Wat is Microsoft Viva?

Een uitgebreide gids voor het Employee Experience Platform

Microsoft Viva is meer dan alleen een employee experience platform; het is een integrale oplossing die perfect aansluit bij de digitale werkplek. Dit platform is speciaal ontworpen om het hybride werken te ondersteunen en draagt actief bij aan het bevorderen van werkgeluk en de prestaties van jouw organisatie. In deze blog bespreken we alle onderdelen van Microsoft Viva, zodat je een volledig beeld krijgt van de mogelijkheden.

Wat is Microsoft Viva?

Microsoft Viva integreert communicatie, kennis, leren, bronnen en inzichten in één platform, gebruikmakend van de kracht van Microsoft 365. Het maakt informatie toegankelijk en relevant, wat bijdraagt aan de productiviteit en het welzijn van medewerkers. Microsoft Viva focust op vier hoofdthema’s, elk met hun eigen specifieke onderdelen.

1. Communicatie en communities

 • Viva Connections: een social intranet in Microsoft Teams.
 • Viva Engage: helpt medewerkers om gemakkelijk met elkaar te communiceren en samen te werken, vergelijkbaar met een sociaal netwerk, maar dan voor het bedrijfsleven.
 • Viva Amplify: maakt het makkelijker voor directie en management om belangrijke berichten te delen en te zorgen dat deze door alle medewerkers gezien en begrepen worden.

2. Werkplekanalyse en feedback

 • Viva Insights: biedt persoonlijke en organisatorische inzichten gericht op productiviteit en welzijn.
 • Viva Glint: verzamelt feedback van medewerkers om organisaties te helpen te begrijpen hoe hun team zich voelt, hoe betrokken de medewerkers zijn en wat er verbeterd kan worden.
 • Viva Pulse: verstuurt regelmatige korte enquêtes medewerkers voor feedback en geeft direct suggesties voor verbetering.

3. Doelstellingen en management

 • Viva Goals: helpt teams hun doelen te bepalen en te realiseren, zodat iedereen weet wat ze moeten doen en hoe ze bijdragen aan het succes van de organisatie.

4. Leren en kennismanagement

 • Viva Learning: een leerplatform in Microsoft Teams.
 • Viva Topics: een AI-gedreven kennismanagementsysteem die medewerkers helpt om snel de juiste informatie en expertise te vinden, door alles overzichtelijk te organiseren zoals een interne Wikipedia.

Microsoft Viva wordt binnenkort verder uitgebreid met:

 • Skills: een AI-gestuurde tool binnen Microsoft Viva die medewerkers helpt om op een slimme manier nieuwe vaardigheden te leren die aansluiten bij hun functie en de doelen van de organisatie.
 • Copilot in Viva: een AI-gestuurde assistent die medewerkers helpt efficiënter te werken door slimme suggesties en hulp bij dagelijkse werkzaamheden in de verschillende onderdelen van Microsoft Viva.

Hieronder lichten we de mogelijkheden verder aan je toe.

Viva Connections

Met Viva Connections maak je eenvoudig een persoonlijk en social intranet in Microsoft Teams. Het breidt de mogelijkheden van Microsoft Teams nog verder uit. Via Viva Connections blijf je op de hoogte van relevant nieuws en heb je toegang tot alle (bedrijfs)informatie en nieuws. Dankzij de integratie met Viva Engage maak je het intranet nog interactiever en socialer. Daarnaast breid je het eenvoudig uit met diverse apps, zodat het intranet je medewerkers een complete digitale werkplek biedt.

Het biedt een centrale werkomgeving in Microsoft Teams. Je geeft je medewerkers direct toegang tot alle relevante informatie en apps, die zij nodig hebben om prettig en effectief te kunnen (samen)werken. Met de zoekbalk in Microsoft Teams vind je snel de gewenste informatie in Viva Connections.

Wil je zelf ervaren hoe we met Viva Connections jouw Microsoft Teams omgeving met een social intranet kunnen verrijken en aan laten sluiten bij de persoonlijke wensen van je medewerkers? Laat het ons even weten! We geven je graag een demo / uitleg van de vele mogelijkheden.

Microsoft Viva voorbeeld
Viva Connections

Viva Engage

Viva Engage (voorheen Yammer) maakt van Microsoft Teams een plek waar medewerkers makkelijk met elkaar kunnen praten en samenwerken. Het voegt een sociale laag toe aan Teams, waardoor het niet alleen gaat over werk, maar ook over het delen van ideeën en het opbouwen van een teamgevoel. Medewerkers kunnen hun mening geven, vragen stellen en (praktijk)ervaringen delen. Dit helpt om iedereen betrokken en verbonden te houden.

