Samenwerking AMW-ML en CJG-ML en Advantive

Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg (AMW-ML) is er voor inwoners van de gemeenten in Midden-Limburg. De professionals van AMW-ML helpen cliënten (weer) grip te krijgen op het leven en bieden uitgebreide ondersteuning voor allerlei vraagstukken. Het Centrum voor Jeugd en Gezin Midden-Limburg (CJG-ML) is er voor inwoners van gemeenten in Midden-Limburg met vragen over opvoeden en opgroeien. Beide stichtingen, onder leiding van één Directeur/Bestuurder, zijn nauw met elkaar verbonden. Leanne van Dijck, hoofd bedrijfsvoering voor beide stichtingen, is verantwoordelijk voor bijna alle ondersteunende diensten, waaronder ICT. In dit interview vertelt Leanne van Dijck over de samenwerking met Advantive, de transitie naar een modern datawarehouse in Microsoft Azure en de overstap van Excel naar Power BI voor rapportages.

Wat was de aanleiding van dit project?

“Het mooie is dat we een vrij platte organisatie zijn met goede mensen op de juiste plek, maar als je een kleine afdeling hebt en er valt iemand weg dan heb je meteen ook een gat. De uitdaging ontstond toen een collega binnen onze ICT-afdeling ons verliet. Het benadrukte de noodzaak voor een systeem dat onafhankelijk van individuele kennis kon functioneren. We wilden niet afhankelijk zijn van één persoon voor ons datawarehouse.”

Hoe is de samenwerking met Advantive gestart?

“We hechten veel waarde aan samenwerking met regionale partners en persoonlijk contact. Tijdens een eerdere kennismaking hadden we al een positieve indruk van Advantive gekregen. Wat ons erg aansprak, was de laagdrempelige communicatie en de korte lijnen in de samenwerking. Er was direct een klik.” 

Advantive is een betrouwbare ICT-partner in de regio en heeft veel business intelligence (BI)-kennis in huis. Het was dan ook een logische keuze om samen met Advantive dit project vorm te geven.”

Hoe hebben jullie de realisatie van een nieuw datawarehouse aangepakt?

“We hebben als eerste stap samen met Advantive een nieuw datawarehouse in Microsoft Azure gerealiseerd. Dit was een behoorlijke klus, omdat we alle data van ons oude systeem moesten overzetten naar het nieuwe. Omdat ons datasysteem vrij complex was, was de migratie naar het nieuwe datawarehouse niet eenvoudig. Na een half jaar hard werken staat er nu een gestandaardiseerd en toekomstbestendig datawarehouse, dat voldoet aan alle bewaartermijnen en wettelijke verplichtingen, zoals het waarborgen van veiligheid en privacy. Dit alles vormt een stevige en betrouwbare basis voor onze toekomst.”

Hoe hebben jullie de overstap van Excel naar Power BI gemaakt?

“De overstap van Excel naar Power BI verliep gestructureerd. We begonnen met een duidelijk beeld van onze rapportagebehoeften en we hadden veel voorbeelden van de soorten rapportages die we nodig hadden. Advantive speelde een essentiële rol in dit proces; op basis van onze input ontwikkelden zij diverse Power BI-rapporten, waarna we door middel van testen en feedback de rapporten verfijnden tot de definitieve versie. Naast de standaardrapportages ontwikkelden we teamkaarten voor elke gemeente, die we beschouwen als een apart team. Deze kaarten bieden inzicht in de casuïstiek en de heersende problematiek binnen elke gemeente en zijn visueel verbeterd ten opzichte van de eerdere Excel-rapportages. Een belangrijk onderdeel van onze rapportages, waaronder die aan gemeenten, hebben we geautomatiseerd met Power BI Report Builder. Afgelopen jaar hebben we een significante slag op het gebied van automatisering gemaakt.”

Welke ondersteuning biedt Advantive?

“Advantive helpt ons bij alles! Wat sowieso heel fijn is, dat ze een integraal onderdeel uitmaken van ons team. Iedereen kent ze, spreekt ze aan. Het contact is heel laagdrempelig. Advantive werkt hier meestal één dag in de week op locatie. Wat heel fijn is dat ik het team op andere dagen via Microsoft Teams kan bereiken. Als ik nieuwe ideeën heb vanuit een vergadering of MT-overleg, dan deel ik deze via Microsoft Teams met Advantive. Een week later pakken we die dan weer samen op. Dit werkt enorm constructief.”

Waar ben je enthousiast over?

“Mijn enthousiasme over onze samenwerking met de BI consultants van Advantive is groot, vooral vanwege de directe communicatielijnen en hoe goed zij zich in onze materie hebben verdiept. Het is duidelijk dat zij ons werk begrijpen. Dit is niet zomaar een opdracht voor hen; ze nemen de tijd om onze vragen te doorgronden. Dit maakt de Power BI-rapporten die zij ontwikkelen bijzonder waardevol en relevant voor ons werk. Het is voor ons nu met Power BI eenvoudiger om BI-rapporten te genereren. Daarnaast is de foutgevoeligheid verminderd. Ook hopen we hierdoor meer tijd aan onze cliënten te kunnen besteden. Ik ben erg te spreken over de nauwkeurigheid van onze data. Aan het begin hebben we veel werk gestoken in het opschonen ervan. Dit is niet alleen onze datakwaliteit ten goede gekomen, maar heeft ook onze dossiervoering verbeterd. En dat zorgt dat we op onze Power BI rapporten kunnen vertrouwen.”

Wat adviseer je andere organisaties die met BI aan de slag willen gaan?

“Een grondige voorbereiding is essentieel. Begrijp goed wat je nodig hebt en zorg dat de datakwaliteit op orde is. Vertrouw op de expertise van specialisten zoals Advantive en blijf kritisch op de inzet van data, om zo de beste resultaten voor je organisatie en je cliënten te bereiken.”

AMW-ML logo
CJG-ML logo

Wat doen we nog meer?

Cloud datacenter

Modern datacenter

Een datacenter in Microsoft Azure biedt je maximale flexibiliteit, schaalbaarheid en veiligheid.

Managed services

onze oplossingen

Maak kennis met de managed services van Advantive voor de Microsoft omgeving van jouw organisatie.

Moderne werkplek

Online vergaderen met Microsoft Teams

De moderne werkplek faciliteert prettig en veilig (samen)werken vanuit huis, op kantoor en onderweg.