18 december 2017

Wat is er nieuw in Office 365? – najaar 2017 update

Office 365 is een platform dat continu innoveert en verder uitbreidt. Het is vrijwel onmogelijk om alle updates bij te houden. Wat is er nieuw in Office 365? Daarmee gaan wij je helpen. We delen op regelmatige basis de belangrijkste highlights in een Office 365 update met je.

Microsoft Ignite 2017

De highlight van dit najaar was in de eerste plaats Microsoft Ignite 2017. Dit jaar was Advantive er ook bij. Onze collega’s waren positief verrast door de grote hoeveelheid nieuwe aankondigingen voor de verschillende Microsoft solutions. Digitale transformatie stond deze MS Ignite centraal. Het doel van Microsoft is hierbij:

 • Het faciliteren van medewerkers en klanten
 • Het optimaliseren van bedrijfsprocessen
 • Het transformeren van producten

Voor een dagelijkse MS Ignite 2017 update, verwijzen we je naar de volgende blogs:

Intelligente communicatie met Microsoft Teams

Eén van de grootste aankondigingen van MS Ignite 2017 was toch wel dat Microsoft Teams op termijn Skype for Business volledig zal vervangen. Microsoft Teams wordt hierdoor het belangrijkste communicatieplatform van Microsoft. Dit wordt de centrale plek waar alles gebeurt.

Dankzij de integratie met Skype for Business kun je nog effectiever en slimmer samenwerken en vergaderen.

 • Voor een overleg: Een overleg organiseren en plannen, agenda (samen) vaststellen, direct toegang tot alle relevante documenten en informatie over de deelnemers, overleg (gezamenlijk) voorbereiden, e-mails direct doorsturen naar het desbetreffende kanaal.
 • Tijdens een overleg: Overleggen bijwonen vanaf ieder device, desktops en content delen, acties direct verdelen en in een planning opnemen via Planner, overleg opnemen en direct in het juiste kanaal in Microsoft Teams plaatsen.
  Na een overleg: Overleg terugluisteren, conversaties na het overleg (gezamenlijk) voortzetten, notulen eenvoudig delen, nieuw overleg plannen, nieuwe teamleden hebben toegang tot alle beschikbare informatie op 1 centrale plek.

Ook kun je voor mensen buiten je organisatie gasttoegang tot Microsoft Teams geven. Op deze manier kun je dus eenvoudig met klanten, (toe)leveranciers en/of partners samenwerken en overleg voeren.

Microsoft Teams

Microsoft Teams beheren met PowerShell

Microsoft heeft in november 2017 een PowerShell module uitgebracht om Microsoft Teams te configureren en te beheren. Deze module stelt beheerders in staat om:

 • Het maken van teams en kanalen te automatiseren
 • Gebruikers in bulk te bewerken
 • Opties in te stellen voor bijvoorbeeld toevoegen van foto’s en permissies van teamleden.

Microsoft Teams: hoe wordt het gebruikt?

Als organisatie wil je graag weten hoe je medewerkers Office 365 gebruiken. Op deze manier kun je je medewerkers helpen om zo efficiënt, prettig en veilig mogelijk te werken. Het Office 365 Admin center bevat nu ook gebruikersrapporten voor Microsoft Teams. Deze rapporten geven inzicht in:

 • Een overzicht van de meest voorkomende activiteiten.
 • Hoeveel medewerkers een chat in een kanaal voeren.
 • Hoeveel medewerkers privéchatberichten versturen.
 • Hoeveel medewerkers deelnemen aan een Skype oproep of overleg.

Microsoft Whiteboard

Microsoft Whiteboard is sinds deze maand (december 2017) in preview beschikbaar. Met deze tool kun je via een aanraakscherm tekeningen maken op een whiteboard. Deze tool was voorheen alleen te gebruiken op Surface hubs. Vanaf nu kun je het ook op je eigen device gebruiken. Ook kun je collega’s, klanten of relaties uitnodigen om samen op een whiteboard te werken.

SharePoint hub sites

Op Microsoft Ignite 2017 kondigde Microsoft SharePoint hub sites aan. Dit is een nieuwe manier om verschillende sitecollecties en/of communication sites van verschillende teams of afdelingen samen te brengen in 1 hub. Het biedt de volgende voordelen:

 • Navigatiestructuur is vereenvoudigd
 • Je kunt je eigen logo en look & feel / thema toevoegen
 • Uitgebreide zoekfunctie
 • Ook beschikbaar via SharePoint mobile app

De verwachting is dat deze functionaliteit Q1 2018 beschikbaar is.

