Het onderwijs in 2030: van docent naar coach

De jeugd is de toekomst. Maar hoe bepalen we nu wat voor de jeugd de toekomst is? Sluit het huidige schoolsysteem nog wel goed aan op de leerbehoeften van leerlingen? In deze blog neem ik je mee in de veranderingen in het onderwijs en de rol van technologie.

Jeugd is digitaler dan ooit

Zo’n 30 jaar geleden leerden we kennismaken met het fenomeen internet. Tegenwoordig is het niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Dat geldt ook voor de jeugd. Bijna alle jongeren vanaf 13 jaar beschikken over een smartphone, maken dagelijks gebruik van social media en zijn digitaler dan ooit.

Digitale transformatie in het onderwijs

De digitale transformatie verliep in het onderwijs tot aan de coronacrisis gestaag. De coronacrisis heeft de digitalisering in het onderwijs enorm weten te versnellen. De manier van lesgeven is hierdoor in korte tijd drastisch veranderd. Docenten en studenten hebben in enkele dagen de switch van klassikaal naar onderwijs op afstand weten te maken. Een ongekende prestatie. Voor de een ging dit makkelijker dan voor de ander. Wat hebben we ervan geleerd? En wat betekent dit voor de toekomst van het onderwijs?

Toekomstgericht onderwijs

Leerlingen worden opgeleid voor banen die er in de toekomst mogelijk niet meer zijn. Er wordt helaas nog steeds te weinig rekening gehouden met de snelheid van technologische ontwikkelingen.

Het is dan ook belangrijk dat het huidige onderwijs aan blijft sluiten bij wat leerlingen nodig hebben om prettig en fijn te leren. Een belangrijk taak voor het onderwijs is dan ook om de jeugd goed voor te bereiden op de dynamische wereld waarin we digitaal leven, leren en werken. Vernieuwing is dan ook noodzakelijk!

De digitale transformatie in het onderwijs draagt hier gelukkig direct aan bij. Het is belangrijk om deze transformatie voort te blijven zetten en te verankeren in het onderwijs.

Onderwijs van de toekomst

Veel mensen in het onderwijs worstelen met het onderwijs van de toekomst. Want hoe ziet dan het onderwijs er in 2030 precies uit? En hoe zorgen we voor een betere aansluiting van het onderwijssysteem op de behoeften van de leerlingen?

Een slimme inzet van technologie gaat het onderwijs helpen om de gewenste veranderingen te realiseren. Een goed ICT-beleidsplan is de basis voor succesvol en leuk onderwijs. Laat leerlingen ontdekken waar ze goed in zijn, doen wat ze leuk vinden en met nieuwe technologieën werken. Onze toekomst ligt in hun handen. Faciliteer leerlingen met de techniek van de toekomst en dat hoeft niet duur te zijn. Pas hier ook de manier van leren en onderwijzen continu op aan.

Schoolbesturen en directies staan dan ook voor de mooie uitdaging om het huidige schoolsysteem verder te vernieuwen. Deze vernieuwing gaat verder dan puur digitaliseren. Het vraagt ook om verandering van bijvoorbeeld de manier van lesgeven, de leerstof en de inzet van leermiddelen. Dit kan voor iedere onderwijsinstelling verschillend zijn. 

Binnen veel onderwijsinstellingen is hier de afgelopen periode een mooie basis voor gevormd. Het is nu het moment om deze basis verder te verstevigen:

  • Hoe willen we ons onderwijs de komende jaren verder vormgeven?
  • Sluit onze ICT-omgeving hier voldoende op aan?
  • Is de security op orde?
  • Is er nog training nodig om interactieve lessen op afstand te kunnen verzorgen?
  • Zijn alle (digitale) processen, zoals het online afnemen van toetsen of delen van huiswerken, geborgd?
  • Waar zien we ons zelf staan in 2030?

Het onderwijs in 2030: van docent naar coach

We hebben allemaal ervaren dat het onderwijs een enorme digitale sprong heeft gemaakt. Wat betekent dit voor de toekomst? Staan er in 2030 robots voor de klas? Nee, dat zeker niet. Ik verwacht wel dat we robots in het onderwijs in 2030 inzetten als hulpmiddel om leerlingen direct van juiste informatie te voorzien of specifieke ondersteuning te bieden. In 2030 is de rol van een docent verandert van docent naar coach. Er staan coaches voor de klas die kinderen ondersteunen in hetgeen waar ze goed in willen worden, waar ze blij van worden. De huidige generatie kinderen is gewend aan het gebruik van technologie, omdat ze dit in hun dagelijks leven veel gebruiken. Ook is deze generatie inmiddels gewend aan thuisonderwijs via bijvoorbeeld Microsoft Teams.

Studenten die afgestudeerd zijn, willen graag kennis delen met de nieuwe generatie en op een leuke, maar vooral slimme manier werken aan de jeugd van 2030.

Microsoft Teams voor het onderwijs
Microsoft Teams voor het onderwijs

Roadmap voor het onderwijs

Advantive ondersteunt sinds 2006 onderwijsinstellingen om met de inzet van technologie het onderwijs steeds verder te vernieuwen. We geven dan ook regelmatig inspiratiesessies en gastcolleges onderwijsinstellingen. Ook helpen we je je ICT-beleidsplan ‘roadmap voor het onderwijs’ voor de komende jaren vorm te geven en te verwezenlijken. Mogen we je inspireren?

Wat doen we nog meer?

Cloud datacenter

Modern datacenter

Een datacenter in Microsoft Azure biedt je maximale flexibiliteit, schaalbaarheid en veiligheid.

Managed services

onze oplossingen

Maak kennis met de managed services van Advantive voor de Microsoft omgeving van jouw organisatie.

Moderne werkplek

Online vergaderen met Microsoft Teams

De moderne werkplek faciliteert prettig en veilig (samen)werken vanuit huis, op kantoor en onderweg.