Bereid je organisatie voor op de overstap van Windows 10 naar Windows 11: een stappenplan


In oktober 2025 eindigt de ondersteuning voor Windows 10. Dit betekent dat er geen security updates, feature updates en technische support meer beschikbaar zullen zijn voor dit besturingssysteem. Hoewel je Windows 10 nog kunt blijven gebruiken, vergroot dit de risico’s op virussen en malware. Daarom is het belangrijk om je organisatie en medewerkers tijdig voor te bereiden op de overstap naar Windows 11. In deze blog bieden we een uitgebreid stappenplan om deze transitie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Wat betekent het einde van de ondersteuning voor Windows 10?

Vanaf 14 oktober 2025 valt Windows 10 buiten de supportcyclus van Microsoft. Dit houdt in dat er geen beveiligingsupdates, functie-updates en technische ondersteuning meer beschikbaar zullen zijn. Hoewel je apparaten nog steeds zullen werken, loop je een verhoogd risico op cyberaanvallen. Daarom is het essentieel om tijdig over te stappen naar Windows 11.

Windows 10 versus Windows 11

De overstap naar Windows 11 is niet alleen noodzakelijk vanwege het einde van de ondersteuning voor Windows 10, maar ook omdat Windows 11 aanzienlijke verbeteringen biedt. Enkele verschillen zijn:

  • Gebruikersinterface: Windows 11 heeft een modernere en intuïtievere gebruikersinterface.
  • Beveiliging: verbeterde beveiligingsfuncties, betere integratie met cloudbeveiligingsoplossingen en de nieuwe phishing bescherming die helpt bij het detecteren en voorkomen van phishing-aanvallen.
  • Prestaties: efficiënter gebruik van hardwarebronnen en snellere prestaties.
  • Nieuwe functies: innovaties zoals Snap Layouts voor multitasking, DirectStorage voor snellere laadtijden en ondersteuning voor Android-apps.
  • Smart App Control: een nieuwe functie die applicaties controleert en voorkomt dat schadelijke software wordt uitgevoerd, waardoor de beveiliging verder wordt versterkt.

Stappenplan voor de overstap naar Windows 11

Aangezien Windows 11 is gebouwd op dezelfde basis als Windows 10, kun je als organisatie bestaande imlementatieplannen, scenario’s en tools hergebruiken. Heb je deze nog niet, dan adviseren we om het volgende stappenplan te volgen:

  • Maak een deployment plan
  • Definieer ‘readiness criteria’
  • Evalueer infrastructuur & tools
  • Test je applicaties
  • Plan updates

1. Maak een deployment plan

Een ring-gebaseerde uitrol werkt goed voor veel organisaties. Hierbij worden apparaten in groepen (ringen) ingedeeld die op verschillende momenten updates ontvangen. Elke ring bestaat uit een groep gebruikers of apparaten die gelijktijdig een update ontvangen. IT-beheerders stellen criteria in voor elke ring om te bepalen wanneer de volgende groep de update ontvangt.

2. Definieer ‘readiness criteria’

Het definiëren van gereedheidscriteria voor Windows 11 omvat het beoordelen van de omgeving, compatibiliteit en het testen van applicaties. IT-beheerders moeten kritieke hardware en software identificeren, de infrastructuur beoordelen en potentiële compatibiliteitsproblemen vaststellen. Het doel is om problemen te minimaliseren en een soepele uitrol te garanderen.

  • Inventarisatie apparaten

Begin met het inventariseren van alle apparaten (denk aan PC’s, laptops en tablets) binnen je organisatie. Controleer of deze compatibel zijn met Windows 11. Dit kan eenvoudig met behulp van tools zoals Microsoft Intune, waarmee je een gedetailleerde rapportage kunt maken.

  • Inventarisatie applicatielandschap

Bepaal of je huidige applicaties Windows 11 ondersteunen. Dit is cruciaal om ervoor te zorgen dat alle software probleemloos blijft functioneren na de overstap.

