Microsoft Ignite 2022 update: Microsoft 365 highlights

Afgelopen week vond Microsoft Ignite 2022 plaats. Samen met het team hebben we verschillende sessies gevolgd. De nieuwe aankondigingen zijn veelbelovend. We delen in deze blog onze highlights voor Microsoft 365 met je.

Microsoft Ignite 2022

Microsoft Ignite 2022 werd ook dit jaar geopend met een keynote van Satya Nadella, CEO van Microsoft. De keynote bevatte diverse nieuwe aankondigingen en product updates. Zijn keynote was erop gericht ons kennis te laten maken hoe de Microsoft cloud organisaties in staat stelt om ‘Meer te doen met minder (Do more with less)’.

Tijdens Microsoft Ignite 2022 laat Microsoft ons kennismaken met de nieuwste ontwikkelingen, die organisaties gaan helpen om verder te innoveren. In zijn keynote besteedt hij aandacht aan vijf technologische onderwerpen: data, kunstmatige intelligentie  (AI), Microsoft 365 en security. Ook geeft hij aan dat Microsoft fors investeert in deze vijf technologische gebieden. In deze blog delen we onze highlights voor Microsoft 365 met je.

Microsoft Places

Microsoft brengt in 2023 een nieuwe app uit voor Microsoft 365 ter ondersteuning van het hybride werken: Microsoft Places. Het ondersteunt organisaties met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) om het hybride werk verder te optimaliseren door virtuele en fysieke ruimtes met elkaar te verbinden met de functie Connected Workplace. Ook geeft de app suggesties aan medewerkers, zoals beste tijdstippen om naar kantoor te komen en beste tijdstippen om vergaderingen te plannen. De app bevat specifieke mogelijkheden voor medewerkers, werkgevers en beheerders.

Microsoft Places
Microsoft Places

Nieuwe mogelijkheden Microsoft Viva

Microsoft Viva is het Employee Experience Platform van Microsoft. Het biedt uitgebreide ondersteuning voor hybride werken. Het platform is volledig geïntegreerd met Microsoft 365. Het bestaat uit zes modules. Er zijn voor de verschillende modules nieuwe mogelijkheden aangekondigd:

 • Viva Insights wordt uitgebreid met effectiviteitsonderzoeken voor vergaderingen, tijdstip suggesties voor het versturen van chats in Teams, nieuwe mogelijkheden voor focus- en stiltemomenten.
 • Viva Learning wordt uitgebreid met leerpaden, leercollecties en permissies. Tevens wordt de Viva Learning mobiele app uitgebreid met een nieuwe startpagina, notificaties, complete leercursussen en zoek- en filtermogelijkheden.
 • Viva Engage wordt uitgebreid met stories (nu in preview). Hiermee kun je korte video’s en fotocollecties delen.
 • Viva Goals wordt uitgebreid met extra integratiemogelijkheden, waaronder met Microsoft Teams.
 • Viva Topics wordt uitgebreid met nieuwe mogelijkheden om de beschikbare kennis in Microsoft 365 nog beter te ontdekken. Tevens wordt Viva Topics naadloos geïntegreerd met Microsoft Planner en Microsoft Project.

Mesh avatars in Microsoft Teams

Binnen veel organisaties zijn we inmiddels gewend om online (samen) te werken. Het maakt je werkdag bijzonder efficiënt en productief. Toch wordt het direct contact met collega’s gemist. Niet iedereen vindt het even fijn om altijd zijn camera aan te hebben staan. Microsoft introduceert als oplossing hiervoor Microsoft Mesh: een metaverse platform. Het is met Mesh mogelijk om op een virtuele manier in dezelfde ruimte samen te werken en te vergaderen (2D en 3D). Je hebt hier wel een mixed reality headset voor nodig.

Tijdens Ignite 2021 hebben we voor de eerste keer met Mesh kennisgemaakt. Mesh avatars zijn nu in Microsoft Teams vergaderingen in private preview beschikbaar. Met behulp van de Avatars app in de Microsoft Teams App is het mogelijk om maximaal drie persoonlijke avatars te maken. Deze avatars kun je vervolgens in een Teams vergadering gebruiken via de optie ‘Effecten en Avatars’. Als je met de avatar aan de vergadering deelneemt, kun je gebruikmaken van diverse gebaren om te reageren op onderwerpen.

mesh avatars Microsoft Teams
Mesh avatars in Microsoft Teams

Nieuwe mogelijkheden Microsoft Teams

Microsoft heeft een groot aantal nieuwe mogelijkheden voor Microsoft Teams aangekondigd.

