Highlights van Microsoft Ignite 2023 met Copilot in de hoofdrol

Deze maand (14-17 november 2023) vond Microsoft Ignite plaats, een wereldwijd evenement voor Microsoft Partners waar nieuwe ontwikkelingen op Microsoft gebied centraal staan. Met meer dan 500 sessies, 100 nieuwe aankondigingen en 5 inspirerende keynotes, was het een informatief evenement voor al onze collega’s. AI speelde een prominente rol gedurende het gehele event. In deze blog delen we onze highlights van Microsoft Ignite 2023 met je.

1. Copilot

Onze topfavoriet dit jaar bij Ignite was Copilot. Deze AI-assistent gaat ons ondersteunen in de gehele Microsoft suite. Copilot wordt ingezet op bijna alle IT-gebieden. De aankondigingen zijn veelbelovend en we kunnen niet wachten om er in de volle breedte mee aan de slag te gaan. We gebruiken al dagelijks Copilot, onze persoonlijke chatbot in diverse apps en browsers. Daarnaast wordt Copilot een belangrijk onderdeel van Microsoft 365. We gaan dit inzetten in onder andere Excel, Microsoft Teams, Viva, Outlook en Word om routineklussen te automatiseren, teksten te redigeren, innovatieve inzichten te verkrijgen en presentaties nog interessanter te maken. Hoe werkt dit nu in de praktijk?

We lichten Copilot in Outlook met een aantal voorbeelden aan je toe. Ten eerste zal Copilot je assisteren bij het automatisch beantwoorden van e-mails. Copilot past hierbij jouw eigen schrijfstijl toe, of je kunt kiezen welke ’tone of voice’ (vriendelijk, zakelijk of informeel) je wilt gebruiken. Daarnaast toont de AI-assistent welke documenten relevant zijn voor de vraag of het verzoek dat je per e-mail hebt ontvangen. Je hoeft dus niet langer naar het bestand te zoeken en kunt snel en efficiënt reageren op de e-mail.

Bovendien helpt Copilot je bij een goede voorbereiding van vergaderingen. Als jouw persoonlijke assistent geeft het aan welke vergaderingen je die dag hebt, wat er op de agenda staat en hoe je je het beste kunt voorbereiden. Ontvang je dagelijks veel e-mails? Copilot helpt je om prioriteit te geven aan e-mails, vooral wanneer er deadlines zijn of onmiddellijke opvolging vereist is.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe Copilot je in je dagelijkse werk kan ondersteunen. In de komende periode zullen we meer tips en voorbeelden met je delen. Eén ding is zeker: de impact op onze productiviteit zal aanzienlijk zijn.

Copilot in Outlook
Copilot in Outlook

2. Copilot Studio

Voor degenen die een beetje handig zijn met coderen, komt er Copilot Studio. Hiermee kun je low-code standalone Copilots maken in Microsoft 365 voor je eigen organisatie. Met Copilot Studio kun je:

 • Pas Copilot voor Microsoft 365 aan om te voldoen aan jouw bedrijfsprocessen.
 • Creëer je eigen chatbot om moeiteloos informatie te vinden in je eigen documenten.
 • Creëer je chatbots in voor verschillende afdelingen binnen je organisatie (bijvoorbeeld de serviceafdeling) om e-mails te beantwoorden.
 • Integreer met andere datasystemen, zoals ERP-pakketten.
 • Pas lifecycle management toe op standalone Copilots.
 • Richt het beheer en de beveiliging van deze Copilots in.

3. Copilot in Microsoft Fabric

Ons BI-team is al enthousiast over de mogelijkheden van Microsoft Fabric. Met de toevoeging van Copilot worden deze mogelijkheden nog verder uitgebreid. Dit betekent dat we met Copilot in Microsoft Fabric dataflows en datapipelines kunnen creëren, code en functies kunnen genereren, en machine learning modellen kunnen bouwen. Bovendien zal Copilot in samenwerking met Microsoft Fabric ons ondersteunen bij:

 • Chatten met je dataset (bijvoorbeeld prestatie-inzichten, Q4-omzet, etc.).
 • Het geautomatiseerd genereren van rapporten (Power BI-rapportages).
 • Bieden van hulp bij DAX-query’s (Copilot), de programmeertaal in Power BI.

4. Nieuwe mogelijkheden in Microsoft Teams

Tijdens Microsoft Ignite 2023 zijn er diverse nieuwe functies en verbeteringen voor Microsoft Teams aangekondigd. Deze zijn gericht op de integratie van Copilot, AI, Teams Rooms, Mesh en andere aspecten van Teams. Enkele van de nieuwe mogelijkheden zijn:

