Microsoft Ignite 2021: Microsoft 365 update

 

Deze maand vond Microsoft Ignite 2021 plaats. Met maar liefst meer dan 90 updates was het weer een inspirerend evenement. De nieuwe aankondigingen zijn veelbelovend. We delen in deze blog onze highlights voor Microsoft 365 met je.

Microsoft Ignite 2021

Satya Nadella, CEO van Microsoft, geeft in zijn keynote aan dat het afgelopen anderhalf jaar een katalysator is geweest voor grote structurele veranderingen in vrijwel iedere sector. De redenen voor digitale transformatie zijn nog nooit zo urgent geweest. Onze manier van (samen)werken ondergaat een drastische verandering. We zijn inmiddels gewend aan het hybride werken. De manier waarop, wanneer, waar én waarom we werken is blijvend veranderd. We gaan van een mobiel en cloud tijdperk naar een tijdperk van ubiquitous computing en ambient intelligence (Aml). De Microsoft Cloud is gebouwd voor dit nieuwe tijdperk. 

Tijdens Microsoft Ignite 2021 laat Microsoft ons kennismaken met de nieuwste ontwikkelingen, die organisaties gaan helpen om verder te innoveren. In deze blog delen we onze highlights voor Microsoft 365 met je.

Introductie Mesh voor Microsoft Teams

Binnen veel organisaties zijn we inmiddels gewend om online (samen) te werken. Het maakt je werkdag bijzonder efficiënt en productief. Toch wordt het directe contact met collega’s gemist. Niet iedereen vindt het even fijn om altijd zijn camera aan te hebben staan. Microsoft introduceert als oplossing hiervoor Microsoft Mesh.

Vanaf volgend jaar kunnen we in Microsoft Teams gebruikmaken van geanimeerde avatars voor 2D en 3D meetings. Het is niet meer nodig om je camera aan te zetten. Met Mesh kun je zelf je eigen avatar maken. De verwachting is dat je het gezicht, kapsel en kleding kunt aanpassen. De gezichtsuitdrukkingen van je avatar worden op basis van je stem nagebootst. Hiermee brengt Microsoft mixed reality naar Microsoft Teams. Deze nieuwe functionaliteit is onderdeel van Mesh for Teams. Mesh is het nieuwe metaverse platform van Microsoft.

Mesh biedt medewerkers naast avatars ook virtuele vergaderzalen. Het wordt mogelijk om op een virtuele manier in dezelfde ruimte samen te werken en te vergaderen. Je hebt hier wel een mixed reality headset voor nodig. De eerste demonstraties tijdens Microsoft Ignite 2021 zien er veelbelovend uit. We kijken dan ook uit naar de eerste previews.

Mesh for Teams grid
Mesh for Teams grid

Microsoft Loop

Tijdens Microsoft Ignite 2021 hebben we kennis kunnen maken met de nieuwe productiviteitsapp Microsoft Loop. Deze app bestaat uit drie onderdelen:

 • Loop components (voorheen fluid components)
 • Loop pages
 • Loop workspaces

Microsoft loop is gebouwd op het Fluid Framework en ondersteunt realtime samenwerken. De app wordt verbonden met diverse Microsoft 365 apps, zoals Teams, Outlook en OneNote.

Met Loop components is het niet meer nodig om complete bestanden met elkaar te delen. Je kunt een collega voor een specifiek onderdeel van een document, lijst of tabel om input vragen. Het biedt onder andere:

 • Status tracker: Handige manier om de projectvoortgang bij te houden.
 • Voting table: ter ondersteuning van brainstormsessies en het eenvoudiger nemen van gezamenlijke beslissingen. Zet over verschillende ideeën gezamenlijk de voordelen en nadelen naast elkaar en heb een stemming er over.
Microsoft loop voting table
Microsoft loop - voting table

Met Loop pages kun je verschillende Loop components op een pagina samenbrengen. Vervolgens kun je op deze pagina met een team aan verschillende loop components werken, ideevorming stimuleren en de projectvoortgang monitoren.

Loop workspaces maakt het mogelijk om verschillende loop pages samen te brengen. Een Loop workspace maak je voor een specifiek project of team.

Loop workspace
Microsoft loop - Loop workspace

De komende maanden kunnen we in preview kennismaken met Microsoft Loop in Microsoft 365 apps. De overige Microsoft Loop-onderdelen zullen daarna worden geïntroduceerd.

