Microsoft Fabric: wat is het en hoe werkt het?

In deze nieuw blog wil ik graag mijn enthousiasme (en dat van mijn collega’s!) over Microsoft Fabric met je delen. Microsoft Fabric werkt fantastisch, snel en is betaalbaar. Microsoft beschrijft het heel mooi: “Data is the oxygen voor digital transformation”. En dat zie je ook terug in dit platform. Het maakt ons vak nog uitdagender, omdat we nu alle tools in handen hebben om het maximale uit data te halen en de digitale transformatie van organisaties met behulp van data te versnellen.

In deze blog maak je kennis met de verschillende onderdelen van Microsoft Fabric en laten we je zien hoe het platform precies werkt. Mocht je nu net zo enthousiast zijn als wij, dan laten we je op het einde ook zien hoe je met Microsoft Fabric kunt starten.

Wat is Microsoft Fabric?

Microsoft Fabric is een complete digitale gereedschapskist voor data-analyse. Stel je voor: alles wat je nodig hebt om met gegevens te werken, van het verplaatsen en analyseren tot het inzichtelijk maken ervan, allemaal op één plek. Dit platform zorgt ervoor dat je niet meer hoeft te navigeren tussen verschillende tools van diverse aanbieders. Alles draait op een cloudgebaseerd SaaS-platform en biedt uitgebreide integratiemogelijkheden. Het is een alles-in-één oplossing die speciaal is ontworpen om op een intelligente manier met data om te gaan.

Hoe werkt Microsoft Fabric?

Microsoft Fabric is een complete digitale gereedschapskist voor data-analyse. Stel je voor: alles wat je nodig hebt om met gegevens te werken, van het verplaatsen en analyseren tot het inzichtelijk maken ervan, allemaal op één plek. Dit platform zorgt ervoor dat je niet meer hoeft te navigeren tussen verschillende tools van diverse aanbieders. Alles draait op een cloudgebaseerd SaaS-platform en biedt uitgebreide integratiemogelijkheden. Het is een alles-in-één oplossing die speciaal is ontworpen om op een intelligente manier met data om te gaan.

Microsoft Fabric
Onderdelen Microsoft Fabric

Onderdelen Microsoft Fabric

Microsoft Fabric biedt de volgende onderdelen: Data Factory, Fabric Data Engineering, Fabric Data Warehouse, Fabric Data Science, Fabric Real Time Analytics, Power BI (business intelligence), Data Activator, OneLake, Purview en Copilot.

In de volgende alinea’s beschrijven we deze onderdelen inclusief praktijkvoorbeelden, zodat je kunt zien waarvoor je het precies kunt gebruiken.

Data Factory

Data Factory is een cloudgebaseerde data-integratieservice die het mogelijk maakt om data uit verschillende bronnen te verzamelen, transformeren en bewerken. Het fungeert als de spil voor dataverkeer, waarbij het data moeiteloos tussen diverse systemen transporteert. Met Data Factory bouw en beheer je eenvoudig data-integratiepipelines en dataflows. Hiermee kun je vervolgens extractie, transformatie  en laden (ETL) taken uitvoeren. Je kunt zowel met gestructureerde als ongestructureerde data werken. Data Factory heeft een grote bibliotheek met connectoren van meerdere databronnen.

Praktijkvoorbeeld: Het geautomatiseerd extraheren, transformeren en laden (ETL) van verkoopdata uit verschillende bronnen naar een centrale datawarehouse. Stel, een retailer verzamelt dagelijkse verkoopgegevens uit meerdere filialen en online platforms. Data Factory kan deze gegevens automatisch ophalen, transformeren naar een uniform formaat en laden in een datawarehouse.

Fabric Data Engineering

Fabric Data Engineering combineert het beste van een datalake en een datawarehouse, oftewel een Lakehouse. Hiermee kun je grote hoeveelheden data opslaan voor het opschonen, queryen, rapporteren en delen met behulp van verschillende tools en frameworks, waaronder SQL-gebaseerde queries en analytics, Machine Learning en andere geavanceerde analysetechnieken.

Met notebooks kun je data verkennen en Machine Learning-oplossingen bouwen met Apache Spark-toepassingen. Notebooks stellen gebruikers in staat om code te schrijven en uit te voeren in verschillende programmeertalen, zoals Python, R en Scala. Je kunt met je team dus gezamenlijk aan complete data-vraagstukken werken.

Met Spark Jobs kun je Apache Spark-taken voor big data-verwerking definiëren, plannen en beheren. Hiermee kun je batch- of streamingtaken naar een Spark-cluster sturen en verschillende transformatielogica toepassen op de data die in het Lakehouse is opgeslagen.

Praktijkvoorbeeld: Sensoren in een fabriek verzamelen continu data over machineprestaties en productie-efficiëntie. Fabric Data Engineering kan deze ruwe data snel verwerken en transformeren naar een gebruiksklaar formaat. De geoptimaliseerde data kan vervolgens gebruikt worden voor realtime monitoring en predictive maintenance analyses. Dit helpt de fabriek om stilstand te minimaliseren en de operationele efficiëntie te verbeteren.

