ESPC 2023 update

De ESPC, European SharePoint Conference, werd dit jaar gehouden in de RAI Amsterdam. Zoals ieder jaar was Advantive aanwezig om de laatste aankondigingen, workshops en deepdives bij te wonen. Wij zijn dus weer helemaal op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van AI, SharePoint, Teams en Power Platform. Met name AI en Copilot speelden een grote rol tijdens dit jaarlijkse event. Iedere sessie tijdens de ESPC had wel iets te maken met AI waar wij natuurlijk heel blij van werden. We kunnen wel stellen dat “dit is waar het heengaat”! Een aantal presentaties en aankondigingen willen we graag uitlichten.

espc2023
Thijs van Gils (links) en Ruud Stijger (rechts) bezochten samen ESPC 2023

Opening keynote van “The Father of SharePoint”

Tijdens de ESPC 2023 presenteerde Jeff Teper, ook bekend als de “Vader van SharePoint” en momenteel leider van Microsoft’s samenwerkingsplatformen Teams, SharePoint en OneDrive, een keynote over “AI-transformation of Work”. Hij presenteerde Microsoft’s visie op hoe AI onze manier van werken enorm gaat veranderen. Dit was een mooie aanvulling op de keynote van Satya Nadella op Ignite 2023, die eerder deze maand werd gehouden. Jeff Teper en andere gastsprekers gingen dieper in op alle aankondigingen die tijdens Ignite waren gedaan. Ze lieten onder andere indrukwekkende demo’s zien van Microsoft Copilot en Copilot Studio, SharePoint Premium, nieuwe functionaliteit van Microsoft Teams en Power Platform.

Microsoft Copilot

Tijdens ESPC 2023 was het Microsoft Copilot wat de klok sloeg. De meeste keynotes en sessies waren doordrenkt met dit nieuwste paradepaardje van Microsoft. Strategisch en commercieel gezien een slimme zet van Microsoft, aangezien dit naar verwachting aanzienlijke opbrengsten zal genereren. Toch zien wij absoluut de meerwaarde en potentie van deze nieuwe dienst. De demo’s die wij gezien hebben zijn veel belovend en zullen de individuele productiviteit behoorlijk gaan verhogen.

Het is altijd lastig om te beginnen met een leeg canvas."

Of je nu in Word, Excel, PowerPoint, Outlook of Power Apps/Automate werkt, het beginnen met een leeg canvas blijft een uitdaging. In al deze apps gaat Microsoft Copilot je helpen met een “content kickstart”. Door in menselijke taal te beschrijven wat je wilt doen, geeft Copilot je een verrassend goede voorzet, waarbij je zelfs kunt refereren aan content in jouw omgeving (bestanden, gesprekken, personen, e-mails, etc.).

Tijdens één van de demonstraties toonden ze hoe je in Word een blog maakt, op basis van een aantal documenten op OneDrive. Vervolgens maakten ze op basis van dat blog een gelikte PowerPoint-presentatie. En daarna, in Outlook, een e-mail update naar hun team op basis van die twee bestanden. Dit alles werd live in minder dan 10 minuten gedemonstreerd!

Het is wel belangrijk dat, voordat je met Copilot begint, het fundament van je Microsoft omgeving helemaal op orde is. Telkens kregen we het voorbeeld van Microsoft Delve voorgeschoteld: “Weten jullie nog wat de opschudding was na de lancering van Microsoft Delve? Toen ineens inzichtelijk was hoeveel data er gedeeld was en openstond voor iedereen? Dat wil je natuurlijk voorkomen met Microsoft Copilot!” en “Oversharing is een groot probleem.”

Tips!

  1. Begrijp je data en maak gebruik van dataclassificatie en gevoeligheidslabels.
  2. Label je data, liefst geautomatiseerd, en maak gebruik van een taxonomie.
  3. Maak een DLP (Data Loss Prevention) beleid en voorkom “oversharing” in alle Microsoft applicaties.
ESPC 2023 - data security en compliance

