Cybersecurity awareness maand: samen bouwen aan een security-minded organisatie!

Oktober staat in het teken van cybersecurity awareness, een thema dat eigenlijk elke dag aandacht verdient. Hoe zorg je ervoor dat jouw collega’s security-minded zijn én blijven? In deze blog geven we je praktische tips om security en veiligheidsbewustzijn op een pragmatische manier te benaderen.

Waarom is cybersecurity awareness cruciaal?

Met de toename van remote werken en de constante verbinding met het internet, is de beveiliging van digitale werkplekken en ICT-omgevingen belangrijker dan ooit. Cyberdreigingen nemen niet alleen toe, maar worden ook steeds geraffineerder. Daarnaast is voldoen aan wet- en regelgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), essentieel. De financiële en reputatieschade van een datalek kan immens zijn.

Hoe veilig is jouw digitale werkplek echt?

Voordat je het veiligheidsbewustzijn van je medewerkers vergroot, is het cruciaal om te weten hoe veilig jouw digitale werkplek daadwerkelijk is. Een security assessment biedt inzicht in het huidige security niveau en helpt bij het verbeteren van de beveiliging. Enkele must-have security onderdelen zijn:

 • Activeer multi-factorauthenticatie voor alle gebruikers binnen je organisatie (dit voorkomt 99,9% van de aanvallen op accounts).
 • Zorg voor up-to-date software en de nieuwste beveiligingsupdates in jouw volledige ICT-omgeving.
 • Implementeer end-to-end security (encryptie) en wachtwoordloze authenticatieoplossingen.
 • Faciliteer het gebruik van een wachtwoordmanager voor je medewerkers.
 • Maak back-ups en voer regelmatig recovery testen uit.

Hoe houd jij jouw digitale werkplek en ICT-omgeving veilig?

Cybercriminelen maken slim gebruik van nieuwe technologieën en we worden geconfronteerd met geavanceerde aanvallen, zoals QR-code phishing (qishing). Aanvallen worden door het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) steeds geraffineerder. Het is niet meer de vraag óf, maar wanneer je als organisatie wordt aangevallen. Daarom is 24/7 realtime security monitoring, analyse, respons en optimalisatie essentieel. Een security operations center is in deze tijd onmisbaar om aanvallen voor te blijven.

Bewustwording creëren bij medewerkers

Het fundament van een security-minded cultuur ligt bij het bewustzijn van iedere collega. Dit begint al bij het onboarding programma, maar de sleutel ligt in continuïteit en consistentie.

 • Educatie en training: regelmatige, interactieve trainingssessies houden medewerkers alert op de nieuwste cyberdreigingen en -strategieën, waarbij real-life scenario’s de kennis verankeren.
 • Veilige manier van (samen)werken: zorg dat medewerkers de organisatorische cybersecurity-maatregelen kennen en toepassen, zoals het herkennen van malafide e-mails en het veilig delen van bestanden.
 • Simulatie van aanvallen: Gesimuleerde phishing-aanvallen testen en versterken de alertheid van medewerkers, terwijl ze tegelijkertijd inzicht geven in aandachtsgebieden.
 • Open communicatie: Creëer een veilige omgeving waarin medewerkers verdachte activiteiten durven te melden en vragen durven te stellen over cybersecurity.
 • Waardering: Spreek waardering uit naar collega’s die proactief bijdragen aan de cybersecurity voor jouw organisatie.
 • Interne communicatie: regelmatige updates en reminders via diverse interne communicatiekanalen houden medewerkers bewust van het belang van cybersecurity.

Security awareness tip: twijfel aan alles!

Een gouden regel is: “Twijfel aan alles!”. Dit wordt ook wel het zero trust security principe genoemd. Vertrouw je een e-mail niet, neem dan direct contact op met je ICT-afdeling of ICT-partner. Het voorkomen van security incidenten is namelijk een gezamenlijke inspanning.

Direct meer weten?

Wil je met jouw organisatie aan de slag met security awareness of ben je benieuwd hoe veilig jouw ICT-omgeving en werkplekken zijn? Laat het ons weten. We helpen je graag op een pragmatische manier om samen met jouw collega’s jouw bedrijfsdata nog beter te beschermen.

Wat doen we nog meer?

Cloud datacenter

Modern datacenter

Een datacenter in Microsoft Azure biedt je maximale flexibiliteit, schaalbaarheid en veiligheid.

Managed services

onze oplossingen

Maak kennis met de managed services van Advantive voor de Microsoft omgeving van jouw organisatie.

Moderne werkplek

Online vergaderen met Microsoft Teams

De moderne werkplek faciliteert prettig en veilig (samen)werken vanuit huis, op kantoor en onderweg.