Met Viva Engage wordt Teams meer dan alleen een digitale werkplek; het wordt een plek waar collega’s elkaar echt kunnen leren kennen en samen kunnen werken op een leuke en interactieve manier. Je kunt het vergelijken met een sociale netwerksite, zoals Facebook of LinkedIn, maar dan speciaal voor je werk.

Viva Engage
Viva Engage

Viva Amplify

Viva Amplify is een handige tool binnen Microsoft Viva die directie en management helpt om belangrijke berichten duidelijk en effectief te delen met alle medewerkers. Stel je voor dat je een belangrijke aankondiging hebt die iedereen in de organisatie moet horen. Met Viva Amplify kun je ervoor zorgen dat dit bericht niet alleen iedereen bereikt, maar ook dat het op de juiste manier wordt begrepen. Deze tool maakt het makkelijker om iedereen op één lijn te krijgen en zorgt ervoor dat belangrijke updates niet verloren gaan in de dagelijkse stroom van e-mails en berichten. Of het nu gaat om het delen van bedrijfsresultaten, het aankondigen van nieuwe projecten of het geven van belangrijke updates, Viva Amplify helpt je om je berichten helder en effectief te delen.

Viva Amplify
Viva Amplify

Viva Insights

Viva Insights is een onderdeel van Microsoft Viva dat persoonlijke en organisatorische inzichten biedt. Het helpt medewerkers om een balans te vinden tussen werk en privé, en geeft leidinggevenden inzicht in hoe het team presteert. Met Viva Insights kun je bijvoorbeeld zien hoeveel tijd je besteedt aan vergaderingen, hoe vaak je wordt onderbroken tijdens je werk, en hoe je je tijd beter kunt indelen voor een gezondere werk-privé balans.

Viva Insights is niet alleen nuttig voor individuele medewerkers, maar ook voor teams en de hele organisatie. Het geeft waardevolle inzichten die kunnen helpen om de productiviteit en het welzijn van iedereen te verbeteren.

Viva Insights
Viva Insights

Microsoft Glint

Viva Glint is een tool binnen Microsoft Viva die organisaties helpt om feedback van medewerkers te verzamelen en te analyseren. Het is een soort enquêtesysteem dat regelmatig vraagt hoe medewerkers zich voelen, wat ze van hun werk vinden, en wat er beter kan. Deze feedback is heel waardevol voor organisaties, omdat het helpt om problemen vroegtijdig te herkennen en aan te pakken. Met Viva Glint krijg je een duidelijk beeld van hoe tevreden en betrokken je medewerkers zijn, en wat je kunt doen om dit verder te verbeteren

Viva Glint
Viva Glint

Viva Pulse

Viva Pulse is een onderdeel van Microsoft Viva dat regelmatig korte enquêtes verstuurt naar medewerkers om feedback te verzamelen. Deze enquêtes zijn snel en makkelijk in te vullen, en geven direct suggesties voor verbetering. Viva Pulse is een handige tool voor organisaties om te weten te komen wat er speelt onder de medewerkers en hoe ze zich voelen. Het helpt om een open en eerlijke communicatie te bevorderen en zorgt ervoor dat iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt.

Viva Pulse
Viva Pulse

Viva Goals

Viva Goals is een onderdeel van Microsoft Viva dat teams helpt om hun doelen duidelijk te stellen en te volgen. Het werkt als een soort digitale doelenbord waarop iedereen kan zien wat de doelen van het team zijn en hoe ver ze zijn in het bereiken ervan. Dit maakt het voor iedereen makkelijker om te begrijpen wat belangrijk is en hoe hun werk bijdraagt aan het grotere geheel.

Het is alsof je een kaart hebt die je precies laat zien waar je naartoe gaat en hoe je daar komt. Viva Goals zorgt ervoor dat iedereen zich kan richten op wat echt belangrijk is voor de organisatie en helpt teams om samen te werken aan gemeenschappelijke doelen. Of het nu gaat om het halen van verkoopcijfers, het afronden van projecten of het verbeteren van klanttevredenheid, Viva Goals geeft duidelijkheid en richting.

Viva Goals
Viva Goals

Viva Learning

Via Viva Learning krijgen medewerkers toegang tot verschillende lesprogramma’s. Viva Learning is een handige app in Microsoft Teams. Het biedt medewerkers een centrale plek voor het ontdekken van nieuwe kennis en het volgen van trainingen. Viva Learning toegang tot Microsoft 365 Training, Microsoft Learn en LinkedIn Learn. Dit wordt de komende tijd uitgebreid. Ook kun je eigen content via deze app aanbieden. Op basis van jouw interesses geeft Viva Learning je suggesties voor trainingen. Managers kunnen trainingen aan medewerkers toekennen om te volgen en de voortgang in een dashboard bewaken.