Prettiger werken met SharePoint

Microsoft luistert via UserVoice steeds beter naar wat gebruikers wensen. Er is steeds meer aandacht voor gebruikerservaring en -gemak. Ook voor SharePoint zijn er diverse wijzigingen doorgevoerd:

 • De drempelwaarde voor lijstweergave was voorheen 5.000; dit limiet is losgelaten en boven de 2.000 items wordt een slimme index toegepast.
 •  Attention view laat zien waar geen metadata aan bestanden is toegevoegd. De kolom kleurt oranje als er metadata ontbreekt, zodat je weet waar actie is vereist. Dit helpt je om je lijsten met metadata compleet te maken.
 • Filterpane stelt je in staat om op basis van metadata content te vinden in modern sites of blibliotheken. Je kunt eenvoudig op één of meerdere kolomwaarden filteren.
 • Word SharePoint properties panel stelt je in staat om via een panel aan de rechterkant van je scherm metadata aan je Word document toe te voegen.
 • Op basis van JSON formatting scripts is het mogelijk om kolommen binnen SharePoint grafisch op te maken met afbeeldingen en kleuren.
 • SharePoint Web Parts zijn uitgebreid voor Power BI, PowerApps en Microsoft Forms.

Customer Key

Door wet- en regelgeving wil je je data steeds beter beschermen. Microsoft Keys helpt je om onder andere de richtlijnen voor gegevensbescherming van de AVG na te leven. Met Customer Key beheer je de coderingssleutels (encryptie) van jouw organisatie. De customer key kun je gebruiken om je Office 365 gegevens in de datacenters van Microsoft te versleutelen. Om met Customer Key te werken heb je een specifieke licentie nodig of Office 365 E5 + Azure Key Vault License.

Yammer en security

Tijdens MS Ignite 2017 deelde Microsoft ook haar visie op Yammer. Het ontwikkelteam van Yammer zit niet stil en dit zie je aan duidelijk aan de nieuwe aankondigingen.

Microsoft ziet Yammer als een belangrijk onderdeel van Microsoft 365. Deze oplossing helpt organisaties om mensen te verbinden en informatie te delen:

 1. Transparantie in je bedrijf vergroten door informatie te delen en iedere medewerker een stem te geven.
 2. Communities rondom een onderwerp, product of oplossing vormen.
 3. Een gedeeld doel bereiken door initiatieven en ideeën samen te brengen.

Veel aandacht is er voor de security en compliance van Yammer, zoals het voldoen met Yammer aan de richtlijnen van de algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De Yammer gegevens stonden voorheen in datacenters in de US. Op dit moment in preview en vanaf de eerste helft van 2018 kunnen organisaties hun data in regionale datacenters opslaan.

Daarnaast is Yammer onderdeel van het Office Trust Center om organisaties hoogwaardige security en compliance te kunnen bieden. eDiscovery, Data Loss Prevention en Customer Lockbox zullen voor Yammer in de nabije toekomst aan het Office admin center worden toegevoegd.

Yammer en Group insights

Een andere nieuwe aankondiging voor Yammer is Group insights. Deze feature gaat community managers helpen om hun Yammer groepen te begrijpen, te beheren en de adoptie van Yammer te vergroten. Het geeft inzicht in het gebruik van Yammer, het aantal geplaatste, gelezen en meest gelikete berichten en het aantal actieve groeps- en niet-groepsleden. Deze data kun je per week, maand of jaar inzichtelijk maken. Ook zijn er uitgebreide rapportagemogelijkheden.

Office 365 en jouw organisatie

Wil je weten wat de voordelen en/of impact van de nieuwe mogelijkheden zijn voor jouw gebruikers en organisatie? Laat het ons weten! Wij maken dit graag voor je inzichtelijk en bieden je pragmatisch advies.

 

Meer inspiratie
Het nieuwe jaar is begonnen. Vaak is dit een goed moment om je plannen te herijken. Door de snelle technologische ontwikkelingen is een gedegen ICT-plan een must. Het geeft je in deze snelle wereld de rust en het overzicht om de juiste strategische keuzes te maken. Is jouw ICT-plan nog up-to-date?Lees meer ›
Steeds vaker worden organisaties geconfronteerd met aanvallen via malware en virussen. Met Advanted Threat Protection kun je zakelijk e-mailverkeer beter beveiligen.Lees meer ›
In deze update delen we de mogelijkheden van bellen via Microsoft Teams met je. Hiermee biedt Microsoft Teams je een nog completere hub voor teamwork.Lees meer ›