de SharePoint Conference 2019 de laatste Microsoft innovaties aangekondigd. De mogelijkheden, performance, schaalbaarheid en veiligheid van Microsoft 365 worden steeds verder verbeterd. Ook is de gebruikerservaring enorm verbeterd door het gebruik van een fluid framework. Documenten worden bijvoorbeeld gefaseerd geopend, waardoor je direct kunt beginnen met werken.

Turbocharging Microsoft 365

Sensitivity labels voor SharePoint Sites

We zijn al gewend aan het gebruik van sensitivity labels in SharePoint op documentniveau. Nieuw is nu het gebruik van sensitivity labels voor SharePoint sites. Documenten op een site met een sensitivity label krijgen automatisch dit label toegekend. Dit helpt je om gevoelige en vertrouwelijke gegevens beter te beschermen. Door het gebruik van labels zijn de bestanden encrypted. Deze functie is op dit moment in private preview beschikbaar.

Inloggen zonder wachtwoord

Microsoft geeft gebruikers vanaf volgend jaar de keuze of ze nog een wachtwoord willen instellen op hun device. Er kan dan gekozen worden om alleen nog maar in te loggen met andere methodes, zoals gezichtsherkenning of vingerafdruk. Het veld voor het invoeren van wachtwoorden wordt dan niet meer getoond.

Vervalbeleid voor Office 365 groups

Samenwerking draagt direct bij aan het succes van een organisatie. Office 365 groups is één van de meest gebruikte opties voor samenwerking in Microsoft 365 en raakt Outlook, Teams, Yammer en SharePoint. Medewerkers kunnen snel groepen creëren en samenwerken door het delen van documenten, e-mails en agenda’s.

Door de snelle toename van groepen is er ook steeds meer vraag naar lifecycle management. Het huidige vervalbeleid stelt je in staat om een vervaldatum in te stellen voor geselecteerde of alle Office 365 groups. Eigenaren van een group krijgen bij het naderen van de vervaldatum een bericht met de vraag of het vervalbeleid verlengd moet worden.

Nieuw is nu dat Microsoft 365 het vervalbeleid automatisch verlengd als er nog activiteit in de Office 365 group en bijbehorende apps plaatsvindt. Deze feature is in private preview beschikbaar in de Azure Active Directory Portal.

SharePoint update

SharePoint Online is op vele gebieden geoptimaliseerd en verrijkt. We hebben een overzicht voor je gemaakt:

 • SharePoint Online Admin Center: Het SharePoint Online Admin Center is verbeterd. Het maakt het mogelijk om zowel classic als modern SharePoint sites vanaf 1 plek te beheren.
 • @mention in reacties: Je kunt nu bij het plaatsen van een reactie op een bericht ook iemand via @mention vermelden. Op deze manier kun je informatie snel delen of een dialoog starten.
 • Bewust bereiken van doelgroepen: het is mogelijk om nieuwsberichten en andere pagina’s met specifieke doelgroepen te delen. Per nieuwsbericht kun je aangeven voor wie het bericht geschikt is (afdeling of locatie).
 • Yammer: De Yammer conversations web part en de Yammer highlights web part is nu algemeen beschikbaar.
 • Bestanden herstellen: Site eigenaren kunnen in de SharePoint bibliotheken voor SharePoint Online en Microsoft Teams bestanden tot 30 dagen terug herstellen.
 • Hernoemen site URL: Het is nu mogelijk om een URL van een site collectie te wijzigen. Dit is bijvoorbeeld handig als een afdeling van naam verandert of als een project een definitieve naam krijgt. Er wordt automatisch een redirect gemaakt vanuit de vorige URL naar de nieuwe URL.
 • Bulk acties: In SharePoint modern kun je acties in bulk uitvoeren. Voorbeelden hiervan zijn metadata toekennen, in- en uitchecken en sites delen of verwijderen.
 • Moderne bibliotheek functionaliteit: Het is nu mogelijk om (maximaal 3) documenten te pinnen, drag & drop is toegevoegd, details tab geeft je een preview van het document.
 • Quick edit voor SharePoint lijsten: Met deze update, die vanaf nu wordt uitgerold, kun je in de quick edit van de lijst kolommen filteren, de breedte aanpassen en deze opslaan. Verder kun je alle kolomformatting, zoals kleurcoderingen zien, is er een mooiere people picker toegevoegd en nog meer.
 • Site gebruik pagina: Met de update aan de site gebruik pagina is het nu mogelijk om zaken te zien als unieke bezoekers, aantal sitebezoeken en vanaf welk platform de bezoekers komen. Deze nieuwe inzichten maken het mogelijk een betere gebruikerservaring (UX – user experience) te ontwerpen en daarbij rekening te houden met het publiek.

Meer weten over de nieuwe Microsoft 365 opties?

Wil je weten wat de toegevoegde waarde van de nieuwe mogelijkheden voor jouw organisatie is? Laat het ons weten! Wij delen graag onze ervaringen met je.

Meer informatie

Meer nieuws
Microsoft 365 is een platform dat continu innoveert en verder uitbreidt. Deze zomer hebben we twee updates. Lees de tweede update met nieuwe security en SharePoint mogelijkheden!Lees meer ›
ICT-dienstverlener Advantive en Quest sluiten een partnership. Quest is leverancier van software voor het beheer en beveiliging van data. Met de oplossingen van Quest breidt Advantive haar dienstverlening verder uit.Lees meer ›
Met WorkPoint biedt Advantive organisaties een complete oplossing voor documentbeheer, projectmanagement en zaakgericht werken op basis van Office 365.Lees meer ›