Fabric Data Science

Met Fabric Data Science kunnen data scientists Machine Learning (ML)-modellen bouwen, trainen, en implementeren op een schaalbare manier. Het biedt uitgebreide ondersteuning en frameworks om ML-taken uit te voeren. Ook ondersteunt het diverse programmeertalen, zoals SQL, Python en R.

Praktijkvoorbeeld: Een e-commerce bedrijf verzamelt klantgegevens zoals koopgedrag, demografie en website-interactie. Fabric Data Science kan deze gegevens verwerken en gebruiken om geavanceerde Machine Learning modellen te trainen. De modellen kunnen vervolgens klanten segmenteren op basis van hun koopgedrag en voorkeuren. Dit stelt het bedrijf in staat gerichte marketingcampagnes te voeren en de klantervaring te verbeteren.

Fabric Data Warehouse

Fabric Data Warehouse is een schaalbare en beveiligde oplossing voor data-opslag die de kracht van big data analytics toegankelijk maakt. Het datawarehouse is volledig beheerd, ondersteunt open datastandaarden en biedt naadloze samenwerking tussen IT-teams, data-engineers en zakelijke gebruikers. Het maakt gebruik van een serverloze rekeninfrastructuur, scheidt opslag en rekenkracht en stelt bedrijven in staat om efficiënter en flexibeler met hun gegevens om te gaan. Bovendien is het niet beperkt tot het SQL Server-formaat, maar slaat het gegevens op in het open Delta-Parquet-formaat, waardoor interoperabiliteit met andere workloads en het Spark-ecosysteem mogelijk is zonder gegevensverplaatsing.

Praktijkvoorbeeld: Het consolideren van financiële gegevens uit verschillende afdelingen van een multinational. Het bedrijf verzamelt financiële rapporten, budgetten en uitgaven uit diverse geografische locaties en bedrijfseenheden. Fabric Data Warehouse kan deze data centraliseren, transformeren en opslaan in een geïntegreerd datawarehouse. Hierdoor kunnen financiële analisten eenvoudig toegang krijgen tot gestandaardiseerde gegevens voor rapportage en analyse.

Real Time Analytics

Real Time Analytics is een dienst die organisaties in staat stelt om inzichten te verkrijgen en data in beweging te visualiseren. Het biedt een end-to-end oplossing voor event-driven scenario’s, streaming data en datalogs, waarbij data wordt verzameld, getransformeerd, opgeslagen en geanalyseerd. Met no-code connectors kunnen verschillende gegevensbronnen naadloos worden verbonden voor directe visuele inzichten en triggergebaseerde reacties. Het ondersteunt onder andere data-invoer, transformatie, real-time acties en AI, en integreert naadloos met andere Fabric-oplossingen, waardoor data een dynamische, actiegerichte bron van waarde wordt.

Praktijkvoorbeeld: Het continu monitoren van machineprestaties en productie-efficiëntie. Sensoren op de productievloer verzamelen real-time gegevens zoals temperatuur, snelheid, en trillingen van machines. Real Time Analytics kan deze gegevens onmiddellijk verwerken en analyseren om afwijkingen en mogelijke problemen te detecteren. Hierdoor kan het onderhoudsteam direct reageren op potentiële storingen voordat ze tot stilstand leiden. Dit helpt de productie-efficiëntie te verhogen, ongeplande stilstand te verminderen en onderhoudskosten te verlagen.

Power BI

Power BI is een Business Intelligence tool die datavisualisatie en -rapportage vereenvoudigt, waardoor datagedreven besluitvorming binnen handbereik is. Voorheen maakte Power BI onderdeel uit van het Microsoft Power Platform. Tegenwoordig is het een integraal onderdeel van Microsoft Fabric. En dat maakt Power BI nog krachtiger. Met Power BI in Microsoft Fabric kun je de verzamelde gegevens combineren, beheren en bewerken, allemaal vanuit één centraal platform. Ook kun je eenvoudig automatisch rapporten genereren op basis van deze gegevens.

Praktijkvoorbeeld: Het visualiseren en analyseren van productiegegevens om de efficiëntie en kwaliteit te verbeteren. Het bedrijf verzamelt gegevens van verschillende productieprocessen, zoals productieaantallen, defectpercentages en machineprestaties. Power BI kan deze gegevens samenvoegen, transformeren en visualiseren in interactieve dashboards. Medewerkers kunnen realtime rapporten bekijken om productieknelpunten te identificeren en trends te analyseren. Dit helpt managers om snel geïnformeerde beslissingen te nemen.

Data Activator

Met Data Activator kun je je data live monitoren. Deze tool transformeert statische data in actiegerichte inzichten, waarmee bedrijven hun operationele efficiëntie kunnen verbeteren. Je kunt zonder code automatisch acties laten uitvoeren wanneer er bepaalde triggers worden gesignaleerd. Standaard zijn er connecties mogelijk met Outlook en Teams, maar een Data Activator trigger is ook te gebruiken in Power Automate voor verdere procesautomatisering.