Context IQ

Context IQ zet inzichten om in actie, waarbij de kracht van Microsoft Graph wordt gebruikt om gedurende de dag inzichten over het werk te verzamelen en vervolgens informatie te voorspellen of suggesties te bieden exact op het moment dat jij het tijdens je werk nodig hebt. Context IQ verrijkt de mogelijkheden van Microsoft Editor met onder andere:

 • Het voorstellen van een relevant bestand.
 • Het vinden van beschikbare agendatijden in Outlook.
 • Suggesties voor het taggen van collega’s in e-mails.
 • Suggesties voor het taggen van gerelateerde Loop componenten.
Context IQ
Context IQ

Microsoft Viva

De afgelopen maanden hebben we uitgebreid kennisgemaakt met Microsoft Viva: het employee exeperience platform van Microsoft. Microsoft Viva is nu beschikbaar om als volledige suite aan te schaffen inclusief:

 • Viva Insights
 • Viva Learning
 • Viva Topics

De Viva Suite zal in 2022 nog een vijfde module voor goals management bieden (op basis van de acquisitie van Ally.io door Microsoft). Ally.io is een leverancier van Objectives en Key Results (OKR) software. Deze software ondersteunt organisaties bij het verbinden van werkprocessen aan te bereiken. Dit draagt direct bij aan de productiviteit binnen je organisatie. Deze nieuwe module wordt gekoppeld aan Microsoft Teams en verder geïntegreerd met de verschillende Microsoft 365 apps.

Viva Learning is nu algemeen beschikbaar. Daarnaast introduceert Microsoft nieuwe mogelijkheden voor Viva Connections zowel op mobiel als op desktop.

Viva Insights biedt een nieuwe, effectieve vergaderervaring en inzichten voor managers om medewerkers te helpen om nieuwe gewoonten en normen te leren, die de verbinding, productiviteit en welzijn verder verbeteren.

Viva Insights
Viva Insights

Power Platform

Het Power Platform krijgt een consumption based pricing licentie erbij onder de naam Pay-as-you-go. Je kunt hiermee (voor nu alleen) een Power App verbinden aan een Azure lidmaatschap.

Ook wordt het Power Platform met deze mogelijkheden steeds meer een volwaardig development platform. Microsoft maakt mooie stappen om de verschillende onderdelen de mogelijkheden te geven die ontwikkelaars gewend zijn in een development omgeving. Zo is nu in Power Apps en Automate beschikbaar dat meerdere mensen te gelijk kunnen samenwerken in een App of Flow en opmerkingen kunnen plaatsen die betrekking hebben op de inhoud. Dit zijn de eerste stappen naar een co-auteurschap omgeving.

Voor Power Platform komt er een nieuw beheercentrum met nieuwe mogelijkheden, beveiligingsverbeteringen (zoals DLP) en rapportages. Sommige functies zijn nu beschikbaar als preview; anderen zullen volgende maand worden gelanceerd.

Dat Microsoft luistert naar de community, bewijst zich weer eens met de aankondiging, dat Power Apps kunnen worden ingepakt en gedistribueerd als Native app. Het is dus niet meer nodig om de Power Apps mobile-app te gebruiken. Je kunt je Power App aanbieden via MDM, Apple app store en Google Play Store. Voor gebruik van je app zijn nog steeds Power App licenties nodig.

Microsoft heeft ook een nieuwe programmeringstaal aangekondigd: Power Fx. De eerste low-code programmeringstaal voor logische aanpassing op het Power Platform.  Deze taal, met oorsprong in Excel, is nu beschikbaar en later dit jaar als open source op GitHub. Power Fx wordt nu alleen nog gebruikt bij canvas-apps in Microsoft Power Apps, maar zal uiteindelijk de standaardtaal worden op het hele Power Platform.

Teams Connect

Via Teams Connect kun je direct en veilig samenwerken met externe organisaties. Het is straks niet meer nodig om van tenant te wisselen. Ook hoef je niet meer te werken met gastaccounts. Je kunt eenvoudig gedeelde kanalen aanmaken om samen te werken met externe partijen. Deze kanalen bevatten een speciaal icoon, zodat je precies weet in welke kanalen je samenwerkt met mensen buiten je organisatie.

