Microsoft Build 2024 update

Microsoft Build is een jaarlijks evenement waar Microsoft de nieuwste innovaties, trends en mogelijkheden op het gebied van Microsoft-technologie presenteert. Het is gericht op IT-professionals, ontwikkelaars en iedereen die geïnteresseerd is in de toekomst van technologie.

Dit jaar vond Microsoft Build plaats van 21 t/m 23 mei 2024. Het evenement werd online gevolgd door maar liefst 200.000 deelnemers (waaronder het Advantive-team!) en 4.000 aanwezigen in Seattle. Dit jaar stonden AI en Copilot tijdens alle drie de dagen centraal. In deze blog deel ik de belangrijkste aankondigingen en updates met je.

AI en Copilot: een nieuw tijdperk van productiviteit

Satya Nadella, CEO van Microsoft, opende de conferentie met een inspirerende keynote waarin hij de integratie van AI en Copilot in Microsoft-tools benadrukte. De focus ligt op het verhogen van productiviteit en creativiteit. Nadella kondigde ook Team Copilot aan: een digitale assistent in Microsoft 365 voor afdelingen en teams. Daarnaast werden de nieuwe Qualcomm-aangedreven Surface-apparaten gepresenteerd, ontworpen met neurale verwerkingsunits speciaal voor AI-toepassingen. Verder benadrukte hij de belangrijke rol van ontwikkelaars bij het vormgeven van de toekomst van technologie en hoe Microsoft hen ondersteunt met nieuwe tools en platforms. Er werd ook veel aandacht besteed aan duurzaamheid en het toegankelijker maken van technologie voor iedereen.

Copilot en SharePoint

Het wordt mogelijk om vanuit SharePoint aangepaste Copilots te maken. Deze copilots verbeteren de productiviteit door geautomatiseerde ondersteuning en versterken teamcommunicatie en samenwerking. Dankzij de gebruiksvriendelijke SharePoint-interface kunnen copilots eenvoudig worden geconfigureerd, terwijl bestaande beveiligingsinstellingen de integriteit van gegevens waarborgen.

Copilot en SharePoint
Copilot en SharePoint

Team Copilot

Ik ben al enorm enthousiast over Copilot voor Microsoft 365. Mijn werkdag is productiever, creatiever en ik ben dankzij Copilot ‘in control’. Ik kijk dan ook enorm uit naar de nieuwe mogelijkheden voor het team met de komst van Team Copilot (preview).

Team Copilot wordt een persoonlijke assistent voor specifieke teams en afdelingen binnen je organisatie. Het wordt een onderdeel van de Microsoft 365-omgeving (bijv. Microsoft Teams, Loop en Planner) van een afdeling of team. Team Copilot breidt jouw afdeling of team met maar liefst drie extra functies uit:

  • Vergaderassistent: stelt agenda’s op, houdt tijd bij, maakt realtime notities, deelt bestanden tijdens Teams-vergaderingen en ondersteunt Microsoft Teams Rooms voor spontane vergaderingen.
  • Teamgenoot: Haalt belangrijke inzichten naar boven, monitort beslissingen en acties, verrijkt discussies met online data, vat documenten samen en wijst op onbeantwoorde vragen in Teams-chats.
  • Projectmanager: Stroomlijnt planning, wijst taken toe, houdt deadlines in de gaten en verbetert de samenwerking.
Team Copilot header
Team Copilot aankondiging

Copilot Agents: maatwerk voor bedrijfsprocessen

Een andere mooie Copilot aankondiging is de introductie van Copilot Agents. Deze agents kunnen op maat worden gemaakt om bedrijfsprocessen te ondersteunen en te automatiseren. Beschikbaar in het Early Access Programma, bieden Copilot Agents bedrijven de flexibiliteit om unieke workflows en taken te automatiseren, waardoor tijd en middelen worden bespaard.

Copilot Agents gif
Copilot Agents

AI flow in Power Automate: slimme automatisering

Power Automate wordt uitgebreid met AI flows, waarbij natuurlijke taalinvoer gebruikers helpt om eenvoudig workflows te beschrijven. AI bepaalt de benodigde stappen en acties, terwijl IT-teams de controle behouden. Innovaties zoals Robotic Process Automation (RPA) en AI Recorder zorgen voor snelle en efficiënte procesvastlegging. Via het nieuwe Automation Center houd je het overzicht.