 • Copilot in Microsoft Teams: Copilot kan gebruikt worden tijdens vergaderingen en in Teams-chat om notities te maken, samenvattingen te genereren, en gesprekken efficiënter te maken. Het filtert ook belangrijke punten en actie-items uit lange discussies. Kom je later in de meeting? Dan maakt Copilot een samenvatting voor je van wat je tot dat moment van de vergadering hebt gemist.
 • Geluidsonderdrukking: Deze functie vermindert achtergrondgeluiden, waardoor jouw stem helderder overkomt in vergaderingen en oproepen.
 • Vertalen: Copilot helpt je om realtime vergaderen te vertalen door het bieden van ondertiteling.
 • Samenwerken met mensen buiten je organisatie: Deze update vergemakkelijkt samenwerking met externe partijen door het beheren van gebruikersverzoeken om externe leden toe te voegen en het delen van directe links naar een kanaal of bericht.
 • Loop componenten: Deze interactieve componenten, zoals tabellen en lijsten, bevorderen samenwerking binnen kanalen.
 • Immersive spaces (3D vergadering): Transformeer een standaard 2D-vergadering in een 3D-ervaring met avatars, 3D-ruimtes, toewijzing van zitplaatsen, interactieve spellen en live reacties.
Copilot in Teams
Copilot in Teams en Whiteboard

5. SharePoint Premium

SharePoint Premium, momenteel in preview, is een geavanceerd platform voor contentbeheer en -ervaringen. Het integreert AI, automatisering en extra beveiligingsmaatregelen. Dit platform maakt slim gebruik van de kracht van AI met behulp van Microsoft Syntex en Copilot. De belangrijkste functies zijn:

 • Contentoptimalisatie voor Copilot: Zorgt ervoor dat SharePoint content klaar is voor gebruik door Copilot.
 • Verbeterd contentbeheer: Automatiseert en organiseert content en optimaliseert bedrijfsprocessen.
 • AI-gedreven functies: Inclusief geautomatiseerde documentclassificatie, taggen en veilige documentgoedkeuring met eSignature.
 • Ontwikkeling en creatie: Ondersteunt app-ontwikkeling en eenvoudige contentcreatie met AI.
 • Contentbeveiliging: Biedt geavanceerde tools voor het beheren en beveiligen van content.

6. Quantum computing

Hoewel quantum computing niet iets is waar we dagelijks direct mee aan de slag gaan, willen we toch de stappen die Microsoft zet op dit gebied benoemen. Het Azure Quantum programma is uitgebreid en maakt nu slim gebruik van AI en Copilot. Microsoft heeft drie soorten quantumcomputers ontwikkeld, en de realisatie van een supercomputer – een superkrachtige quantumcomputer die berekeningen kan uitvoeren die onmogelijk zijn voor normale computers – komt steeds dichterbij. Quantumcomputing speelt een cruciale rol in de wetenschap en helpt bij het oplossen van complexe (wetenschappelijke) vraagstukken. Bovendien biedt het een waardevolle ondersteuning voor AI / Copilot in verband met het gebruik van de omvangrijke Large Language Models (LLM).

7. AI chips

De ambities van Microsoft op AI-gebied gaan ver. Met de aankondiging van de ontwikkeling van twee AI-chips weet Microsoft zich nog verder te onderscheiden op dit vlak. Microsoft heeft twee speciale AI-chips gemaakt om AI-taken sneller en kosten efficiënter te maken:

 • Maia Chip: Deze chip helpt om AI-taken, bijvoorbeeld in ChatGPT, snel uit te voeren. Het wordt vooral gebruikt voor Microsoft’s online diensten.
 • Cobalt Chip: Deze chip is gemaakt om Microsoft’s clouddiensten, zoals Teams, efficiënter te laten werken. Het doel is om beter te concurreren met vergelijkbare diensten van Amazon.

Beide chips zijn gemaakt met geavanceerde technologie en zijn een belangrijke stap voor Microsoft in de wereld van AI.

8. Microsoft Learn

Met meer dan 100 aankondigingen, worden de mogelijkheden van Microsoft-apps en -diensten de komende tijd aanzienlijk uitgebreid. Hieronder vallen ook nieuwe AI-mogelijkheden. Om jouw kennis en vaardigheden up to date te houden, biedt Microsoft Learn uitgebreide trainingsmogelijkheden. Tijdens deze Ignite is er ook een Microsoft Cloud Skills Challenge aangekondigd, een initiatief dat gericht is op het bevorderen van jouw cloudvaardigheden. En heb je hulp of advies nodig? Natuurlijk zijn wij er ook om je verder te helpen!

Tip!

Wil je meer weten over alle Ignite aankondigingen? Houd dan de komende tijd onze website in de gaten en/of lees het Microsoft Ignite 2023 Book of News.

Direct meer weten?

Ben je geïnspireerd door de nieuwe aankondigingen? Wil je weten wat de toegevoegde waarde van deze nieuwe mogelijkheden voor jouw organisatie zijn? Laat het ons weten. We bieden je graag meer inspiratie en praktische tips.

Wat doen we nog meer?

Cloud datacenter

Modern datacenter

Een datacenter in Microsoft Azure biedt je maximale flexibiliteit, schaalbaarheid en veiligheid.

Managed services

onze oplossingen

Maak kennis met de managed services van Advantive voor de Microsoft omgeving van jouw organisatie.

Moderne werkplek

Online vergaderen met Microsoft Teams

De moderne werkplek faciliteert prettig en veilig (samen)werken vanuit huis, op kantoor en onderweg.