Checklist: Hoe bereid je je organisatie voor op het AI-tijdperk?

Dit jaar hebben we uitgebreid kennis kunnen maken met kunstmatige intelligentie (AI). Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw organisatie op een succesvolle en veilige manier hiermee aan de slag kan gaan? En hoe ziet de voorbereiding eruit? We delen een praktische checklist met je!

1. Inspiratie opdoen met AI

In ons dagelijks leven, zowel zakelijk als privé, maken we al gebruik van diverse AI-toepassingen, vaak zonder dit te beseffen. Zoekmachines zoals Google, aanbevelingssystemen van online winkels en streamingdiensten, persoonlijke assistenten zoals Siri, navigatie-apps, en slimme huishoudelijke apparaten zijn hier voorbeelden van. Kunstmatige intelligentie (AI) kan je werk dag productiever, innovatiever en zelfs leuker maken. Een eerste stap is jezelf te laten inspireren door de mogelijkheden van AI, zoals private AI, digitale assistenten, Copilot, ChatGPT en AI voor procesautomatisering. Laat je inspireren en word net zoals wij een beetje verliefd op de mogelijkheden van AI!

2. Kennis opbouwen over AI

AI is meer dan alleen een technologische trend, het gaat onze manier van werken de komende jaren drastisch veranderen. Voordat je aan de slag gaat met AI, is het fijn als je op hoofdlijnen de basisprincipes van AI begrijpt, zoals Large Language Models (LLM). Maak gebruik van praktische AI-tools, zoals Copilot (beschikbaar op copilot.microsoft.com) en ChatGPT (beschikbaar via chat.openai.com), om bekend te raken met de mogelijkheden en om prompt-engineering vaardigheden te ontwikkelen.

3. Verken de AI-mogelijkheden

Start met een kleinschalig AI-pilotproject om de mogelijkheden van AI voor jouw organisatie te ontdekken. Zo kun je bijvoorbeeld AI inzetten op de HR-afdeling om informatie, zoals details over de telefoon- of laptopregeling, vakantiebeleid, of trainingsmogelijkheden, makkelijker vindbaar voor collega’s.

Gebruik de resultaten van het pilotproject om waardevolle inzichten te verkrijgen en jouw plannen verder vorm te geven. Het is belangrijk om niet alleen de technologie te begrijpen, maar ook om een nieuwe manier van werken te adopteren. Je krijgt er namelijk met AI als het ware een digitale assistent bij. Besteed binnen het pilotproject daarom ook veel aandacht aan adoptie, training en change management.

4. Datakwaliteit verbeteren

Voor een effectieve AI-implementatie is kwalitatieve data essentieel. Data is namelijk de brandstof voor AI. Ook voor AI geldt: ‘Garbage in, garbage out’. Begin met het inventariseren van je huidige databronnen en maak inconsistente data inzichtelijk. Verbeter de kwaliteit van je data door verouderde gegevens op te schonen, data logisch te organiseren, bestanden te taggen, standaardisatie van bestandsnamen toe te passen en meerdere versies te consolideren. Verhoog de datahygiëne onder je medewerkers om een solide basis voor AI te creëren.

5. Transitie naar de cloud

De meeste AI-oplossingen draaien het beste op cloudgebaseerde platformen vanwege hun schaalbaarheid en rekenkracht. Als jouw organisatie nog gebruikmaakt van een on-premises fileserver, overweeg dan een migratie naar de cloud. Dit maakt data niet alleen toegankelijker voor AI-toepassingen zoals Copilot, maar verbetert ook de algemene dataflexibiliteit en -veiligheid. Een fileservermigratie kan complex zijn. Als jouw organisatie ondersteuning nodig heeft, kunnen onze collega’s je hierbij helpen. Deze overstap betekent ook een nieuwe manier van werken voor je medewerkers. Onze collega’s helpen jouw organisatie graag om snel vertrouwd te maken met (samen)werken in de cloud.

