Hybride werken in 2024: de opkomst van AI

Onze manier van (samen)werken is blijvend veranderd. We zijn inmiddels gewend aan het hybride werken. Maar hoe kun je in 2024 het hybride (samen)werken verder verbeteren? En hoe zorg je ervoor dat het nog beter aansluit bij jouw manier van werken? We delen 7 handige tips met je!

1. Jouw ideale werkdag

Om te beginnen is het goed om te bepalen wat jouw ideale werkdag is. Op welk moment van de dag ben je het meest productief? Zijn er nog dingen die jouw werkdag nog leuker kunnen maken? Wil je bijvoorbeeld nieuwe dingen leren? En hoe zorg je bijvoorbeeld voor minder stress? Dit is een mooi moment om te kijken hoe je je werkdag nog prettiger kunt maken! AI helpt je om jouw ideale werkdag vorm te geven! Bepaal wat jouw ideale werkdag is met de hulp van AI. Deze slimme technologie helpt je jouw meest productieve momenten te identificeren en biedt gepersonaliseerde suggesties om je dag te optimaliseren. Zo kun je stress verminderen en nieuwe dingen leren, allemaal afgestemd op jouw manier van (samen)werken.

2. Minder mailen

Binnen veel organisaties wordt nog steeds veel gemaild. Veel medewerkers zijn dan ook veel tijd kwijt aan het lezen en het beantwoorden van e-mails. Dit gaat vaak ten koste van de productiviteit en creativiteit van medewerkers. Een goed voornemen is dan ook elkaar minder mailen. Stel jezelf de vraag of een e-mail versturen wel echt nodig is? Of is het misschien net zo handig om even te bellen of een korte chat te sturen met je vraag of update? En heb je dan toch mails in je mailbox, dan helpt AI je bij het automatiseren van antwoorden en het prioriteren van e-mails.

3. Slimmer vergaderen

2024 staat dankzij de introductie van Microsoft’s AI oplossing Copilot in het teken van slimmer vergaderen. Deze AI-assistent zorgt voor automatische acties, notulen en biedt zelfs een meeting recap als je te laat bent. Met ondersteuning voor ondertiteling in verschillende talen en hulp bij het voorbereiden van vergaderingen, maakt Copilot vergaderingen efficiënter dan ooit. En ook jij kunt bijdragen aan slimmer vergaderen door kritisch naar de invulling van de vergaderingen te kijken.

  • Is de vergadering echt nodig of kun je dit onderwerp ook op een andere manier bespreken (bijvoorbeeld 1 op 1 of een update via de chat in Microsoft Teams)?
  • Wat is het doel van de vergadering? Zorg bij aanvang van de vergadering ervoor dat alle deelnemers hetzelfde doel voor ogen hebben én goed voorbereid zijn.
  • Zijn alle deelnemers wel nodig? Bescherm je collega’s en elkaar voor een overload aan vergaderingen!
  • Zijn er duidelijke acties benoemd? Benoem aan het einde van ieder overleg de acties inclusief deadline en geef aan wie deze acties uit gaat voeren.
  • Is het mogelijk om de vergadering in 45 minuten in plaats van een uur te doen? Op deze manier bouw je voor collega’s een moment in om de notulen te delen en eventuele acties uit het overleg in te plannen en/of direct uit te voeren.

4. Focustijd

Met onze overvolle agenda’s is het soms lastig om ook nog rustig taken uit te voeren, vergaderingen goed voor te bereiden en nieuwe plannen vorm te geven. Bescherm jezelf tegen overvolle agenda’s door focustijd in te plannen met Microsoft’s Copilot in Outlook. Deze AI-tool analyseert je werkpatronen en selecteert de beste tijden voor ongestoord werk.

5. Bewaken balans werk/privé

Nu we steeds meer remote werken is het ook goed om tijdig af te kunnen schakelen. Gebruik AI om te helpen bij het afbakenen van werk en privé. Plan met de hulp van AI tijd in je agenda om de dag af te ronden en de volgende voor te bereiden.

6. Kantoor heeft een nieuwe functie

We hebben inmiddels kunnen ervaren dat we vanuit huis enorm veel kunnen doen. Dankzij handige functies in Microsoft 365 werken we realtime samen aan offertes, presentaties en beleidsstukken. Met AI weten we onze werkdag slimmer, productiever en innovatiever te maken. Toch maken we samen met onze collega’s echt het verschil. Kantoor heeft een nieuwe functie gekregen. Het is niet meer de plek waar je van 9 tot 5 achter je bureau zit. Kantoor is steeds meer een sociale hub, waar we elkaar ontmoeten, creatief en innovatief samenwerken en kennis delen. Het is belangrijk om na te denken over welke taken je thuis doet en welke activiteiten juist waarde toevoegen als ze op kantoor worden uitgevoerd, natuurlijk altijd rekening houdend met de geldende regels en richtlijnen.

7. Duidelijke (werk)afspraken en richtlijnen

Hybride werken vraagt om heldere (werk)afspraken en richtlijnen. Hoe werk je als organisatie (online) samen, hoe zorg je voor kennisdeling en -borging en hoe werk je op een veilige manier samen met mensen buiten je organisatie? Welke onderdelen van Microsoft 365 gebruik je wanneer en waarvoor? Hoe maak je slim en effectief gebruik van AI? Heb je hier nog geen duidelijke richtlijnen voor binnen jouw organisatie? Dan is dit het moment om een governance plan te maken. Uiteraard kunnen mijn collega’s je hierbij helpen, bijvoorbeeld in de vorm van een governance workshop of training op maat.

Direct meer weten?

Microsoft 365, Copilot, Teams en Viva bevatten handige opties om het hybride werken leuker, efficiënter en prettiger te maken. Wil je meer weten over slimmer hybride werken met Microsoft 365 en AI en de kansen voor jouw organisatie? Laat het ons weten. We laten je bijvoorbeeld via een inspiratiesessie graag kennismaken met de mogelijkheden.

Wat doen we nog meer?

Cloud datacenter

Modern datacenter

Een datacenter in Microsoft Azure biedt je maximale flexibiliteit, schaalbaarheid en veiligheid.

Managed services

onze oplossingen

Maak kennis met de managed services van Advantive voor de Microsoft omgeving van jouw organisatie.

Moderne werkplek

Online vergaderen met Microsoft Teams

De moderne werkplek faciliteert prettig en veilig (samen)werken vanuit huis, op kantoor en onderweg.