Viva Learning
Viva Learning

Viva Topics

Viva Topics biedt uitgebreide functionaliteit voor het creëren van een kennismanagementsysteem. Met kunstmatige intelligentie wordt informatie binnen je organisatie doorzocht en de kennis wordt verzameld. Op basis van de verzamelde kennis wordt er automatisch een onderwerppagina/site gegenereerd. Een contentbeheerder kan deze pagina vervolgens controleren en verder aanvullen. Als de contentbeheerder akkoord is met de inhoud kan hij/zij deze pagina publiceren. In Microsoft 365 worden bepaalde onderwerpen gemarkeerd, worden onderwerpkaarten getoond en kun je doorklikken naar de onderwerppagina’s.

Viva Topics maakt informatie voor medewerkers binnen je organisatie relevant en toegankelijk. Het is belangrijk om de implementatie van Viva Topics goed voor te bereiden. Besteed hierbij veel aandacht aan security, compliance en het gebruik van data labeling en classificatie. Wie mag welke informatie zien? Welke informatie mag gedeeld worden?

Informatiemanagement en Viva Topics zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door hier vooraf goed over na te denken en slimme keuzes te maken, biedt Viva Topics je een slim, veilig en toekomstbestendig kennismanagementsysteem. 

Viva Topics
Viva Topics

Microsoft Viva roadmap

Binnenkort wordt de Microsoft Viva suite uitgebreid met twee nieuwe onderdelen, die slim gebruikmaken van de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie (AI).

1. Skills

Skills is een innovatieve module voor talentontwikkeling binnen Microsoft Viva die AI gebruikt om medewerkers te helpen de juiste vaardigheden te leren en te ontwikkelen voor hun carrière en werk. Het werkt als een slimme leerassistent, die je persoonlijke interesses en behoeften begrijpt en je vervolgens koppelt aan relevante trainingen en cursussen.

Het is alsof je een AI-gestuurde coach hebt die je helpt om door een wereld van kennis en vaardigheden te navigeren, precies afgestemd op wat jij nodig hebt. Of je nu je huidige vaardigheden wilt verbeteren of nieuwe wilt opdoen voor toekomstige kansen, Skills biedt een gepersonaliseerde leerervaring. De verwachting is dat deze nieuwe functionaliteit in december 2023 als private preview beschikbaar komt.

2. Copilot in Viva

Met de komst van Microsoft Copilot wordt ook Microsoft Viva verder verrijkt met Copilot functionaliteit. Met Copilot gebruikt Microsoft Viva geavanceerde AI om organisaties te helpen beter te presteren. Het zorgt ervoor dat medewerkers meer betrokken zijn en slimmer (samen)werken. Dit draagt weer bij aan het succes van je organisatie. De verwachting is dat allereerst Viva Glint, Viva Goals, Viva Engage en Viva Topics worden uitgebreid met Copilot functionaliteit. Dit betekent dat deze onderdelen een AI-gestuurde assistent krijgen, die medewerkers ondersteunen bij hun dagelijkse werkzaamheden. De verwachting is dat Copilot vanaf december 2023 aan Microsoft Viva wordt toegevoegd.

Copilot in Viva Engage
Copilot in Viva Engage

Microsoft Viva en HR

Microsoft Viva transformeert de rol van HR in organisaties door een krachtige mix van tools en functies te bieden. Dit platform helpt HR-professionals bij het verder verbeteren van de tevredenheid en het werkgeluk van medewerkers. Microsoft Viva verrijkt de HR-functie, waardoor deze nog meer waarde toevoegt aan de organisatie.

Waarom is Microsoft Viva onmisbaar voor elke HR-afdeling?

 • Het waarborgt de tevredenheid en balans van medewerkers.
 • Het vereenvoudigt leerprocessen en trainingen.
 • Het optimaliseert het delen van cruciale bedrijfsinformatie.
 • Het verschaft medewerkers snelle toegang tot benodigde informatie en ondersteuning.
 • Het biedt HR waardevolle inzichten om medewerkers nog effectiever te ondersteunen.

Direct meer weten?

Wil je meer weten over Microsoft Viva en hoe het jouw medewerkers en organisatie kan helpen? Neem dan contact met ons op voor een demo of meer informatie. Onze consultants volgen de ontwikkelingen op de voet en geven je graag een update en/of een Microsoft Viva demo. Tijdens deze demo maak je kennis met Microsoft Viva en wijzen we je op belangrijke aandachtspunten, zoals security, compliancy en adoptie door medewerkers.

Wat doen we nog meer?

Cloud datacenter

Modern datacenter

Een datacenter in Microsoft Azure biedt je maximale flexibiliteit, schaalbaarheid en veiligheid.

Managed services

onze oplossingen

Maak kennis met de managed services van Advantive voor de Microsoft omgeving van jouw organisatie.

Moderne werkplek

Online vergaderen met Microsoft Teams

De moderne werkplek faciliteert prettig en veilig (samen)werken vanuit huis, op kantoor en onderweg.