Daarnaast kun je eenvoudig vanuit je Microsoft Teams omgeving chatten met mensen buiten je organisatie. De security en compliancy richtlijnen van jouw organisatie worden hierbij geborgd.

Teams Connect
Teams Connect

Microsoft Defender for Business

De beveiliging van je ICT-omgeving is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Het aantal ransomware aanvallen is het afgelopen jaar exponentieel toegenomen. Microsoft investeert continu in nieuwe security oplossingen en nieuwe functionaliteiten. Tijdens Microsoft Ignite 2021 zijn er verschillende security updates geïntroduceerd.

Voor Microsoft 365 Business Premium heeft Microsoft de nieuwe endpoint security oplossing Microsoft Defender for Business gelanceerd. Deze nieuwe security oplossing biedt organisaties met maximaal 300 medewerkers een geavanceerde security oplossing. De komende weken wordt de preview uitgerold.

 

Microsoft Defender for Business biedt de volgende functies:

 • Threat & vulnerability management: geeft inzicht in eventuele kwetsbaarheden, misconfiguratie en verbeterpunten en helpt om proactief de Microsoft 365 omgeving beter te beschermen.
 • Attack surface reduction: vermindert de kans op cyberaanvallen op devices en applicaties.
 • Next-generation protection: antimalware en antivirus bescherming voor devices en in de cloud.
 • Endpoint detection and response (EDR): geavanceerde endpointbeveiliging door middel van het indentificeren van afwijkend gedrag en het uitvoeren van de benodigde acties.
 • Automated investigation and remediation: het automatisch onderzoeken van security waarschuwingen en direct actie ondernemen om deze op te lossen.
 • API’s and integration: uitgebreide mogelijkheden om werkprocessen en beveiligingsgegevens in bestaande security platforms en rapportagetools te integreren.
Microsoft Defender for Business
Microsoft Defender for Business

Wat is er nog meer nieuw in Microsoft Teams?

Enkele van de nieuwe mogelijkheden die de komende tijd worden toegevoegd aan Microsoft Teams:

 • Mogelijkheid om jezelf te verbergen in een videovergadering (hide your own video – hide me), zodat je niet de hele tijd naar jezelf hoeft te kijken.
 • Mogelijkheid om notificaties tijdens een Teams vergadering te verbergen, zodat je je op het gesprek of de presentatie kunt concentreren.
 • Het wordt mogelijk om een vergadering door meerdere mensen te laten organiseren (co-organiseren. De rol van presenter kun je voortaan aan meerdere mensen toekennen.
 • Overzicht van de volgorde waarin deelnemers hun hand hebben opgestoken wordt aan Teams toegevoegd (order of raised hands).
 • Verdere integratie tussen Microsoft Teams en Dynamics 365, o.a. verbeterde search, integratie Loop en realtime chat.
 • Teams App Store biedt ruim 1.000 apps. Vanaf volgende maand wordt de App Store uitgebreid met onder andere een nieuwe landingspagina en persoonlijke aanbevelingen op basis van jouw voorkeuren.
 • De mobiele app wordt uitgebreid met een zogenoemd ‘overflow menu’, waardoor je ook op je mobiel van handige vergaderfuncties gebruik kunt maken.
 • Het wordt mogelijk om jezelf een chat te sturen.
 • Het wordt mogelijk om een chat op een later tijdstip te versturen.

Direct meer weten?

In deze blog hebben we onze highlights van Microsoft Ignite 2021 voor Microsoft 365 met je gedeeld.

Ben je benieuwd naar alle updates? Microsoft heeft alle updates voor je samengevat in the Microsoft Ignite 2021 Book of News.

Heb je nog vragen of wil je meer weten over de updates? Laat het ons weten! 

Wat doen we nog meer?

Modern datacenter

Modern datacenter

Een modern datacenter in Microsoft Azure biedt je maximale flexibiliteit, schaalbaarheid en veiligheid.

Oplossingen

onze oplossingen

Maak kennis met de innovatiekracht en toegevoegde waarde van de Microsoft cloud voor jouw organisatie.

Moderne werkplek

Online vergaderen met Microsoft Teams

De moderne werkplek faciliteert prettig en veilig (samen)werken vanuit huis, op kantoor en onderweg.