Praktijkvoorbeeld: Het geautomatiseerd activeren van onderhoudsprocessen op basis van realtime gegevens. Sensoren op de productievloer monitoren continu de prestaties en conditie van machines. Data Activator kan deze gegevens analyseren en automatisch acties triggeren wanneer bepaalde drempelwaarden worden overschreden, zoals het plannen van preventief onderhoud of het bestellen van vervangende onderdelen. Dit helpt om stilstand te minimaliseren door problemen vroegtijdig aan te pakken en de operationele efficiëntie te verbeteren.

OneLake

OneLake is een belangrijk onderdeel van Microsoft Fabric. Je kunt het vergelijken met je eigen OneDrive. Het biedt een centrale plek om alle soorten (complexe) gegevens op te slaan en vervolgens te integreren en te analyseren. Dit draagt bij aan een uniforme informatievoorziening en minimaliseert inconsistenties. OneLake werkt met verschillende domeinen. Deze domeinen bevinden zich boven de workspaces. Door domeinen goed in te richten, heb je alleen toegang tot de documenten die je mag zien. OneLake maakt het werken met data toegankelijk voor gebruikers en kun je delen met externen.

Praktijkvoorbeeld: Het centraliseren van diverse datastromen voor verbeterde analysemogelijkheden. Het bedrijf verzamelt gegevens uit verschillende bronnen, zoals ERP-systemen, IoT-sensoren, en kwaliteitscontrolelogboeken. OneLake kan deze verschillende datastromen integreren en opslaan in een centrale data lake omgeving. Hierdoor hebben data-analisten en engineers eenvoudig toegang tot een uitgebreide en up-to-date dataset. Dit maakt het mogelijk om diepgaande analyses uit te voeren, trends te identificeren en procesoptimalisaties door te voeren.

Purview

Microsoft Purview biedt uitgebreide functionaliteit voor het beheren en beschermen van gegevens. Deze fuctionaliteit gebruik je wellicht al in Microsoft 365. Denk bijvoorbeeld aan het classificeren van gegevens en Data Loss Prevention (DLP). De functionaliteit Purview in Microsoft Fabric biedt je nog meer mogelijkheden:

  • Microsoft Purview-gegevenscatalogus: automatisch metagegevens, bijvoorbeeld KPI en eigenaar data, weergeven van alle Microsoft Fabric-items in de Purview-gegevenscatalogus.
  • Microsoft Purview informatiebeveiliging: detecteert, classificeert en beveiligt Fabric-gegevens met behulp van vertrouwelijkheidslabels.
  • Microsoft Purview-preventie van gegevensverlies (DLP): kan vertrouwelijkheidslabels en typen gevoelige informatie detecteren, zoals creditcard- en burgerservicenummers.
  • Microsoft Purview-controle: registreert alle gebruikersactiviteiten in het Auditlogboek.

Copilot in Microsoft Fabric

Kunstmatige intelligentie is niet meer weg te denken uit de Microsoft stack. Ook Microsoft Fabric is uit te breiden met Copilot functionaliteit. Op dit moment worden alleen betaalde SKU’s (F64 of hoger of P1 of hoger) ondersteund. Met Copilot in Microsoft Fabric kun je onder andere eenvoudiger coderen met behulp van contextuele codesuggesties, routinetaken automatiseren en complexe analytische modellen maken. Copilot in Microsoft Fabric fungeert als een interactieve hulp, waardoor het veel eenvoudiger wordt om complexe data werkzaamheden uit te voeren. Met een druk op de knop kun je Copilot een rapport laten maken.

Praktijkvoorbeeld: Copilot in Fabric voor het versnellen van de transitie naar self-service BI. Een productiebedrijf wil dat eindgebruikers zelf rapporten kunnen maken zonder afhankelijk te zijn van de IT-afdeling. Met Copilot kunnen medewerkers eenvoudig toegang krijgen tot goedgekeurde datasets en zelf rapporten creëren. Ze kunnen direct ‘chatten’ met de datasets om ad-hoc vragen te stellen en direct antwoorden te krijgen, bijvoorbeeld over productiekosten, voorraden of verkoopcijfers. Dit versnelt de besluitvorming, verhoogt de efficiëntie en maakt het bedrijf flexibeler in het reageren op veranderingen in de markt.

Aan de slag met Microsoft Fabric!

Wil je aan de slag met Microsoft Fabric, maar weet je niet hoe? Laat het ons weten. Onze consultants bieden je uitgebreide ondersteuning en denken graag met je.

Onze datagedreven werken workshop is een ideale start om de mogelijkheden van Microsoft Fabric te verkennen.

Wat doen we nog meer?

Cloud datacenter

Modern datacenter

Een datacenter in Microsoft Azure biedt je maximale flexibiliteit, schaalbaarheid en veiligheid.

Managed services

onze oplossingen

Maak kennis met de managed services van Advantive voor de Microsoft omgeving van jouw organisatie.

Moderne werkplek

Online vergaderen met Microsoft Teams

De moderne werkplek faciliteert prettig en veilig (samen)werken vanuit huis, op kantoor en onderweg.