Wat is Microsoft Viva?

Maak kennis met het employee experience platform

Microsoft heeft begin 2021 Microsoft Viva geïntroduceerd, een nieuw employee experience platform. Afgelopen maanden hebben we kennis kunnen maken met de mogelijkheden. Het platform sluit volledig aan bij het digitale tijdperk. Bovendien biedt het de gewenste ondersteuning voor hybride werken.  In deze blog delen we de mogelijkheden met je.

Maak kennis met Microsoft Viva

Microsoft Viva brengt communicatie, kennis, onderwijs, resources en inzichten voor medewerkers en organisatie samen. Microsoft 365 biedt medewerkers veel informatie. Microsoft Viva maakt volledig gebruik van de kracht van Microsoft 365 en maakt de aanwezige informatie toegankelijk en relevant. Het draagt bij aan de productiviteit en welzijn van je medewerkers. Microsoft Viva bestaat uit vier modules:

 1. Viva Connections: een social intranet in Microsoft Teams.
 2. Viva Insights: persoonlijke en organisatorische inzichten gericht op productiviteit en welzijn.
 3. Viva Learning: een leerplatform in Microsoft Teams.
 4. Viva Topics: een kennismanagementsysteem die kennis, expertise en informatie uit SharePoint Online relevant en toegankelijk maakt.

Hieronder lichten we de mogelijkheden verder aan je toe.

Viva Connections

Met Viva Connections maak je eenvoudig een persoonlijk en social intranet op basis van SharePoint Online in Microsoft Teams. Het breidt de mogelijkheden van Microsoft Teams nog verder uit. Via Viva Connections blijft je op de hoogte van relevant nieuws en heb je toegang tot alle (bedrijfs)informatie en nieuws. Dankzij de integratie met Yammer maak je het intranet nog interactiever en socialer. Daarnaast breid je het eenvoudig uit met diverse apps, zodat het intranet je medewerkers een complete digitale werkplek biedt.

Met Viva Connections maak je voor je medewerkers een centrale werkomgeving in Microsoft Teams.  Je geeft je medewerkers direct toegang tot alle relevante informatie en apps, die zij nodig hebben om prettig en effectief te kunnen (samen)werken. Met de zoekbalk in Microsoft Teams vind je snel de gewenste informatie in Viva Connections.

Viva Connections is een gratis onderdeel van je Microsoft 365 licentie.

Wil je zelf ervaren hoe we met Viva Connections jouw Microsoft Teams omgeving met een social intranet kunnen verrijken en aan laten sluiten bij de persoonlijke wensen van je medewerkers? Laat het ons even weten! We geven je graag een demo / uitleg van de vele mogelijkheden.

Microsoft Viva voorbeeld
Viva Connections

Viva Insights

Viva Insights helpt je om een goede balans tussen productiviteit en welzijn te vinden. De inzichten worden onder andere verkregen uit je Exchange Online mail. Belangrijk om te weten, is dat dit een persoonlijke app is. Je manager en/of beheerder van Microsoft Teams binnen je organisatie hebben geen toegang tot jouw gegevens. Op dit moment biedt Viva Insights:

 1. Stay connected: Maak direct een afspraak met een collega of connectie. Stay connected komt met passende tijden; het is niet meer nodig om de agenda te raadplegen.
 2. Protect time: Plan focustijd in je agenda om prettig en effectief te kunnen werken.

Daarnaast bevat het een overzichtspagina:

 1. Je weet wat de volgende afspraak is in je agenda.
 2. Je kunt je collega’s of connecties complimenten geven.
 3. Je houdt je dagelijkse stemming eenvoudig bij.
 4. Het biedt je ademhalingsoefeningen van een minuut om te ontspannen.

Ook biedt Viva Insights waardevolle inzichten voor managers en leidinggevenden. De gegevens worden anoniem gedeeld. Managers krijgen bijvoorbeeld alleen algemene inzichten van hun team te zien (voorwaarden minimaal tien teamleden). Leidinggevenden kunnen leren van inzichten over de verschillende teams in hun organisatie:

 • Hoe is het sentiment in de organisatie?
 • Waarom presteert het ene team beter dan de andere teams?
 • Wat kunnen we daarvan leren?

De komende maanden gaat Microsoft de mogelijkheden van Microsoft Viva continu verder uitbreiden. Sinds de coronacrisis werken we steeds meer vanuit huis. Het is niet altijd even makkelijk om van je werk af te schakelen. Viva Insights wordt uitgebreid met een Virtual Commute, die je helpt om de dag af te ronden en de volgende dag goed voor te voor te beiden. Daarnaast wordt de app verder uitgebreid met mogelijkheden voor meditatie en mindfulness.

