Hybride werken in 2022: 7 handige tips!

Onze manier van (samen)werken is blijvend veranderd. We zijn inmiddels gewend aan het hybride werken. Maar hoe kun je in 2022 het hybride (samen)werken verder verbeteren? En hoe zorg je ervoor dat het nog beter aansluit bij jouw manier van werken? We delen 7 handige tips met je!

1. Jouw ideale werkdag

Sinds de coronacrisis werken we steeds meer vanuit huis. Onze manier van (samen)werken is in vele opzichten veranderd. Je bent inmiddels gewend aan deze nieuwe manier van werken. Toch is het goed om voor 2022 te bepalen wat jouw ideale werkdag is. Op welk moment van de dag ben je het meest productief? Zijn er nog dingen die jouw werkdag nog leuker kunnen maken? Wil je bijvoorbeeld nieuwe dingen leren? En hoe zorg je bijvoorbeeld voor minder stress? Dit is een mooi moment om te kijken hoe je je werkdag nog prettiger kunt maken!

2. Minder mailen

Binnen veel organisaties wordt nog steeds veel gemaild. Veel medewerkers zijn dan ook veel tijd kwijt aan het lezen en het beantwoorden van e-mails. Dit gaat vaak ten koste van de productiviteit en creativiteit van medewerkers. Een goed voornemen voor 2022 is dan ook elkaar minder mailen. Stel jezelf de vraag of een e-mail versturen wel echt nodig is? Of is het misschien net zo handig om even te bellen of een korte chat te sturen met je vraag of update?

3. Slimmer vergaderen

Inmiddels zijn we gewend aan online vergaderen. Dankzij handige tools kunnen we zowel online als hybride vergaderen. Toch is niet iedere vergadering altijd even efficiënt. Het is dan ook goed om kritisch naar de invulling van de vergaderingen te kijken.

  1. Is de vergadering echt nodig of kun je dit onderwerp ook op een andere manier bespreken (bijvoorbeeld 1 op 1 of een update via de chat in Microsoft Teams)?
  2. Wat is het doel van de vergadering? Zorg bij aanvang van de vergadering ervoor dat alle deelnemers hetzelfde doel voor ogen hebben én goed voorbereid zijn.
  3. Zijn alle deelnemers wel nodig? Bescherm je collega’s en elkaar voor een overload aan vergaderingen!
  4. Zijn er duidelijke acties benoemd? Benoem aan het einde van ieder overleg de acties inclusief deadline en geef aan wie deze acties uit gaat voeren.
  5. Is het mogelijk om de vergadering in 45 minuten in plaats van een uur te doen? Op deze manier bouw je voor collega’s een moment in om de notulen te delen en eventuele acties uit het overleg in te plannen en/of direct uit te voeren.

4. Focustijd

Met onze overvolle agenda’s is het soms lastig om ook nog rustig taken uit te voeren, vergaderingen goed voor te bereiden en nieuwe plannen vorm te geven. Bescherm jezelf in 2022 door focustijd in jouw agenda in te plannen. Werk je met Microsoft Teams? Via de app Viva Insights plan je eenvoudig focustijd in je agenda.

Viva Insights
Viva Insights

5. Bewaken balans werk/privé

Nu we steeds meer vanuit huis werken is het ook goed om tijdig af te kunnen schakelen. Het helpt mij om aan het einde van de dag tijd in mijn agenda in te plannen om de dag af te ronden en de volgende dag voor te bereiden. Vind je dit lastig? Plan hiervoor dan structureel een moment in je agenda.

6. Oprechte aandacht voor elkaar

We hebben inmiddels kunnen ervaren dat we vanuit huis enorm veel kunnen doen. Dankzij handige functies in Microsoft 365 werken we realtime samen aan offertes, presentaties en beleidsstukken. Toch missen veel medewerkers het directe contact met collega’s. Ik bel dan ook regelmatig met collega’s om te vragen hoe het met ze gaat. Ook merk ik dat kantoor een nieuwe functie heeft. Kantoor wordt het komende jaar steeds meer een sociale hub, waar we elkaar ontmoeten en creatief en innovatief samenwerken. Het is dan ook goed om te kijken welke werkzaamheden je vanuit huis doet en wat je fijner op kantoor kunt doen (mits de regels dit toelaten).

7. Duidelijke (werk)afspraken en richtlijnen

Hybride werken vraagt om heldere (werk)afspraken en richtlijnen. Hoe werk je als organisatie (online) samen, hoe zorg je voor kennisdeling en -borging en hoe werk je op een veilige manier samen met mensen buiten je organisatie? Welke onderdelen van Microsoft 365 gebruik je wanneer en waarvoor? Heb je hier nog geen duidelijke richtlijnen voor binnen jouw organisatie? Dan is dit het moment om een Microsoft 365 governance plan te maken. Uiteraard kunnen mijn collega’s je hierbij helpen.

Direct meer weten?

Microsoft 365, Microsoft Teams en Microsoft Viva bevatten handige opties om het hybride werken leuker, efficiënter en prettiger te maken. Wil je meer weten over slimmer hybride werken met Microsoft 365 en de kansen voor jouw organisatie? Laat het ons weten. We laten je bijvoorbeeld via inspiratiesessies graag kennismaken met de mogelijkheden.

Wat doen we nog meer?

Cloud datacenter

Modern datacenter

Een datacenter in Microsoft Azure biedt je maximale flexibiliteit, schaalbaarheid en veiligheid.

Managed services

onze oplossingen

Maak kennis met de managed services van Advantive voor de Microsoft omgeving van jouw organisatie.

Moderne werkplek

Online vergaderen met Microsoft Teams

De moderne werkplek faciliteert prettig en veilig (samen)werken vanuit huis, op kantoor en onderweg.