Microsoft Teams voor het onderwijs: tips voor interactieve lessen

Microsoft Teams biedt docenten, studenten en onderwijsinstelling één platform voor onderwijs op afstand en online (samen)werken. Microsoft Teams breidt de mogelijkheden voor het onderwijs continu uit, waardoor het nog leuker en makkelijker wordt om online les te geven en te volgen. We delen een aantal tips met je.

Goede voorbereiding

Online lesgeven vraagt wel om een andere aanpak en heldere spelregels. Een goede inrichting van Microsoft Teams helpt je om fijn en prettig les te geven. Dit begint bij een goede instelling van de rechten. Microsoft Teams beheerders kunnen standaardrollen, zoals ‘organisator’ voor docenten en ‘deelnemer’ voor studenten instellen. Dit zorgt ervoor dat studenten de les kunnen verstoren door bijvoorbeeld de docenten te dempen/muten, schermen te delen of medestudenten uit de les te verwijderen.

Handige opties voor online lesgeven met Microsoft Teams

Daarnaast biedt Microsoft Teams docenten handige opties voor online lesgeven:

  • Vragen stellen: Leerlingen kunnen gebruikmaken van de handopsteek functionaliteit voor het stellen van vragen.
  • Opdrachten: Microsoft Teams biedt docenten functionaliteit om opdrachten (eventueel met aanvullende instructies, informatiebronnen en inlevermoment) te maken, toe te kennen aan een klas of individuele studenten en vervolgens te beoordelen / cijfer te geven.
  • Breakout rooms: Een handige functionaliteit om studenten in groepjes aan een opdracht samen te laten werken of een instructie aan kleinere groepjes studenten te geven.
  • Kanalen: maak het studenten makkelijk om de juiste informatie te vinden en maak voor ieder vak een kanaal aan.
  • Polls: Het is heel eenvoudig om met Microsoft Forms een poll voor Microsoft Teams te maken. Een poll kun je tijdens je les gebruiken om te kijken of studenten de stof begrijpen, om te polsen hoe ze de online les hebben ervaren of om ‘te stemmen’ over bijvoorbeeld de invulling van een volgende online les.
  • Deelnemerslijst: Je ziet precies welke studenten aan je online les deelnemen.
  • 1-op-1-chat met een docent: het is voor docenten om 1-op-1-chats met studenten in te plannen. Dit zorgt ervoor dat docenten niet continu bereikbaar hoeven te zijn.

Studenten voorbereiden op de toekomst

De coronacrisis heeft de manier van lesgeven in korte tijd veranderd. Microsoft Teams biedt je uitgebreide ondersteuning voor het geven van online lessen. Een groot pluspunt is dat je je studenten direct voorbereid op de toekomst. Zij beschikken na het afronden van hun opleiding over ruime ervaring met het werken met Microsoft Teams en de verschillende Office apps. Dit zet ze op voorsprong als ze de arbeidsmarkt betreden of aan hun vervolgstudie beginnen.

Samen met jouw studenten maak de online lessen interactiever. Laat je studenten presentaties in PowerPoint maken. Deze presentaties kunnen ze vervolgens via Microsoft Teams aan de klas geven. Laat ze hierbij ook gebruikmaken van de mogelijkheden in Microsoft Teams, zoals Forms en Kahoot.

Meer weten over Microsoft Teams voor het onderwijs?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Microsoft Teams voor het onderwijs? Laat het ons weten. We bieden je onderwijsinstelling graag advies en ondersteuning.

Wat doen we nog meer?

Modern datacenter

Modern datacenter

Een modern datacenter in Microsoft Azure biedt je maximale flexibiliteit, schaalbaarheid en veiligheid.

Oplossingen

onze oplossingen

Maak kennis met de innovatiekracht en toegevoegde waarde van de Microsoft cloud voor jouw organisatie.

Moderne werkplek

Online vergaderen met Microsoft Teams

De moderne werkplek faciliteert prettig en veilig (samen)werken vanuit huis, op kantoor en onderweg.