Voor het gebruik van Viva Insights moeten medewerkers deze app in Microsoft Teams activeren. Daarna moet WorkPlace Analytics en My Analytics in de organisatie worden gebruikt. Daarnaast heb je een Exchange Online licentie nodig om met Viva Insights app te kunnen werken.

Viva Insights
Viva Insights

Viva Learning

Via Viva Learning krijgen medewerkers toegang tot verschillende lesprogramma’s. Viva Learning wordt ook toegevoegd aan Microsoft Teams. Het biedt medewerkers een centrale plek voor het ontdekken van nieuwe kennis en het volgen van trainingen. Op dit moment geeft Viva Learning toegang tot Microsoft Learn en LinkedIn Learn. Dit wordt de komende tijd uitgebreid. Ook kun je eigen content via deze app aanbieden.

Managers kunnen trainingen aan medewerkers toekennen om te volgen en de voortgang in een dashboard bewaken.

Viva Learning is alleen nog in een besloten preview beschikbaar. De prijs van Viva Learning is nog niet bekend. De verwachting is dat je voor het toevoegen van externe bronnen een abonnement kunt afsluiten.

Viva Learning
Viva Learning

Viva Topics

Viva Topics biedt uitgebreide functionaliteit voor het creëren van een kennismanagementsysteem. Met kunstmatige intelligentie wordt informatie binnen je organisatie doorzocht en de kennis wordt verzameld. Op basis van de verzamelde kennis wordt er automatisch een onderwerppagina/site gegenereerd. Een contentbeheerder kan deze pagina vervolgens controleren en verder aanvullen. Als de contentbeheerder akkoord is met de inhoud kan hij/zij deze pagina publiceren. In Microsoft 365 worden bepaalde onderwerpen gemarkeerd, worden onderwerpkaarten getoond en kun je doorklikken naar de onderwerppagina’s.

Viva Topics maakt informatie voor medewerkers binnen je organisatie relevant en toegankelijk. Het is belangrijk om de implementatie van Viva Topics goed voor te bereiden. Besteed hierbij veel aandacht aan security, compliance en het gebruik van data labeling en classificatie. Wie mag welke informatie zien? Welke informatie mag gedeeld worden?

Informatiemanagement en Viva Topics zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door hier vooraf goed over na te denken en slimme keuzes te maken, biedt Viva Topics je een slim, veilig en toekomstbestendig kennismanagementsysteem.  

Op dit moment is Viva Topics alleen nog in het Engels beschikbaar. De Nederlandse taal wordt waarschijnlijk in 2022 toegevoegd. Viva Topics maakt gebruik van SharePoint Online en Delve. Viva Topics kost € 4,20 per gebruiker per maand.

Viva Topics
Viva Topics

Microsoft Viva: de kracht van de 4 modules samen

Micosoft Viva ondersteunt je medewerkers om op diverse vlakken verder te groeien. Op dit moment maken we kennis met de eerste mogelijkheden van Microsoft Viva. Het komende anderhalf jaar worden de (integratie) mogelijkheden steeds verder uitgebreid. De 4 onderdelen maken optimaal gebruik van de kracht van Microsoft 365 en gaan onderling integreren. Dit maakt je werkdag nog productiever, fijner en inspirerender.

Voorbeelden:

 • Vanuit Viva Insights krijg je direct toegang tot Viva Learning.
 • Vanuit Viva Topics ontvang je leersuggesties in Viva Learning.

Voor de verschillende onderdelen van Microsoft Viva geldt dat je een goede security en compliancy baseline moet realiseren. Daarnaast maakt Microsoft Viva intensief gebruik van de Microsoft Graph.

Direct meer weten?

Microsoft Viva biedt uitgebreide mogelijkheden. Daarnaast ziet de roadmap er veelbelovend uit! Onze consultants volgen de ontwikkelingen op de voet en geven je graag een update en/of een Microsoft Viva workshop. Tijdens deze workshop maak je kennis met Microsoft Viva en wijzen we je op belangrijke aandachtspunten, zoals security, compliancy en adoptie door medewerkers.

Wat doen we nog meer?

Cloud datacenter

Modern datacenter

Een datacenter in Microsoft Azure biedt je maximale flexibiliteit, schaalbaarheid en veiligheid.

Managed services

onze oplossingen

Maak kennis met de managed services van Advantive voor de Microsoft omgeving van jouw organisatie.

Moderne werkplek

Online vergaderen met Microsoft Teams

De moderne werkplek faciliteert prettig en veilig (samen)werken vanuit huis, op kantoor en onderweg.