Handige tips voor het schrijven van effectieve prompts voor Microsoft Copilot

In de afgelopen maanden hebben we kennis kunnen maken met Microsoft Copilot. Maar hoe werkt Copilot precies? En hoe kun je optimaal gebruikmaken van deze slimme assistent? Veel hangt af van de manier waarop je de prompts formuleert. In deze blog vertellen we je meer over prompts, leggen we uit waarom ze zo belangrijk zijn en geven we tips om je prompts te verbeteren en zo het maximale uit Copilot te halen.

 

Wat zijn prompts?

Een prompt is een tekst die je invoert om Copilot te instrueren wat het moet doen. Dit kan een vraag zijn, een instructie, een beschrijving, een voorbeeld, of een combinatie daarvan. De lengte van een prompt kan variëren, maar het is cruciaal dat deze duidelijk en specifiek is. Hoe duidelijker je prompt, des te beter Copilot je kan begrijpen en assisteren.

Van zoeken naar prompten

Voor de komst van AI-toepassingen, zoals ChatGPT en Copilot, maakten we vaak gebruik van zoekmachines, zoals Bing en Google, om informatie te vinden. Dit was vaak een tijdrovend proces en het was niet altijd even eenvoudig om de gewenste informatie te vinden. Met de komst van AI kunnen we direct vragen stellen aan AI. Binnen enkele seconden analyseert AI de gevraagde informatie en vat deze voor je samen. Ook is het mogelijk om vervolgvragen te stellen om jouw informatiebehoefte nog beter te beantwoorden. Het is bijzonder efficiënt en doelgericht.

Tips voor het schrijven van effectieve prompts

Hoe schrijf je effectieve prompts voor Copilot? Hier volgen enkele essentiële tips:

Tip 1: Specificeer je doel – benoem duidelijk het einddoel van je prompt. Dit helpt Copilot om relevantere en gerichtere antwoorden te geven.

Tip 2: Definieer de doelgroep – geef aan voor wie de output bedoeld is, zodat de taal en complexiteit van de antwoorden passend zijn.

Tip 3: Verstrek gedetailleerde informatie – gebruik specifieke details om Copilot in staat te stellen nauwkeuriger te reageren.

Tip 4: Realiseer je de beperkingen – houd rekening met de beperkingen van de AI en formuleer alleen haalbare verzoeken.

Tip 5: Hanteer consistente terminologie – gebruik een consistente stijl en terminologie die aansluit bij de context van je werk.

Tip 6: Geef duidelijke instructies – maak expliciet wat verwacht wordt als uitkomst en gebruik concrete voorbeelden om vragen te verhelderen.

Tip 7: Bron benoemen – geef aan welke informatie Copilot moet gebruiken.

Tip 8: Experimenteer en evalueer – probeer verschillende soorten prompts en evalueer de suggesties van Copilot om je aanpak te verfijnen.

Voorbeeld prompts

Hieronder vind je enkele voorbeeldprompts voor Copilot en de soort suggesties die je kunt verwachten:

 • PowerPoint Prompt: “Ontwerp een interactieve PowerPoint presentatie over de nieuwste trends in duurzame energie, inclusief secties over zonne-energie, windenergie en geothermische energie.”
  • Suggestie: Copilot genereert een dynamische en visueel aantrekkelijke presentatie, met dia’s die elk type energiebron uitlichten, voorzien van infographics, actuele statistieken en interactieve elementen zoals klikbare links naar verdere leesinformatie.
 • Excel Prompt: “Analyseer de verkoopgegevens van het afgelopen kwartaal uit de Excel-werkmap ‘Q2 Sales.xlsx’ en geef een samenvatting van de top 5 best presterende producten.”
  • Suggestie: Copilot analyseert de gegevens met behulp van geavanceerde Excel-functies zoals pivot-tabellen en voorwaardelijke opmaak, en biedt een geschreven samenvatting met grafieken die de top 5 producten weergeven.
 • Outlook Prompt: “Schrijf een e-mail om het team uit te nodigen voor een brainstormsessie over productinnovatie, inclusief agenda, datum en tijd.”
  • Suggestie: Copilot stelt een professionele e-mail op met een duidelijke oproep tot actie, inclusief een agenda voor de vergadering, voorgestelde datum en tijd, en een link voor de teamleden om hun beschikbaarheid te bevestigen.
 • Microsoft Forms Prompt: “Ontwerp een enquête in Microsoft Forms om feedback te verzamelen over de effectiviteit van het recent geïmplementeerde thuiswerkbeleid.”
  • Suggestie: Copilot helpt bij het opstellen van een enquête met diverse vraagtypes, zoals meerkeuzevragen, schaalbeoordelingen en open vragen, waarbij elk segment gericht is op specifieke aspecten van het thuiswerkbeleid, zoals communicatie, technologieondersteuning en werknemerstevredenheid.
 • Microsoft Teams Prompt: “Vraag een vergadering aan te maken voor de wekelijkse teamvergadering en notuleer deze vergadering, inclusief agendapunten, belangrijke beslissingen en actiepunten.”
  • Suggestie: Copilot stelt een vergadering in Teams in met een duidelijke agenda, nodigt de relevante teamleden uit en tijdens de vergadering maakt Copilot een gedetailleerde notulen. Deze notulen bevat de besproken agendapunten, genomen beslissingen, toegewezen actiepunten en deadlines.

Aan de slag met het schrijven van effectieve prompts

Copilot is een krachtige en innovatieve tool die je kan helpen om sneller en beter te werken met de diverse Microsoft 365-apps. Om echter het meeste uit Copilot te halen, is het essentieel om te weten hoe je effectieve prompts schrijft. Door de bovenstaande tips te volgen, kun je je prompts verbeteren en meer uit Copilot halen. Het is vaak een kwestie van oefenen, experimenteren en van elkaar leren.

Wil je meer leren over het schrijven van prompts en hoe je ze kunt toepassen in verschillende situaties? Neem dan contact met ons op voor een prompt training, waar we je alles leren wat je moet weten over het effectief inzetten van prompts voor Copilot.

Wat doen we nog meer?

Cloud datacenter

Modern datacenter

Een datacenter in Microsoft Azure biedt je maximale flexibiliteit, schaalbaarheid en veiligheid.

Managed services

onze oplossingen

Maak kennis met de managed services van Advantive voor de Microsoft omgeving van jouw organisatie.

Moderne werkplek

Online vergaderen met Microsoft Teams

De moderne werkplek faciliteert prettig en veilig (samen)werken vanuit huis, op kantoor en onderweg.