Copilot Studio en uitbreiding

Je kunt Microsoft Copilot uitbreiden, zodat je zowel interne als externe databronnen kunt benutten in je prompts. Dit kan op verschillende manieren:
  • Uitbreiden met Microsoft Copilot Studio Wat voorheen bekend stond als Power Virtual Agents, heet nu Microsoft Copilot Studio. Met deze tool kun je eigen Copilots creëren die interacteren met specifieke data, zowel binnen als buiten je Microsoft-omgeving, door gebruik te maken van meer dan 1.000 connectoren. Denk hierbij aan HR-documenten op je HR SharePoint-site binnen je intranet, of salesdocumenten op SalesForce. Copilot Studio is een onderdeel van Microsoft Copilot en valt binnen dezelfde licentie.
  • Uitbreiden met externe data
    • Kennis; Graph connectors: Met deze connectors kun je externe data, zoals die op een netwerkschijf of website, toevoegen aan je index. Zo kun je via Copilot specifieke vragen stellen over deze data.
    • Skills; Plugins: Door een plugin te creëren, voeg je externe data toe, niet direct aan je index, maar via de API van een externe bron. Deze data wordt vervolgens opgehaald en teruggestuurd naar Copilot.

SharePoint Premium

Tijdens ESPC 2023 lag de focus ook op SharePoint Premium, Microsofts nieuwste innovatie op het gebied van AI-gestuurd contentbeheer. SharePoint Premium, voorheen bekend als SharePoint Syntex, trok aanzienlijke aandacht door zijn belofte om de manier waarop organisaties met hun content omgaan, te transformeren. Ik deel hieronder de 3 mooiste SharePoint Premium aankondingen met je:

1. Slimmer werken met AI-gedreven contentbeheer

SharePoint Premium tilt contentbeheer naar een hoger niveau. Dankzij de inzet van AI worden documentbibliotheken niet alleen efficiënter, maar ook slimmer. Zo zorgt de automatische metadata-toewijzing ervoor dat documenten van relevante labels worden voorzien, waardoor zoeken en beheren een fluitje van een cent wordt. De slimme documentclassificatie helpt organisaties hun content beter te structureren en te beheren, terwijl contextuele inzichten zorgen voor een verbeterde kwaliteitscontrole en consistentie in documenten.

2. Geavanceerde processen en governance

Met SharePoint Premium worden bedrijfsprocessen gestroomlijnd en het beheer ervan geoptimaliseerd. Functies zoals bulk auto-tagging besparen tijd en zorgen voor consistentie in de documenten. De AI content query filter maakt het zoeken naar specifieke content intuïtiever en sneller. Daarnaast biedt het platform uitgebreide mogelijkheden voor governance en compliance, zodat organisaties hun deelbeleid effectief kunnen controleren en regelgeving kunnen naleven.

3. Training van het systeem

Een unieke functie van SharePoint Premium is de mogelijkheid om het systeem te trainen voor specifieke bedrijfsbehoeften. Gebruikers kunnen het systeem instructies geven over het herkennen en begrijpen van documenten, wat leidt tot meer gepersonaliseerde en nauwkeurige contentbeheerervaringen.

Nieuwe SharePoint branding mogelijkheden

De conferentie gaf een voorproefje van wat de toekomst van SharePoint-branding voor ons in petto heeft. Het lijkt erop dat Microsoft nauwlettend de laatste trends in webdesign heeft gevolgd. Tot de nieuwe functies behoren onder andere aangepaste lettertypen, sectieachtergronden, kleurovergangen, afbeeldingsuitsnijdingen, animaties en video’s als achtergrond. Deze innovaties, ontworpen om SharePoint-sites en -intranetten visueel aantrekkelijker en boeiender te maken, beschouwen wij als bijzonder waardevolle verbeteringen. Wij waren met name enthousiast over de introductie van het Flexible Layout-webpart, een nieuwe functie die meer flexibiliteit biedt bij het plaatsen van inhoud. Bovendien demonstreerden ze de mogelijkheid om SharePoint-pagina’s als e-mails te verzenden, waarbij de lay-out van de pagina behouden blijft.

ESPC 2023 - SharePoint branding
ESPC 2023 - SharePoint branding

Direct meer weten?

Wil je meer weten over de nieuwe aankondigingen? Ben je benieuwd wat deze nieuwe technologische ontwikkelingen voor jouw organisatie kunnen betekenen? We delen graag ons enthousiasme en onze kennis met jou en je team.

Wat doen we nog meer?

Cloud datacenter

Modern datacenter

Een datacenter in Microsoft Azure biedt je maximale flexibiliteit, schaalbaarheid en veiligheid.

Managed services

onze oplossingen

Maak kennis met de managed services van Advantive voor de Microsoft omgeving van jouw organisatie.

Moderne werkplek

Online vergaderen met Microsoft Teams

De moderne werkplek faciliteert prettig en veilig (samen)werken vanuit huis, op kantoor en onderweg.