 • Cameo: met deze functie is het mogelijk om je Teams-camerafeed in je PowerPoint presentatie te integreren.
 • Excel Live: met deze functie werk je tijdens een vergadering realtime samen in een Excel documenten.
 • Together mode: deze functie wordt uitgebreid met de optie om stoelen toe te wijzen aan deelnemers van een vergadering.
 • Teams channels: De lay-out van de kanalen (inclusief de gedeelde kanalen) wordt aangepast en nieuwe mogelijkheden worden toegevoegd.
 • Teams chat: de mogelijkheden van de chat worden uitgebreid met ruim 800 emoji’s.
Together mode Teams
Microsoft Teams - Together mode

Microsoft Teams Premium

Microsoft Teams wordt uitgebreid met een betaalde add-on: Microsoft Teams Premium. Deze nieuwe add-on wordt in december verwacht (algemeen beschikbaar februari 2023) en gaat 10 dollar per gebruiker kosten. De Europese prijs is op dit moment nog niet bekend. Microsoft Teams Premium biedt geavanceerde functies om overleggen en vergaderingen nog persoonlijker, intelligenter en veiliger te maken. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Meeting guides: je kiest het type vergadering (bijvoorbeeld telefoongesprek of brainstormsessie) en alle benodigde opties worden direct voor je klaargezet.
 • Branding: het is mogelijk om je huisstijl te gebruiken voor o.a. de lobby en de togother mode.
 • Intelligent recap: overzicht van de voor jou belangrijke highlights van een vergadering.
 • AI-generated tasks: een digitale assistent voor vergaderingen.
 • Advanced meeting protection: geavanceerde beveiligingsopties om vertrouwelijke overleggen te beveiligen, zoals het gebruik van een watermerk.
advanced meeting protection teams
Microsoft Teams - advanced meeting protection

Microsoft Loop

We hebben kennis kunnen maken met Microsoft Loop in Microsoft Teams. The Microsoft Loop app is in private preview beschikbaar. Deze app biedt werkruimten, pagina’s en componenten die in Microsoft 365 kunnen worden toegevoegd en vervolgens worden gesynchroniseerd.

De komende tijd worden Loop componenten toegevoegd aan Word for web, Whiteboard en Outlook for Windows. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Polls, checklists, takenlijsten componenten kunnen worden toegevoegd aan Word voor het web document.
 • Een bestaande Loop component kopiëren en plakken in Whiteboard.
 • Een polls component op basis van Microsoft Forms voor het maken van enquêtes, quizzen en woordenwolken.
 • Een nieuwe loop component voor het maken van een Q&A.

Daarnaast wordt het mogelijk om Loop componenten beter te beveiligen met sensitivity labels en Data Loss Prevention (DLP).

Naamswijziging Office suite

Microsoft wijzigt de naam van de Office suite in Microsoft 365. Dit betekent dat alle Office applicaties, zoals PowerPoint, Outlook en Excel onderdeel worden van de Microsoft 365 app. Tevens wordt de look & feel aangepast (o.a. nieuwe iconen) en worden er nieuwe mogelijkheden toegevoegd. De naamswijziging wordt vanaf november 2022 doorgevoerd.

Microsoft Ignite 2022 update
Microsoft 365 iconen

Microsoft Designer

Microsoft introduceert Microsoft Designer.  Dit  is een grafische design app, die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie (AI). Het ontwerp start je met een idee en een beschrijving van de afbeelding die je wilt maken. Vervolgens gaat kunstmatige intelligentie voor je aan de slag. De app wordt de komende tijd uitgebreid met nieuwe features.

Wat is er (binnenkort) nog meer nieuw?

 • Persoonlijke toolbar in Word, Excel en PowerPoint.
 • Nieuwe Outlook functies voor medewerkers met een flexibel werkrooster.
 • Microsoft Edge Workspaces: een centrale samenwerkingsomgeving voor Teams in de Edge browser.
Microsoft Edge Workspaces Sharepoint
Microsoft Edge Workspaces

Direct meer weten?

Microsoft heeft alle aankondigingen van Microsoft Ignite 2022 gebundeld in: Microsoft Ignite 2022 Book of News. Heb je nog vragen of wil je meer weten over een bepaald onderwerp? Laat het ons weten!

Wat doen we nog meer?

Cloud datacenter

Modern datacenter

Een datacenter in Microsoft Azure biedt je maximale flexibiliteit, schaalbaarheid en veiligheid.

Managed services

onze oplossingen

Maak kennis met de managed services van Advantive voor de Microsoft omgeving van jouw organisatie.

Moderne werkplek

Online vergaderen met Microsoft Teams

De moderne werkplek faciliteert prettig en veilig (samen)werken vanuit huis, op kantoor en onderweg.