AI flow in Power Automate
AI flow in Power Automate

Microsoft Fabric: real-time intelligence

Microsoft Fabric introduceert real-time intelligence om bedrijven te helpen snel actie te ondernemen op basis van actuele data. Met tools zoals Synapse real-time analytics en Data Activator, gecombineerd met een no-code interface, kunnen gebruikers zonder technische achtergrond gemakkelijk data-analyse uitvoeren en inzichten verkrijgen.

Real-Time Intelligence In Microsoft Fabric
Microsoft Fabric: real-time intelligence

Innovaties in Microsoft Teams en Edge

Microsoft blijft de samenwerkingstools verbeteren met nieuwe functies in Teams en Loop. Ook Microsoft Edge krijgt upgrades, zoals screenshot-preventie en realtime vertalingen (voor maar liefst 40 talen!) in video’s. Deze innovaties maken het eenvoudiger om effectief en veilig te werken in een steeds digitaler wordende wereld.

Copilot+ PC’s: de toekomst van computeren

Eén van de meest indrukwekkende aankondigingen was de introductie van Copilot+ PC’s. Deze nieuwe generatie pc’s zijn de snelste en meest intelligente apparaten ooit. Met een neural processing unit voor AI-rekentaken, een batterijduur van maar liefst 22 uur en toegang tot de nieuwste AI-modellen, bieden Copilot+ PC’s prestaties die we nog nooit hebben mogen ervaren. Ze zijn uitgerust met een speciale Copilot-toets voor snelle toegang tot je persoonlijke AI-assistent en ondersteunen live vertalingen in 40 talen. Ik heb mijn Copilot+ device al besteld en ik kan niet wachten om ermee aan de slag te gaan!

Nieuwe tools voor ontwikkelaars

Microsoft Build 2024 had ook een uitgebreid programma voor ontwikkelaars, die konden kennismaken met nieuwe tools, platformen en diensten om hun werk makkelijker, sneller en leuker te maken. Een greep uit de aankondigingen:

  • Azure OpenAI Service: een cloud-dienst die toegang biedt tot de krachtige GPT-4o taalmodellen, die je kunt gebruiken voor allerlei taken, zoals tekstgeneratie, samenvatting, vertaling, conversatie en meer. Je kunt ook je eigen modellen finetunen en integreren met de Assistants API, die je helpt om geavanceerde virtuele assistenten en chatbots te bouwen.
  • Azure Cobalt: een nieuwe generatie van Azure Virtual Machines, die gebruikmaken van de Azure Cobalt 100 Arm-gebaseerde processor. Deze processor is geoptimaliseerd voor cloudgebaseerde applicaties en biedt tot 2x betere prestaties, tot 1,5x netwerkbandbreedte en 4x lokale opslag IOPS.
  • Windows Copilot Runtime: een AI-platform voor ontwikkelaars, die toegang geeft tot hogere niveau-API’s en ondersteuning voor eigen machine learning-modellen. Het platform is geïntegreerd met de Windows-shell, Win32-apps en web-apps, en biedt een Copilot Library met 40+ on-device modellen en bijbehorende API’s.
  • Phi-3-vision: Een nieuw multimodaal model in de Phi-3 familie, dat ontworpen is voor mobiele en IoT devices. Phi-3 is ideaal voor beeld-, grafiek- en tabelanalyse, en is in preview beschikbaar.
phi 3
Phi-3 familie

Direct meer weten?

Microsoft Build 2024 heeft duidelijk laten zien hoe AI-technologie onze manier van werken en samenwerken gaat veranderen. Microsoft spreekt over een intelligente revolutie en daar draagt Microsoft met alle nieuwe aankondigingen significant aan bij. 

Heb je vragen of wil je meer weten over hoe deze innovaties jouw organisatie kunnen helpen? Laat het ons weten. We bieden je graag advies en inspiratie.

Wat doen we nog meer?

Cloud datacenter

Modern datacenter

Een datacenter in Microsoft Azure biedt je maximale flexibiliteit, schaalbaarheid en veiligheid.

Managed services

onze oplossingen

Maak kennis met de managed services van Advantive voor de Microsoft omgeving van jouw organisatie.

Moderne werkplek

Online vergaderen met Microsoft Teams

De moderne werkplek faciliteert prettig en veilig (samen)werken vanuit huis, op kantoor en onderweg.