Samenwerking Hendriks Graszoden en Advantive

Hendriks Graszoden is sinds 1975 actief in het telen en leggen van graszoden voor diverse toepassingen. Door continu te investeren in kwaliteit en innovatie is de organisatie uitgegroeid tot een vooraanstaande nationale en internationale leverancier van graszoden aan consumenten, de zakelijke (sport)markt en professionele voetbalclubs. Ben Marx, medebestuurder en verantwoordelijk voor financiën en control bij Hendriks Graszoden, vertelt over de rol van Power BI en over de samenwerking met Advantive.

Focus op automatisering

Hendriks Graszoden levert een breed scala aan graszoden geteeld op een areaal van 400 hectares. De organisatie verzorgt het complete proces: van teelt, oogst en ontwerp tot aan distributie, leggen en onderhoud. Ben Marx: “Hendriks Graszoden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Deze groei willen we graag voortzetten. Dat kan gezien de arbeidsintensiteit van de teelt niet zonder verdere automatisering van het productieproces. We hebben de afgelopen jaren dan ook op diverse vlakken flink geïnvesteerd in deze noodzakelijke automatisering. Zo gebruiken we bijvoorbeeld een robot in ons oogstproces. Ook verkopen we graszoden via verschillende webshops in verschillende landen. Het gehele proces van bestelling tot aan levering is inmiddels vrijwel volledig geautomatiseerd.”

Van data naar inzicht

Binnen Hendriks Graszoden speelt automatisering derhalve een belangrijke rol. Het draagt direct bij aan de verdere groei, innovatiekracht en kwaliteit van de organisatie. “Onze administratieve processen en financiële administratie zijn geautomatiseerd. Toch hadden we geen antwoord op vragen als: “Waar staan we nu?”, “Wat zijn de verwachtingen?, “Wat is de vraag naar graszoden uit de verschillende landen?” en “Wat is de gemiddelde meterprijs?”. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een partij die ons kon helpen al onze data te rangschikken en inzicht te geven. We hadden direct een goede klik met Advantive. De BI consultants van Advantive hebben ons geholpen om onze belangrijkste KPI’s met 1 druk op de knop inzichtelijk te maken.”

Onze data is dankzij de consultants van Advantive toegankelijk. Er is een wereld voor ons opengegaan. Onze data is dankzij de consultants van Advantive toegankelijk. Er is een wereld voor ons opengegaan.”

Dashboard

Hendriks Graszoden levert een natuurproduct. Het duurt 14 maanden, voordat de graszoden klaar zijn om te oogsten. Dit vraagt om een gecontroleerde aanpak. Grip op de bedrijfsprocessen en inzicht in data zijn hierbij van cruciaal belang. “Advantive heeft voor ons een datawarehouse in Microsoft Azure gerealiseerd. Vervolgens hebben we samen bepaald welke inzichten we als Hendriks Graszoden graag zouden willen hebben. Deze inzichten worden in een Power BI dashboard getoond. We zien nu precies hoe ons bedrijf ervoor staat. Het dashboard heeft een sterke signaalfunctie en biedt ons realtime stuurinformatie.”

In control

De toegevoegde waarde van Power BI is groot voor Hendriks Graszoden. “We zijn dankzij de inzichten ‘in control’. Ik ben trots op wat we samen met Advantive hebben gerealiseerd. We zien nu in 1 oogopslag op ons Power BI dashboard hoe gezond ons bedrijf is. En om in coronatermen te blijven, we kunnen nu ook al vroegtijdig symptomen van een virus signaleren en direct ingrijpen. Het geeft ons rust. Ook is onze administratieve last sterk gereduceerd. Een belastingaangifte doen we tegenwoordig met 1 druk op de knop. Ook helpt het ons in gesprekken met bijvoorbeeld shareholders en de bank. We laten met behulp van het dashboard en rapportages precies zien hoe we er in realtime voor staan. Dat wordt tegenwoordig ook verwacht en het is fijn dat we hier nu aan kunnen voldoen.”

Toekomstplannen

“Om onze groeiambities te verwezenlijken kijken we continu hoe we verder kunnen automatiseren,  innoveren en onze kostprijs kunnen verlagen. We zijn nu bijvoorbeeld aan het kijken hoe we IoT kunnen toepassen in ons productieproces. Met behulp van sensoren verzamelen we data. Deze data vertalen we samen met Advantive in waardevolle inzichten. Dit helpt ons bijvoorbeeld weer om slimmer om te gaan met de inzet van personeel en het gebruik van de percelen. Ook helpt het ons om het volledige proces verder te optimaliseren.”

 

Wat doen we nog meer?

Cloud datacenter

Modern datacenter

Een datacenter in Microsoft Azure biedt je maximale flexibiliteit, schaalbaarheid en veiligheid.

Managed services

onze oplossingen

Maak kennis met de managed services van Advantive voor de Microsoft omgeving van jouw organisatie.

Moderne werkplek

Online vergaderen met Microsoft Teams

De moderne werkplek faciliteert prettig en veilig (samen)werken vanuit huis, op kantoor en onderweg.