  • Aanschaf nieuwe devices

Op basis van je inventarisatie kun je bepalen of er nieuwe devices nodig zijn. Budgetteer deze aankopen voor 2025 en overweeg de aanschaf van moderne apparaten die AI-ondersteuning bieden, zoals Copilot+-devices met een nieuwe generatie processoren.

3. Evalueer infrastructuur & tools

IT-beheerders moeten controleren of de huidige infrastructuur geschikt is voor Windows 11 en eventuele noodzakelijke upgrades plannen. Controleer of beheersystemen zoals Configuration Manager up-to-date zijn. Beoordeel ook de huidige configuraties zoals beveiligingsbaselines en beleidsinstellingen in Microsoft Intune. Zorg ervoor dat deze instellingen geschikt zijn voor de nieuwe Windows-update. Het doel is om een efficiënte en probleemloze update-uitrol te waarborgen.

4. Test je applicaties

Voordat je een Windows-update implementeert, is het essentieel om te weten welke applicaties zonder problemen blijven werken, welke updates nodig hebben en welke vervangen moeten worden. Classificeer je applicaties op basis van hun belangrijkheid binnen de organisatie. Kies geschikte gebruikers en apparaten voor de validatie om representatieve resultaten te krijgen.

5. Plan updates

Sinds kort kunnen organisaties gebruikers de mogelijkheid bieden om een Windows 11 update als optioneel aan te bieden. Dit biedt de volgende voordelen:

  • Vroege feedback: Je kunt waardevolle feedback en inzichten verzamelen door sommige gebruikers in te schakelen als early adopter van een nieuwe feature-update.
  • Risicopreventie: Testen voorkomt risico’s. Je kunt nieuwe feature-updates testen, voordelen realiseren en risico’s evalueren voordat je ze breed implementeert.
  • Verhoogde productiviteit: Als gebruikers zélf kunnen kiezen wanneer ze een feature update mogen installeren, hoef je je minder zorgen te maken over de mogelijke verstoring van productiviteit.

Vergeet niet dat je een geleidelijke uitrol of andere uitrolopties kunt configureren in Microsoft Intune voor apparaten die de update verplicht nodig hebben.

Aandachtspunten uitrol Windows 11

Een goed doordacht plan van aanpak is cruciaal voor een succesvolle uitrol van Windows 11. Belangrijke aspecten om in overweging te nemen zijn:

  • Upgrade plan: stel een tijdlijn en aanpak op voor de upgrade.
  • Security baseline: maak een nieuwe security baseline voor Windows 11 en implementeer weloverwogen de nieuwe beveiligingsstandaarden.
  • Plan van aanpak uitrol: beslis of je kiest voor een upgrade of een schone installatie. Bepaalde beveiligingsfuncties werken alleen bij een schone installatie.
  • Aanpassen huidig design: pas je huidige ICT-omgeving aan om de nieuwe functies van Windows 11 te integreren.
  • Testplan: test alle aanpassingen grondig voordat je deze in productie neemt.

Adoptie en training: zorg ervoor dat je medewerkers goed worden getraind en voorbereid op de nieuwe omgeving.

Direct meer weten?

Bereid je organisatie tijdig voor op Windows 11 en start vandaag nog een grondige inventarisatie. Heb je ondersteuning nodig? Laat het ons weten. Onze consultants bieden je uitgebreide ondersteuning en denken graag met je.

Wat doen we nog meer?

Cloud datacenter

Modern datacenter

Een datacenter in Microsoft Azure biedt je maximale flexibiliteit, schaalbaarheid en veiligheid.

Managed services

onze oplossingen

Maak kennis met de managed services van Advantive voor de Microsoft omgeving van jouw organisatie.

Moderne werkplek

Online vergaderen met Microsoft Teams

De moderne werkplek faciliteert prettig en veilig (samen)werken vanuit huis, op kantoor en onderweg.