6. Beveiliging

Het beschermen van (bedrijfs)gegevens is altijd van essentieel belang en in het AI-tijdperk is dit nog belangrijker. Dit is een goed moment om de huidige beveiliging en toegangsprotocollen te controleren en waar nodig verder aan te scherpen. Een effectieve strategie is ervoor te zorgen dat medewerkers alleen toegang hebben tot de gegevens die ze nodig hebben, terwijl andere gegevens beschermd blijven tegen ongeautoriseerde toegang, zowel binnen als buiten de organisatie. Ons advies is ook bij AI het Zero Trust security model te hanteren, zodat je kunt vertrouwen op een robuust kader voor gegevensbescherming.

7. Governance

Het is essentieel om je huidige governance-plan uit te breiden met specifieke richtlijnen en werkafspraken voor het gebruik van AI. AI governance gaat over het verantwoord gebruik van AI in je organisatie. Stel duidelijke richtlijnen op voor ethisch gebruik, dataprivacy (AVG) en voor het voldoen aan geldende wet- en regelgeving (bijv. NIS2). Dit zorgt voor een gestructureerde en verantwoorde integratie van AI binnen de organisatie. Heb je nog geen governance plan? Dan is dit moment om een governance plan vorm te geven.

8. Beheer & optimalisatie

Overweeg zorgvuldig hoe je het beheer, de beveiliging, monitoring en optimalisatie van AI in jouw organisatie gaat aanpakken. Beslis of je deze taken intern gaat beheren of uitbesteedt aan een ICT-partner. Focus op het waarborgen van beveiliging en het slim benutten van nieuwe mogelijkheden. Voer regelmatig evaluaties uit van zowel de prestaties als de impact van AI op je organisatie en haar processen. Dit zorgt ervoor dat je continu kunt optimaliseren en dat de AI-oplossingen goed blijven aansluiten bij zowel de behoeften van je medewerkers als de doelstellingen van je organisatie.

9. Plan van aanpak

Ontwikkel een pragmatisch en doelgericht plan voor de implementatie van AI in jouw organisatie. Bij voorkeur op 1 A4, helder en overzichtelijk. Definieer duidelijke doelstellingen, stel een AI projectteam samen, wijs verantwoordelijkheden toe en stel een realistische planning op. Dit zorgt ervoor dat alle betrokkenen een duidelijk beeld hebben van de verwachtingen en de te volgen stappen.

Denk groot, maar start klein: het bereiken van kleine successen en het beleven van de toegevoegde waarde voor de organisatie is essentieel. En vergeet niet deze successen te vieren – een belangrijk onderdeel van je plan! Deel en vier alle AI-successen, klein of groot, met je collega’s!

10. Adoptie en verandermanagement

Bij de introductie van AI in je organisatie is het belangrijk om veel tijd en aandacht aan je collega’s te besteden. Een adoptiestrategie die afgestemd is op jouw collega’s bevordert enthousiasme voor de nieuwe manier van werken. Het is belangrijk dat iedereen leert hoe AI werkt en hoe je het effectief kunt toepassen in je dagelijkse werkzaamheden. Dit verschilt vaak per afdeling en functie. Belangrijk is ook om prompt-trainingen te verzorgen, zodat collega’s leren hoe ze effectief prompts kunnen opstellen en gebruiken. Daarnaast is het implementeren van nieuwe werkmethoden voor dagelijks AI-gebruik noodzakelijk om de groeiende mogelijkheden van AI succesvol te blijven toepassen.

Direct meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je ondersteuning nodig? Laat het ons weten. Onze collega’s bieden je op al deze punten advies en ondersteuning. We bezorgen jouw organisatie graag een praktische en veilige basis voor de implementatie van AI.

Wat doen we nog meer?

Cloud datacenter

Modern datacenter

Een datacenter in Microsoft Azure biedt je maximale flexibiliteit, schaalbaarheid en veiligheid.

Managed services

onze oplossingen

Maak kennis met de managed services van Advantive voor de Microsoft omgeving van jouw organisatie.

Moderne werkplek

Online vergaderen met Microsoft Teams

De moderne werkplek faciliteert prettig en veilig (samen)werken vanuit huis, op kantoor en onderweg.